Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Június végén Debrecenben rendezik az U19-es férfi kosárlabda világbajnokságot. Az Egyesült Államok csapatának tagja lehet a tizennyolc éves Bronny James is, akinek apja, LeBron James az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) elmúlt bő két évtizedének legnagyobb sztárja, a világ legismertebb profi sportolója. Ha pedig a fiú benne lesz a csapatban, szinte biztos, hogy az apa is eljön őt megnézni Debrecenbe.

A Los Angeles Lakers 38 éves kosaras szupersztárja az egyetlen NBA-játékos, aki három NBA-bajnokságot nyert és egyben háromszor volt az NBA döntő legértékesebb játékosa (MVP-je) három különböző csapattal

(összesen pedig bajnokságot és MVP-címet is négyet szerzett). LeBron James február elején döntötte meg Kareem Abdul-Jabbar pontrekordját, és a 206 cm magas bedobó az NBA történetének legtöbb pontot szerző játékosává vált. Jamesnek három gyereke van gimnáziumi szerelmétől, Savannah Brinsontól: Bronny 2004-ben, Bryce 2007-ben, a legkisebb Zhuri pedig 2014-ben született.

Apja és fia. Bronny és LeBron James Texasban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Bierens De Haan

Az óriási tehetségnek tartott, 18 éves Bronny James ott van az U19-es válogatott keretében. A 190 centiméter magas játékos a középiskolai bajnokságban játszik, és a szakírók az egyik legígéretesebb fiatal kosárlabdázónak tartják,

aki később akár még a legendás apjával is pályára léphet egy NBA-meccsen.

Az apa nyomdokain

2022 augusztus közepén LeBron James 2 évre 97,1 millió dollárért meghosszabbította a szerződését a Lakersnél. A megállapodás 2024/25-ös idényre vonatkozó része játékosopciós, azaz a kosaras maga is eldöntheti, hogy melyik csapatban akarja lezárni majd a pályafutását.

A 18 éves Bronny James leghamarabb a 2024-es draftra jelentkezhet be,

míg James kisebbik fia, Bryce leghamarabb 2026-ban vehet részt a játékosbörzén.

LeBron James az Athletic munkatársának tavaly nyáron elárulta, hogy van egy nagy álma: szeretne majd legalább egy évet játszani a fiával, Bronnyval, ott fog játszani, ahol a fia játszik a visszavonulása előtti évben.

mondta James a The Athleticnek. A 2023-24-es szezont még biztosan a Lakersnél tölti a korszakos játékos, és az lesz James 21. szezonja a ligában.

Bronny James 2024-től már NBA-s játékos lehet Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Bierens De Haan

Bronny James jelenleg a Sierra Canyon középiskolai csapatában játszik. A fiatal játékos családja később olyan egyetemi csapatot akar találni az ifjú tehetségnek, ahol Bronny fejlődhet és kibontakozhatja a tehetségét.

Az apja szerint Bronny már most jobb játékos, mint az NBA-ben kosarazók legtöbbje.

Ez viszont elriasztja azokat a csapatokat, akik az egyetemi bajnokságban (NCAA) hosszabb távon terveznének a játékossal a szezonok során.

„Bronny az egyetemi utat akarja járni" – mondta el LeBron James a Sports Illustratednek 2022 augusztusában. Tavaly ősszel a fiatal játékos kérői között olyan egyetemi csapatok szerepeltek, mint az Oregon, az UCLA, az USC, a Michigan, a Kentucky, a Ohio State és a Memphis szerepelt.
A Los Angeles Times forrásai szerint a fiatal kosaras főbb célpontja az Ohio, a USC és az Oregon lehet.

Történelmet írhat az amerikai csapattal Debrecenben

LeBron James legidősebb fiának már most óriási reklámértéke van, pedig még le sem ütötte a labdát az NBA-ben.

2021. július 1-e óta a középiskolai és egyetemi sportolók is köthetnek speciális reklámszerződéseket, ezek az úgynevezett NIL-kontraktusok (Names, Images, Likenesses). A Nike sportszergyártó cég tavaly októberben öt középiskolai-egyetemi kosarassal kötött ilyet. Közöttük van Bronny James is. Az ifjabbik Jamesnek nem ez az első ilyen szerződése:

6.6 millió Instagram-követője alapján eddig nagyjából 5 millió dollárt kereshetett 2022 februárja óta.

Az év elején a fiatal hátvédet beválogatták a McDonald's All-Americans torna keretébe, ahová a legjobb végzősöket hívták meg, összesen kétszer 12 játékost. Az első helyen rangsorolt Justin Edwards mellett az idei tornán több korábbi/jelenlegi NBA-játékos fia fog szerepelni: Bronny James, Andrej Stojakovic és D.J. Wagner is meghívást kapott.

A 24 játékos a houstoni Mi3 Centerben két napot töltött, hogy bemutassák tudásukat több mint ötven játékosügynöknek és újságírónak. Bronny James mindkét napon meggyőző teljesítményt nyújtott, bár voltak kisebb kilengései. Labdavezetése és védőmunkája remek volt, és főleg az USC csapatában játszó Isiah Collierrel mutatott be kiváló összjátékokat. A 190 cm magas Bronny kevésbé labdaigényes játékos, mint a legjobb játékszervezőként ismert Collier, így már-már egy tökéletes hátvédpárost alkottak a tornán.

A Nike által szervezett kosarastáborban, a Hoop Summit Week nevű eseményen a szakértők kiemelték, hogy

a meccsek elején görcsösnek tűnt LeBron James legidősebb fiának játéka, de később összeszedte magát.

Az egyik edzőmeccsen Bronny öt sikeres hárompontost is dobott, emellett gólpasszokkal és fontos labdaszerzésekkel vetette észre magát.

Bronny James, LeBron James fia, aki ott lehet a debreceni U19-es világbajnokságon Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Alex Bierens De Haan

Két hónapja az egyik NBA-szakíró, Jonathan Givony (ESPN) elkészítette az első draftszimulációját a 2024-es játékosbörzéről.

Érdekes, de Givony csak a 10. helyre tette LeBron James fiát. A szakíró kiemelte, hogy más rangsorokban eddig általában a 28. és a 43. hely között mozgott az ifjabb James,

de ebben a szezonban jelentős fejlődésen ment keresztül a játéka, talán ő a legjobb perimétervédő az egész korosztályban. Givony szerint Bronny-nak javult a kinti dobása és a szervezőkészsége is. James magasabb és robbanékonyabb lett, és játékával gyakran megfélemlíti az ellenfeleit védőoldalon. A szakíró szerint még csiszolnia a labdavezetési készségeit, és a labdavezetés után egyből feltett (pullup) dobásait is fejlesztenie kell. Ennek ellenére már így is sokan felfigyeltek arra, hogy Bronny James miként képes befolyásolni a mérkőzések alakulását, és már most a legintelligensebb húsz év alatti játékosok között emlegetik őt.

Az ifjabb Jamesnek azonban a legnehezebb feladata van a tehetségek között: meg kell tudni birkóznia azzal, hogy ő LeBron James fia. A Lakers játékosa a húszas éveinek legelején került az NBA, és már a legelején óriási médiafelhajtással kellett szembenéznie a Cleveland Cavaliers játékosaként.

Valószínűleg a fiára is hasonló sors várhat a profi ligában, ahol a jövőbeli sikerei mellett minden apróbb hibája miatt darabokra szaggathatja a média.

Az idősebb James ezt mindig kiválóan kezelte, de kérdés, hogy a 18 éves Bronny mennyire fogja bírni az ilyen jellegű nyomást.

Az első megmérettetés a nyári U19-es kosárlabda világbajnokság lehet Bronny James számára Debrecenben, ahova a négyszeres NBA-bajnok apa, LeBron James is ellátogathat. Az U19-es korosztály számára 1979 óta rendeznek világbajnokságot. Az elmúlt 15 évben kétévente rendezik meg a tornát: 2019-ben és 2021-ben az Egyesült Államok utánpótlás csapata nyerte el a világbajnoki címet és most arra készülnek, hogy Debrecenben tudjanak triplázni, amely történelmi siker lenne az U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságok történetében.

Forrás

Mindent egy helyen az Eb-ről