Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Két harmadnyi magyar csoda, majd vereség a világbajnoktól

jégkorong-világbajnokság, Jégkorong, Magyarország - Finnország, Tampere,
Hungary's forward Balazs Sebok (R) celebrates scoring with Hungary's forward Vilmos Gallo and Hungary's forward Janos Hari during the IIHF Ice Hockey Men's World Championships Preliminary Round - Group A match between Hungary and Finland in Tampere, Finland, on May 19, 2023. (Photo by Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
40 percen keresztül, vagyis két harmadon át nagyszerűen játszott a magyar jégkorong-válogatott a világbajnoki címvédő Finnország ellen Tamperében 14 ezer néző előtt az A-csoportos világbajnokságon. A finnek csak a harmadik harmadban tudták véglegesen eldönteni ezt a mérkőzést. A első két harmad játékára mindenki büszke lehet. A finn csaoat végül 7-1-es győzelmet aratott.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-világbajnokságról, Tamperéből.

A svédek ellen csütörtökön elszenvedett 7-1-es vereség után pénteken a házigazda és világbajnoki címvédő Finnország várt a magyar válogatottra Tamperében. Ez a meccs is azok közé tartozott, amelyet szinte lehetetlen volt megnyerni, de a bentmaradás szempontjából a mostani eredmény nem osztott és nem szorzott.

A magyar közönség előtt le a kalappal! Ezt a mondatot már sokszor leírtam a vb alatt, de most tényleg minden elismerést megérdemelnek, hiszen a finn rendezők erre az összecsapásra nem adtak nekik kedvezményes árú jegyeket. Így aki bejött, annak 120-150 eurót kellett kifizetnie ezért az egyetlen mérkőzésért. Ehhez képest egy kisebb szektort megtöltöttek a magyarok - nagyjából 100-an lehettek.

A magyar csapat tagjai a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzés előtt a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első harmad első felében a kis magyar tábor alaposan lekiabálta a finn szalonszurkolókat. Azért ez némileg meghökkentő volt még akkor is, ha a finneknek nem ez volt a legfontosabb meccsük a vb-n. De azt azért jó volt nézni, hogy a magyar csapat mekkora vehemenciával esett neki a világbajnoki címvédőnek. És jöttek is a magyar (!) helyzetek szép sorban. Az első percekben csak mi lőttünk a finnek kapujára, az 5. percben Bartalis lövésénél már majdnem gólt kiáltottunk, de a finnek kapusa, Olkinuora valami földöntúli bravúrral kivédte. Pedig ez tényleg gólt érdemelt volna. Aztán Terbócs kiállítása miatt 2 percig emberelőnybe kerültek a finnek, de ezt a két percet is fantasztikusan védekezte ki a magyar csapat.

A finn Juho Lammikko (b2), valamint Bálizs Bence kapus (b), Kiss Roland (j2) és Horváth Milán (j) a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Az azonban várható volt, hogy a finnek előbb vagy utóbb, de betalálnak Bálizs kapujába, de mégis nagy fájdalmat okozott a finnek első góljának megszületése. Egy szép váltás után Lehtonen marad üresen, majd hatalmas bombagólt lő a magyar kapuba. Ezzel a góllal vezettek a finnek tehát.

A harmad utolsó percében óriási nyomás alá helyezték a finnek a magyar kaput. A 20. percben elképesztő tüzijátékot úszott meg a magyar csapat, mert vagy Bálizs Bence védett nagy bravúrral vagy a védők takarítottak sikeresen. Az 1-0-s finn vezetéssel kitörő szünetben a magyar drukkerek vastapssal köszöntötték a jégről lekorcsolyázó játékosokat. Ez nem volt véletlen, mert a finnek vezetése ellenére nagyszerűen játszott az első harmadban a magyar csapat.

A finn Harri Pesonen (b) és Szabó Bence a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A második játékrész elején sajnos megint emberhátrányba került a magyar együttes, most Sofront küldték ki a bírók. Ezt az emberelőnyt már viszonylag hamar gólra váltották a finnek: most Kakko talált be közelről a magyar kapuba. Ezzel már 2-0 volt az állás a címvédőnek.

A magyarok azonban nem adták fel és hősiesen küzdöttek. Ennek hamarosan meglett az eredménye. A 27. percben Pozsgai lövése felperdült a kapusról, Sebők ott termett és bepofozta a pakkot. Ezzel szépített a magyar válogatott és feljött 2-1-re. Mondanom sem kell, hogy a mieink nagyon megérdemelték ezt a gólt, rengeteget tettek érte.

A magyar gól után Sebőkék belementek egy nyílt sisakos csatába a finnekkel és megúsztak egy újabb emberhátrányt. Az összes eddigi vesztes meccs közül messze most játszottunk a legjobban. Jelezte ezt az is, hogy a második harmad végén újabb magyar lövéseket kellett védenie a finn kapusnak. Végül ezt a harmadot 1-1-re hoztuk le a finnekkel, a regnáló világbajnokkal szemben.

Sebők Balázs góljával szépített a magyar válogatott Forrás: AFP/Vesa Moilanen

Elképesztő volt látni, hogyan küzd a magyar csapat Finnország ellen, a házigazda sokszor nem tudott velünk mit kezdeni.

A harmadik harmadban sajnos vért ittak a finnek és két gyors góllal minden nyitott kérdésre pontot tettek. Előbb a 41. percben Ohtamaa kilőtte a bal felső sarkot, ezzel lett 3-1 a meccs állása, majd jött egy nevetséges kiállítás, amikor Nagy Gergőt küldték le a bírók 2 percre. A 44. percben hatalmas finn gól született, Hartikainen lőtte ki nagy erővel a bal felső sarkot. Nem sokkal később jött az ötödik is, nagyon belelendültek a finnek tehát. Kissé megrogyott a magyar csapat, a finnek elkapták a ritmust és Kapanen révén megszerezték ötödik góljukat, mindez a 47. percben történt.

Vicces jelenet volt, ahogy az egyik szünetben a svédek kedvenc dala csendült fel a hangszórókból, de a finn közönség ettől is lázba jött.

Bálizs Bence kapus (k) és Horváth Milán (b), valamint a finn Sakari Manninen a jégkorong-világbajnokság ötödik fordulójában játszott Magyarország - Finnország mérkőzésen Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

A meccs vége előtt 5 perccel aztán beakadt a hatodik finn gól is, nagy kár volt ezért, mert a másodk harmad után 1-2 volt az állás, de a záró játékrészben 4 gólt is ütöttek a finnek úgy, hogy arra nem volt válasza a magyar válogatottnak. Az 55. percben tehát Merelä is betalált közelről, nem tudtak hibázni a kapu előtt a finnek. Ezért már tényleg nagy kár volt. Itt most már csak tényleg abban lehetett reménykedni, hogy ne jöjjön újabb finn gól, s hogy az USA és a svédek után ez a meccs ne legyen 7-1-es vereség. Sajnos, lett, mert 59 másodperccel a vége előtt az emberelőnyben hokizó finnek Armia révén még ütöttek egyet, így ez a meccs is 7-1-es magyar vereséggel zárult.

A magyar válogatott 40 percen keresztül nagyszerűen küzdött a világbajnok finnek ellen, s erre a produkcióra lehet építeni a jövő hét hétfői, Ausztria elleni, a bentmaradás szempontjából sorsdöntő mérkőzésen. Igaz, addig még vasárnap is játszanunk kell Németország ellen.

Mindent egy helyen az Eb-ről