Óriási a botrány: az UEFA azonnal eltiltotta a tegnapi BL-meccsen csaló videóbírót

TOPSHOTS Horizontal, PSG, Newcastle, Szymon Marciniak
Polish referee Szymon Marciniak checks on a screen a potential penalty during the UEFA Champions League 1st round, day 5, Group F football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Newcastle United on November 28, 2023 at the Parc des Princes stadium in Paris. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain Kylian Mbappé 98. percben értékesített botrányos büntetőjével mentett pontot a vendég Newcastle United ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. A nagy port kavart büntetőt nem hagyta szó nélkül az UEFA sem, a lengyel VAR-bírót, Tomasz Kwiatkowskit meg is büntették. Nem is akárhogyan.

Az UEFA "eltüntette" a botrányt okozó videobírót

Mint ismert, a PSG-Newcastle meccs hosszabbításban jött Szymon Marciniak játékvezető, aki egy videózás után kezezésért tizenegyest adott (az angolok a meccs után is háborogtak, szerintük Livramentónak esélye sem volt máshova tenni a kezét) a Paris Saint-Germainnek, Mbappé pedig gólt szerzett ebből, így viszonylag jó helyzetbe kerültek a franciák.

Szymon Marciniak és Tomasz Kwiatkowski egy ideig biztos nem felejti el ezt a PSG-Newcastle meccset Forrás: AFP/Franck Fife

A tegnap esti párizsi játékvezetői botrány pedig a Real Sociedadot érinti - írja a Mundo Deportivo. Ugyanis Kwiatkowski lett volna a ma esti (szerda)

Real Sociedad-Salzburg meccsen a videobíró, ám az UEFA a honlapján már azt írja, hogy a német Marco Fritz lesz a VAR-szoba főnöke,

aki az ukrán Mykola Balakinnak segíti majd a munkáját. Kwiatkowski neve már nem is olvasható az UEFA oldalán.

A Mundo Deportivo is értetlenül áll a botrányos büntető előtt

A lap is kiemeli a cikkében, hogy a lengyel

Marciniak - Kwiatkowski duó érthetetlen módon döntött többször is a PSG-Newcastle találkozón, előbb túlzott ráadásokkal, majd a Newcastle elleni büntető megítélésvel, amellyel végül pontot szerzett a PSG.

Hozzátették, hogy nem volt hova tennie a kezét az esetnél Tino Livramentónak, a labda előbb a hasához ér, majd a természetes helyzetben lévő kezére pattant. Kwiatkowski kihívta Marciniakot, hogy ellenőrizze az esetet, így rossz döntés született. Az angolok győzelme így döntetlen született, ez pedig felborította a csoportot, előnyhöz juttatva a PSG-t.

Bár a mai Real Sociedad-Salzburg összecsapáson nem lesz ekkora a tét, de az UEFA így is intézkedett az ügyben, és megbüntette a bírókat, így nem Kwiatkowski a VAR játékvezetője ma este.

Íme, az eset: