Vágólapra másolva!
Fél évvel a jövő nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság rajtja előtt Hamburgban kisorsolták a 24 csapatos döntő csoportjait. A Marco Rossi vezette magyar válogatott a második kalapból várhatta a sorsolást, és Szoboszlai Dominikék végül a házigazda Németországgal, Skóciával és Svájccal kerültek egy csoportba. A mieink június 15-én Kölnben kezdenek Svájc ellen, további két csoportmeccsüket pedig Stuttgartban fogják lejátszani.

Nagyon régóta vártunk egy ilyen eseményre: a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi úgy ülhetett ott egy Európa-bajnokság sorsolásán, hogy a mieinknek nem egy pótselejtezőre kellett készülniük, ezúttal ugyanis magabiztosan vívták ki a továbbjutást veretlenül megnyerve a G csoport küzdelmeit. Ennek köszönhetően a mieink a második kalapból várhatták a sorsolást.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozik, amikor megérkezik a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolására, a hamburgi Elbphilharmonie épületében Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az a mieink biztosan nem kerülhettek egy négyesbe Törökországgal, Romániával, Dániával, Albániával és Ausztriával.

ÍGY NÉZTEK KI A KALAPOK

1. kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország,
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc, a pótselejtezők A, B és C csoportjának győztesei

Kollégánk már csütörtökön megejtette az Origo saját sorsolását, és csak remélni tudtuk, hogy a sztárvendégek szerencsésebb kézzel húznak, mint ő tette.

NEM LESZ KÖNNYŰ DOLGA A MAGYAR VÁLOGATOTTNAK

A sorsolást a leggyengébbnek számító negyedik lkalappal kezdték, ahol többek között ott volt a címvédő olasz, a mieink által a selejtezőben megelőzött szerb, valamint az ugyancsak erős svájci válogatott is.

A SORSOLÁS MENETE

Esther Sedlaczek és Pedro Pinto vezette a műsort a hamburgi Elbphilharmonie csodálatos épületében, akik először egy zenei előadást konferáltak fel, mielőtt a lényegibb dolgokra tértünk volna. Vangelis A Paradicsom meghódítása c. szerzeménye egyébként ezúttal is nagyon szépen szólt, akárcsak a világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli Time to say Goodbye című világszerte rajongott műve is. Meg kell hagyni, kihasználták a lenyűgöző helyszín adottságait.

Közben készülődtek a vendégek is:

A korábbi Eb-hősök közül elsőként a négy Európa-bajnokságon szereplő, 2012-ben ezüstérmes Gianluigi Buffon lépett színpadra, kezében a trófeával. Majd érkezett a 2004-es Eb abszolút hőse, a görög csatár, Angelosz Hariszteasz, valamint Steve McMananam, Brian Laudrup, Tomás Rosicky, Ricardo Quaresma, Blaise Matuidi, Wesley Sneijder, Sami Khedira és David Silva, aki a hivatalos meccslabdával a kezében lépett a színpadra.

Előbb még kaptunk egy kis ízelítőt a hivatalos dalból, amihez több sztár állt össze ezúttal: Meduza, a One Republic és Kim Petras.

Ezt követően érkezett meg Giorgio Marchetti, az UEFA események sorsolásainak állandó levezénylője, aki elmondta a sorsolás menetét, amiből kiderült, hogy a házigazda német csapat az A csoport 1. helyére kerül. A sorsolást a kalapok sorrendjében bonyolították le.

EGY CSOPORTBAN A NÉMETEKKEL

Az 1. kalap csapatait Gigi Buffon és Sami Khedira húzta ki, sorrendben a spanyolot, az angolokat, a franciákat, a belgákat és a portugálokat húzta ki. A 2. kalapból Rosicky rögtön a magyar válogatottat húzta ki, és a csoport 3. pozíciójába került, így eldőlt, hogy nem a mieink játsszák a nyitómeccset, valamint az is, hogy június 15-én Kölnben kezdi meg szereplését a magyar csapat, majd Stuttgartban játszhatja a másik két csoportmeccset.

A folytatásban a harmadik kalapból a selejtezőben nagyon magabiztosan szereplő skótokat kaptuk, akik majd a nyitómeccset játszhatják a házigazdával. A D csoportban alakult a "halálcsoport" miután a franciák megkapták a hollandokat, ugyanúgy, mint a selejtezőben, ahol oda-vissza verték a németalföldieket.

A négyes kalapból az olaszok melletti legerősebb csapatot, Svájcot kaptuk, velük kezdünk június 15-én Kölnben!

A következő pillanatban a "halálcsoport" jelzőt a D-től elvette a B csoport, ahol a spanyolok, a horvátok és az albánok mellé megérkezett a címvédő Olaszország.

ÍME A HAT CSOPORT

A csoport: Németország, Magyarország, Skócia, Svájc

B csoport: Spanyolország, Albánia, Horvátország, Olaszország

C csoport: Anglia, Dánia, Szlovénia, Szerbia

D csoport: Franciaország, Ausztria, Hollandia, az A selejtezőág győztese

E csoport: Belgium, Románia, Szlovákia, a B selejtezőág győztese

F csoport: Portugália, Törökország, Csehország, a C selejtezőág győztese.