Vágólapra másolva!
Már az első nap délelőttjén látszott, hogy óriási nagy közönségsiker (lesz) Magyarország legnagyobb szabású sporteseménye, a szabadtéri atlétikai világbajnokság. Szombaton délelőtt - miután elvonult a verseny kezdését kissé megcsúsztató vihar - 30 ezer néző tombolt a Nemzeti Atlétikai Központban, az esti versenyek pedig ennél is nagyobb közönségsikert hoztak. Szinte valamennyi résztvevő kiemelte, hogy ilyen hangulatban felemelő érzés versenyezni. A magyarok számára vasárnap este jön a java: a férfi kalapácsvetés döntőjében Halász Bence áll a dobókörbe, hogy megszerezze a magyarok első érmét.

A 15 hónapos megfeszített szervezőmunka pénteken éjjel új stációba lépett: szombaton reggel hivatalosan is megkeződött minden idők legnagyobb szabású magyarországi sporteseménye, az atlétikai világbajnokság.

Nem indult könnyen a dolog, s akkor még nagyon finoman fogalmaztunk. A férfi 20 km-es gyaloglás rajtja eredetileg 8.50-re volt időzítve, de a Budapestet ekkor elérő hatalmas vihar és zivatarlánc kissé átírta a menetrendet.

Komoly vihar érkezett Budapestre az atlétikai-vb szombat reggeli versenyei előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pont ez az előre nem látható, kiszámítható esemény mutatta meg, milyen felkészült csapat irányítja a szervezést.

A csúszást profi módon kommunikálták, egyetlen embernek sem jutott eszébe, hogy felesleges kockázatnak tegye ki a gyaloglókat és a versenyre igyekvő nézőket.

Itt mutatkozott meg az is, hogy a Németh Balázs irányította szervező bizottság mennyire felkészült szakemberekből állt. Nem egy olyan világverseny (nem csak atlétika) volt már a történelemben, ahol egy ilyen vihar óriási gondokat okozott volna. Budapesten azonban nem így történt, így a nemzetközi szaksajtó és a sportágat irányító WA szakemberei máris áradozva írhattak a rendezésről.

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója köszönetet mondott többek között az önkénteseknek, akik a szakadó esőben is kitartottak.

jelentette ki. Hozzátette, flottul ment az átállás, és a tervek szerint 18 órakor elkezdődhet az ünnepélyes megnyitó, az esti programban pedig még fantasztikusabb hangulat lehet a stadionban.

Németh Balázs vezérigazgató beszédet mond az Nemzeti Atlétikai Központ előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szombat délután megtartott sajtótájékoztatón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, az esemény kormánybztosa elmondta, izgalmas, mozgalmas vb-kezdeten vannak túl, mivel reggel a vihar miatt nem várt fordulat történt, csúszással kezdődött a műsor.

Kiemelte, köszönet a nemzetközi szövetség illetékeseinek, a szervezőbizottságnak és a meteorológusoknak, hogy sikerült gördülékenyen kezelni a helyzetet.

"Borúra derű jött" - hangsúlyozta, jelezve, a 20 kilométeres gyaloglás indulói "el voltak ájulva" a fogadtatástól és a versenyzői élménytől.

"A stadionban pedig gyakorlatilag telt ház volt, lélegzetelállító a hangulat" - fogalmazott.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint a szervezők jelesre vizsgáztak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Akik látták a szombat délelőtti versenyeket, szinte nem hittek a szemüknek.

A selejtezők alatt 30 ezer néző teremtett fantasztikus hangulatot a stadionban. Ilyenre nagyon hosszú ideje nem volt példa. A két évvel ezelőtti világbajnoságon, az Egyesült Államokbeli Eugene-ban a délelőtti futamok gyakorlatilag üres nézőtér előtt mentek, s ez azért volt döbbenetes, mert az oregoni kisváros az amerikai atlétika bölcsőjének számított. Az sem véletlen, hogy a szombat délelőtt pályára lépő magyarok mindegyike elmondta: soha nem versenyzett még ilyen csodálatos hangulatban és ez az eredményeken is látszott. A 20 km-es férfi gyaloglásban rajhoz álló Helebrandt Máté végül nagyszerű egyéni csúccsal, 1:21:16 órával ért célba. A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javítva a tizedik helyen végzett a 4x400 méteres vegyes váltóban.

Nekünk azonban a legfontosabb a kalapácsvető Halász Bence teljesítménye volt.

A vb-bronzérmes és Eb-második versenyző az első csoportban első kísérletével túldobta a 77 méteres selejtező szintet, a kalapács 78,13 méternél ért földet. A szombathelyi nehézatlétának így többet nem kellett dobnia, már készülhet a vasárnapi fináléra, ahol a legjobb 12 folytathatja.

Halász Bence kalapácsvető első dobásával a döntőbe jutott a budapesti vb-n Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nagyon stresszes volt az egész. Már igazából pénteken este elkezdtem izgulni sajnos, de aztán szépen fokozatosan elmúlt" - mondta magyar újságíróknak a dobó.

A férfi kalapácsvetés döntője vasárnap délután 17.49-kor kezdődik majd budapesti atlétikai világbajnokságon.

Szombaton este 6 órakor az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette az atlétikai világbajnokság.

Elsőként Lord Sebasian Coe, a WA elnöke mondott beszédet, őt követte Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke.

A közvetlen szomszédunkban, Ukrajnában dúló háború árnyékában a sport béketeremtő természete felértékelődik - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton, a budapesti atlétikai világbajnokságot megnyitó beszédében. A köztársasági elnök kiemelte: a sporton keresztül megtapasztalhatjuk a nemes, tisztességes küzdelmet, s ezt az egymás tiszteletén alapuló versengést az élet többi területére is érdemes átültetni.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a 2023-as atlétikai világbajnokság megnyitóján a Nemzeti Atlétikai Központban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az atlétikai világbajnokság elsősorban a kiemelkedő sportolói teljesítményről szól - mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: a szervező magyaroknak mégis jóval többről, hiszen az élsportot és az egészséges élet alapjául szolgáló tömegsportot is ünnepeljük. Kitért arra is, hogy az olimpiai pályázat örökségeként épülhetett meg a ferencvárosi szabadidő- és sportpark, benne az új atlétikai központtal.

A budapesti atlétikai világbajnokság első napja világosan megmutatta, hogy a magyar emberek szeretik a sportot és a szervezők megfeszített munkája nem volt hiábavaló.

A szombat esti döntők és előfutamok fantasztikus hangulatban zajlottak le, szinte telt ház előtt.

A nap zárásaként az amerikai 4x400-as vegyes váltó 3:08.80 perces világcsúcsot futott. Ez volt a magyarországi vb első világcsúcsa. Nem sokkal ezelőtt az amerikai súlylökő, Ryan Crouser utolsó kísérletével mindössze öt centiméterrel maradt el minden idők legjobb eredményétől, és 23,51 méteres vb-rekorddal diadalmaskodott.

Az amerikai Ryan Crouser a férfi súlylökés döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Most már tényleg csak az lenne a hab a tortán, ha vasárnap este Halász Bence révén megszületne az első magyar érem a világbajnokságon.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.