Vágólapra másolva!
A budapesti atlétikai világbajnokság péntek esti programjában női hármasugrásban és női gerelyhajításban is őrült fordulatok után avattak világbajnokot, majd mindkét nem 200 méteres versenyszámában rendezték meg a rendkívül emlékezetesre sikeredett döntőket. A magyar színeket a 800 méter elődöntőjében Kéri Bianka, valamint a 4x100 méteres elődöntőkben a női és a férfi magyar váltó képviselte – a női egység az 1-es pályán futva is országos csúcsot ért el.

A délelőtti programhoz hasonlóan ezúttal is a tízpróbázókat lehetett a legtovább csodálni a Nemzeti Atlétikai Központban, ám ezúttal már jóval több néző előtt és nem tűző napon kellett versenyezniük az atlétáknak. Az első órában csak rájuk kellett figyelni, ugyanis a stadionban kizárólag az ő magasugrásuk zajlott.

A számot a norvég Sander Skotheim nyerte, aki egyedüliként ugrott át 211 centiméteren.

Összetettben négy szám után továbbra is a német drukkerek tucatjai által támogatott Leo Neugebauer állt az élen, akin csak 28 pontot tudott hozni az olimpiai bajnok Damian Warner.

A futószámok a sprintváltók elődöntőivel kezdődtek meg, először a férfiak mezőnyében. A magyar egység az első futamban a 6-os pályán futhatott,

az Illovszky Dominik, Boros Bence, Szabó Dániel, Pap Márk összeállítású váltó többek között a végső győzelemre is esélyes Egyesült Államokkal, Jamaicával és Japánnal egy elődöntőbe került.

Végül ez a három váltó jutott be automatikusan a döntőbe, míg két egység (Hollandia és Németország) elrontotta az egyik váltását, így a magyar egység 39,55 másodperces idővel futamhatodik lett.

A magyar váltó az idei legjobb időeredményével zárta a világbajnokságot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar női 4x100 m-es váltó Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Kocsis Anna Luca összeállításban teljesítette a második elődöntőt. Némi balszerencsére az 1-es pályára került az óriási üdvrivalgást kapó egység, de így is

sikerült országos csúcsot futnia a magyar váltónak: a 43,38-as idő a futam hetedik, az összesítés 14. helyét jelentette.

Kocsis Anna Luca, Kerekes Gréta, Takács Boglárka és Csóti Jusztina, az új országos csúcs tartói Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közben az ügyességi számok fináléi is megkezdődtek, ezekben női hármasugrásban és női gerelyhajításban avattak győztest. A hármasugrók között a háromszoros címvédő Yulimar Rojas topfavoritnak számított, de a venezuelai világrekorder nem kezdte biztatóan a döntőt.

Három sorozat után 14,33 m-es ugrással csupán a nyolcadik helyen állt, és csak a jobb második kísérletének köszönhette, hogy bejutott a kisdöntőbe.

Rojas aztán negyedik és ötödik kísérletére be is lépett, így az élen álló, korábban távolugrásban szereplő Marina Bekh-Romancsuk egyre inkább bizakodhatott a vb-címben. Ám a venezuelai bizonyította a klasszisát, és

utolsóra 15,08 méterig jutott, amivel 8 centivel megelőzte az addig éllovas ukrán riválisát.

Ekkor még voltak hátra heten, de egyikük sem tudott javítani, ezzel Rojas sorozatban negyedszer is világbajnok lett. A bronzérmet a kubai Leyanis Pérez Hernández szerezte meg.

A hármasugrás világbajnoki dobogósai Fotó: Csudai Sándor - Origo

A gerelyhajítók mezőnyében a kolumbiai Flor Denis Ruiz Hurtado az első sorozatban mindenkit meglepett a 65,49 méteres dél-amerikai rekordjával, amellyel

165 cm-t javított az egyéni csúcsán.

Az első helye pedig egészen a legvégéig kitartott, ugyanis öt és fél széria alatt senki még csak a közelébe sem került az eredményének. A tavalyi bronzérmes

Kitagucsi Haruka azonban a hatodik sorozatban a negyedik helyről az élre ugrott, miután a japán atléta egészen 66,73 méterig hajította a gerelyt.

Erre pedig Hurtadónak már nem volt válasza. A harmadik helyen az utolsó dobásával 63,38 méterig jutó ausztrál Mackenzie Little zárt.

A nap hajrájában ismét a futóké volt a főszerep. A női 800 méteres síkfutás második elődöntőjében Kéri Bianka is ott volt a mezőnyben, aki 550 méter után nagy zárkózásba kezdett, de végül a célegyenesben elfáradt és 2:01,68-as idővel nyolcadik lett a futamában.

Kéri Bianka nyolcadikként zárta a futamát Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 800-asokat eggyel rövidebb táv versenyzői váltották az oválpályán, a tízpróbázók számára ugyanis az ötödik szám, a 400 méter következett. Ezt a számot a Puerto Ricó-i Ayden Owens-Delerme nyerte 46,44 másodperccel, és az összetett esélyesek nagyjából együtt végeztek, így féltávnál a német Neugebauer vezet két kanadai előtt: 30 pont az előnye Lepage-zsal és 62 pont Warnerrel szemben.

A nap utolsó programjai a női és a férfi 200 méteres síkfutás döntői voltak, amelyben az amerikaiak szerették volna megszerezni a dupla duplát, azaz a 100 után 200-on is megnyerni mindkét nem versenyét. Ez azonban korán kiderült, hogy nem fog sikerülni. A nőknél Shericka Jackson az első méterektől kezdve érzékeltette a fölényét, és végül

21,41 másodperccel, Florence Griffith Joyner 1988-as világcsúcsától mindössze 7 századdal elmaradva, minden idők második legjobb futását produkálta.

A jamaicai mögött két amerikai végzett, Gabrielle Thomas 21,81-gyel lett második, Sha'Carri Richardson pedig 21,92-vel lett harmadik.

Már ekkor is elképesztő hangulat volt a Nemzeti Atlétikai Központban, de e döbbenetes futás után még következtek azonos távon a férfiak, ahol a 100-on győztes és 200-on is címvédő Noah Lyles előzetesen egy 19,10-es, Usain Bolt világcsúcsánál 9 századmásodperccel elmaradó időt tervezett. Az előfutamban és az elődöntőben mutatott dominanciája alapján inkább csak ez tűnt kérdésesnek, a győzelme kevésbé.

Végül az aranyérem valóban nem forgott veszélyben, az időeredmény viszont "csak" 19,52 másodperces lett Lyles-nak. Az ezüstérmet az amerikai Erriyon Knighton 19,75-ös, a bronzérmet a botswanai Letsile Tebogo 19,81-es idővel szerezte meg.

A budapesti atlétikai világbajnokság szombati programja 10:05-től a tízpróba folytatásával és a női súlylökés selejtezőjével folytatódik a Nemzeti Atlétikai Központban, de előtte reggel 7 órától a Hősök terén elindul a női maratonfutás, két magyar atlétával a mezőnyben.