Legalább negyvenkét ember meghalt egy gátszakadás miatt Kenyában

Vágólapra másolva!
Legalább negyvenkét ember meghalt hétfő reggel az ország nyugati részén található Mai Mahiuban, miután leomlott az Old Kijabe-gát. Az árvíz házakon söpört végig, és elvágott egy főutat.
Vágólapra másolva!

A kenyai rendőrség szerint legalább negyvenkét ember halt meg az ország nyugati részén Mai Mahiu területén hétfőn reggel, miután leomlott az Old Kijabe-gát. Az árvíz házakon söpört végig, és elvágott egy főutat

- mondta Stephen Kirui rendőrtiszt az Associated Pressnek, amiről az ABC News számolt be. A kormány adatai szerint több mint 130 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

Az áradások Kenya más részein is tönkretettek utakat és hidakat, de az árvíz főként a Nairobitól nyugatra fekvő Viktória-tó vidékét és Hasadékvölgy tartományt, illetve Kenya északkeleti részét sújtja

 - tájékoztatott az MTI. A vízerőművek gátjai teljesen megteltek, ez hatalmas áradást okozhat a folyók alsóbb szakaszain.

Az esős évszak az országban általában május végéig tart, de az El Nino időjárási jelenség ezt idén módosíthatja. A kenyai meteorológiai szolgálat további heves esőket jelzett a következő napokra.

A folyamatosan esőzések az elmúlt időszakban eddig körülbelül száz ember halálát okozták az országban, az iskolákat bezárták.

Hat évvel ezelőtt a Solai-gát omlott le, akkor negyvennyolcan haltak meg.

Nemrég összeszedtük a modern világ legsúlyosabb áradásait

Az 1931-es nagy kínai áradás a legnagyobb árvíz a világon. Ez a tragédia a Kína déli részén lévő folyók túlcsordulásából következett be, amelyek a hosszú és intenzív esőzések hatására léptek túl medrükön. 

Az árvíz hatalmas területeket borított el, ezreket téve hajléktalanná, és milliókat ölt meg. A hegyekben nagy mennyiségben felgyűlt, 1931 tavaszán olvadásnak induló hó és jég egy intenzíven esős időszakban érte el a Jangce középső folyását. Egy évben jellemzően három időszakban mérnek magas vízállást folyón, tavasszal, nyáron és ősszel; ebben az évben azonban egyetlen, folyamatos árhullám vonult végig a Jangcén. 

Az árvíz óriási gazdasági és társadalmi károkat okozott, mivel egy Szíria méretű területen sújtott árvíz - 10 tartományban okozott jelentős károkat. A mezőgazdasági területek jelentős része elpusztult, így élelmiszerhiány alakult ki. Az infrastruktúra, köztük hidak és utak is jelentős károkat szenvedtek. A katasztrófa hosszú távú hatásai még évekig érezhetőek voltak Kínában. 

Az 1953-as holland gátszakadás az egyik legpusztítóbb árvíz volt Hollandia történelmében. Az árvíz előzményei az 1953. január 31-én és február 1-jén bekövetkező viharokban gyökereznek.

Spanyolország történetének pedig az egyik legpusztítóbb áradása volt az 1959. január 9-i katasztrófa.