Vágólapra másolva!
Elsőként a házigazda MKB-Euroleasing Sopron jutott be a hétfői fináléba a női kosárlabda Magyar Kupában, miután a négyes döntő első találkozóján szoros csatában jobbnak bizonyult az elmúlt két évben győztes MiZo Pécs 2010-nél. A soproniak - akik történetük első MK-diadalára készülnek - szerdán a bajnokságban is legyőzték nagy riválisukat, s ezzel megnyerték az alapszakaszt. Székely Norbert együttese a döntőben a DKSK Miskolc ellen diadalmaskodó Szeviép-Szegeddel meccsel majd.

Női kosárlabda Magyar Kupa, első elődöntő:
MKB-Euroleasing Sopron - MiZo-Pécs 57-53 (13-10, 17-19, 12-10, 15-14)
Sopron, 2300 néző
v.: Valovics, Bodnár, Földházi
Sopron: Németh 3/3, Honti 11, Károlyi 2, Branzova 2, Matovic 18. Csere: Horváth Zsuzsanna 6, Cserny 10, Eördögh, Gorbunova 5/3.
Pécs: Iványi 10, Johnson 2, Dapo 4, Béres 17, Edwards 2. Csere: Fegyverneky 9/6, Dojcinovic, Vajda 4/3, Bujdosó 5.

Döntős már többször is volt az MKB-Euroleasing Sopron nőikosárlabda-csapata, ám még soha nem nyerte meg a Magyar Kupát. Hogy ez a rossz sorozat megtörjön, a klub idén vendéglátóként lépett parkettre, ugyanis megszerezte a négyes döntő rendezési jogát. A húsvét vasárnapi elődöntőben az örök rivális, amúgy címvédő Mizo Pécs várt a Sopronra, s nem csak a hazai csarnok szólt Károlyi Andreáék mellett, hanem az is, hogy a hétközi bajnokin biztosan győztek a baranyai alakulat ellen.

Természetesen telt ház, őrjöngő soproni és pécsi drukkerek előtt kezdték a csapatok a mérkőzést - újdonságként a férfimeccseken megszokott, női találkozón most először alkalmazott három játékvezetővel. A Pécs kezdett jobban, de a hazai csapat Matovics és Honti révén hamar fordított, de nem lépett meg túlságosan. Nagy iramú volt az első negyed, mindkét edző, Székely Norbert és Rátgéber László is sokat cserélt. Az ellenállhatatlan Matovics jóvoltából előnnyel zárta ez első negyedet a Sopron (13-10).

A folytatásban hamar ellépett hat ponttal a Sopron, ám szívós munkával egyenlített a vendégcsapat, sőt Fegyverneky triplájával vezetett is. Lüktető iramú, színvonalas csata volt látható ebben a periódusban is, és a Pécs főképp az elhibázott hárompontosok miatt a nagyszünetben is hátránnyal vonult le a pályáról (30-29).

A harmadik negyedben is minden ugyanúgy folytatódott: óriási küzdelem, rengeteg szabálytalanság és kevés pont jellemezte a játékrészt. Hosszú csend után Gorbunova triplájának köszönhetően kilenc ponttal elhúzott a Sopron, de a Pécs Béres találataival felzárkózott a játékrész végére (42-39).

Az utolsó negyedben nem tudott megnyugtató előnyt szerezni a házigazda, mi több, Fegyverneky hármasával ismét szorossá tette a meccset. De a Sopron ismét megrázta magát, és a 38. percben öttel vezetett (54-39). És hiába vetett be minden fineszt, cselt a Pécs, a lefújáskor maradt még ebből az előnyből, így a hétfői fináléra a Sopron készülhet.

Női kosárlabda Magyar Kupa, második elődöntő:
Szeviép-Szeged - DKSK Miskolc 71-58 (17-16, 18-13, 25-20, 11-9)
Sopron, 800 néző
v.: Papp P., Király L., Szilas
Szeged: Török 6/3, Fürész E. 30/15, Mészáros 2, Tomova 16, Kajdacsi 9. Csere: Szlimák 2, Izsák 2, Vrancseva 4, Russai.
DKSK: Borecká 14, Fodor 14/6, Kovács K. 3, Keller 6, Tyler 11/3. Csere: Havasi, Szávuly, Sándor, Imbergerová 10.

A másik elődöntőre szinte kiürült a soproni csarnok, alig 7-800-an voltak kíváncsiak erre a csatára. Érdekes módon oldották meg a rendezők a szurkolótáborok elkülönítését: a szegedi és a diósgyőri ultrákat egy szektorba helyezték el, két sor üres szék jelentette a "demarkációs vonalat". A DKSK mesterének, Tapodi Péternek nem várt gondja akadt: a szombati edzésen megsérült cseh irányítója, Tereza Brantlová.

Az elején a Szeged vezetett, ám a játékosok nem tudtak jelentős előnyre szert tenni ebben az időszakban. Hamar egyenlített a DKSK - először 7-7-nél érte utol a riválist. Utána egyik gárda sem volt képes ellépni a másiktól, felváltva estek a kosarak. A Szegednél Török és Fűrész, a másik oldalon Imbergerová húzta a szekeret (17-16). A második felvonásban eleinte ugyanilyen szoros volt az állás, aztán Fűrész pontjaival beállt a lélektanilag fontos tízpontos különbség. A miskolicak triplákkal kísérleteztek, de ezek rendre kimaradtak, így a Szeged biztos vezetéssel vonulhatott a pihenőre (35-29).

Bár összességében az előző meccshez képest ez gyengébb színvonalú volt a félidőig, mégis a szünet utáni néhány perc a másik elődöntőt idézte. A DKSK ugyanis Borecká és Fodor remek megmozdulásaival egyenlített (37-37), és újra izgalmassá vált a találkozó. De nem lett az. Fűrész ugyanis a hátára vette a csapatát: közelről, távolról, büntetőből is betalált (60-49). A záró felvonásban hatalmas csaták dúltak mindkét palánk alatt, sokkal több volt a szabálytalanság. Ám ez a közjáték sem zavarta Fűrészt, tovább folytatta "one women show-ját". Döntő érdeme van abban, hogy a Szeged a kupáért játszhat.

a hétfői program:
a 3. helyért: MiZo Pécs 2010 - DKSK Miskolc 15.30
döntő: MKB-Euroleasing Sopron - Szeviép-Szeged 18 ó

Mobilpress / (MTI)