Vágólapra másolva!

MOL Liga: címet védene a Vasas, Újpesten nem mennek jól a dolgok

Kedden a romániai Csíkszereda-Steaua Bucuresti örökrangadóval, valamint három magyarországi mérkőzéssel kezdetét veszi a harmadik alkalommal kiírt jégkorong MOL Liga, a közös magyar-román bajnokság. A Vasas címvédésre készül, elődöntő a célja a Dunaújvárosnak, a Csíkszeredának, a Miskolcnak és a Ferencvárosnak.

A pontvadászat hétfői, felvezető sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a kilenc induló közül a címvédő Vasas, valamint a Dunaújváros, a Ferencváros, Miskolc, a Csíkszereda és a bukaresti csapat a legjobb négy közé jutást reméli, míg az Újpest, a Fehérvár, valamint a Brasso abban bízik, hogy bekerül a nyolcas rájátszásba.

Ráduly Róbert, a liga új elnöke, egyben Csíkszereda saját bevallása szerint hokiőrült polgármestere hangsúlyozta: az előző idényhez képest bővült a mezőny, és az előzetes erőviszonyok alapján minden bizonnyal az eddigi legkeményebb és legizgalmasabb kiírás következik.

A Vasas bízik benne, hogy megvédi címét, ugyanakkor a Dunaújvárosi Acélbikák.Docler alakulata - amely az előző szezonban az alapszakasz élén végzett - is szeretne feljutni a csúcsra, akárcsak az első MOL Ligát nyerő Csíkszereda. A Ferencváros-Orangeways még korábban jelezte: legalább az elődöntőig szeretne eljutni, akárcsak a nyáron alaposan megerősödött, a klubvezető Egri István által megfogalmazott középszerűségből kilépni igyekvő Miskolc.

A Steaua Bucuresti elképzeléseit Ráduly Róbert vázolta fel: a Mol Ligába egy év kihagyás után visszatérő gárda szeretné honosítani ukrán hokisait, és ha ez sikerül, akkor a fővárosiak merészebb terveket szövögethetnek.

Az Újpestnél nem mennek jól a dolgok - erre utalt Ancsin János, a klub legendás alakja, vezetőedző. Hozzátette: szeretnének meglepetést okozni a fiatalokkal, ám nem hiszik, hogy volna esély a négy közé jutásra.

A Fenestela Brassov immár új hazai pályán fogadhatja ellenfeleit, és képviselőjük jelezte: az előző évadban sereghajtótól most többet várnak, nevezetesen hogy jusson be a nyolccsapatos rájátszásba.

Szintén nem akar utolsó lenni a Sapa Fehérvár AV19, amely a fiatal tehetségeire alapoz. A fehérváriak első csapata továbbra is az osztrák bajnokságban szerepel, majd a végjátékban kapcsolódik be az ob I-be.

Pánczél Andrea, a MOL kommunikációs igazgatója kiemelte: Magyarország legnagyobb vállalata úgy ítélte meg, hogy az eddigi két kiírás jól sikerült, és emiatt továbbra is támogatja a közös magyar-román bajnokságot. Hangsúlyozta: a visszajelzések alapján a csapatok fejlődésének jót tesz a bajnokság, és kell a folytatás.

"Egyrészt eredményes a sportág, és szükség van még segítségre, s ezáltal komoly lehetőség mutatkozik a fejlődésre. Ezeken túlmenően pedig a MOL támogatja a határokon átnyúló kezdeményezéseket." - fogalmazott Pánczél.

A klubok az alapszakaszban négyszer találkoznak egymással, a két utolsó pedig a playoff-ba jutásért vív selejtezőt. A kieséses rendszerű rájátszás a negyeddöntő, elődöntő és finálé után januárban zárul.

Kovács Zoltán, a magyar szövetség főtitkára jelezte: idén is, év végén, a két ünnep között szeretnék megrendezni a tavaly nagy sikert hozó nyitott pályás meccset, az úgynevezett Winter Classicot a budapesti Kisstadionban.