Benedek Tibor: Nem szabad megnyugodnunk

vízilabda EB magyarország spanyolország
Budapest, 2014. július 14. Nagy Viktor kapus a budapesti vízilabda Európa-bajnokság Magyarország-Spanyolország mérkőzésén a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2014. július 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott a meccs eleji megilletődöttség után magabiztos, érett játékkal 12-9-re legyőzte a spanyol csapatot, így a három nehéz csoportellenfél közül az elsőt kipipálhatja. Benedek Tibor szerint az ő feszültségére is szükség volt ahhoz, hogy a válogatott ne nyugodjon meg túlságosan a két-három gólos vezetéseknél, a végeredménnyel pedig teljesen elégedett. Nagy Viktor rögtön az első negyedben bravúrokkal nyitott, a kapus reméli, hogy tényleg onnan folytatja ezt az Eb-t, ahol a vb-t tavaly abbahagyta.

"Teljes mértékben elégedett vagyok, mert az első meccs hazai közönség előtt mindig óriási kihívás" - nyilatkozta a spanyolok elleni 12-9-es siker után Benedek Tibor.

A szövetségi kapitány már az Eb előtt egy nappal felhívta a figyelmet arra, hogy a közönség túláradó szeretetére oda kell majd figyelni. "Az elején kicsit zavartan játszottunk, mert szokatlan volt számunkra a közönség által teremtett fantasztikus atmoszféra. Nagyon fontos volt, hogy minél hamarabb betaláljunk és utolérjük a spanyolokat, mert onnantól kezdve, hogy átvettük a vezetést, már sokkal könnyedebben tudtunk játszani."

Nagy Viktor bravúrjaira nagy szükség volt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A játékosként háromszoros olimpiai bajnok szakember elismerte, hogy nem volt nyugodt a találkozó során, de úgy érzi, ez jót tett a válogatottnak. "Feszült voltam, de ez jól is van így, a játékosaimnak is kellett néha az én feszültségem. Amikor két-három góllal vezettünk, szükség volt arra, hogy a csapat
új erőre kapjon, mivel egy pólómeccs hosszú, sokszor még a négygólos vezetés sem elég a sikerhez. Annak ellenére, hogy tudtam, az első negyed nehéz lesz, jól tudtuk kezelni a helyzetet. Az izgalom miatt ugyan nem dobtunk gólt az elején, de ezt kiegyenlítettük azzal, hogy ebben a szakaszban nem is kaptunk" - mondta Benedek az Origónak.

Ehhez nagyban hozzájárul Nagy Viktor kiváló meccskezdése. "Felszabadultan tudtunk játszani, képesek voltunk arra figyelni, hogy mi a taktika. Végig kézben tartottuk a meccset, örülök, hogy egy ilyen győzelemmel tudtunk nyitni. Nekem nagyon tetszettek a támadásaink, és mint ahogy meg is beszéltük, nagyon kemények voltunk, a védekezés is jó volt, még ha voltak is hibák benne. De hibák mindig is lesznek" - nyilatkozta a kapus.

Tudósításunkban azt írtuk, Nagy Viktor ott folytatta az Eb-n, ahol a vb-n tavaly abbahagyta, az érintett erre így reagált: "Bízom benne, mert én is így tervezem. Akkor lehet egyre erősödni, ha egyre nagyobb célokat tűzünk ki, én most is így tettem, bízom benne, hogy véghez is tudom vinni."

Nagy hozzátette, ennyi ember előtt talán még sohasem pólózott. "Az olimpián ötezres volt az uszoda, itt most hatezren voltak, nem számoltam meg, de ha ennyien szurkoltak ma, akkor még nem játszottam soha ennyi ember, ennyi magyar ember előtt. Fantasztikus érzés, engem mindig feldob, ha sok ember előtt lehet játszani. A légkör magával ragadó volt, az első negyed után ezt már mindenki érezte, senki nem volt feszélyezve."

Az ötgólos csapatkapitány, Varga Dániel volt a magyar válogatott legjobbja Fotó: Origo

A siker ellenére Benedek kapitány nem szeretné, ha a játékosok megnyugodnának. "Fegyelmezett volt a csapat, a közönség jelenléte kedden már nem fog ilyen sokként érni minket. Most, hogy sikerült megnyernünk az első meccset, és nincs rajtunk teher, nem szabad megnyugodnunk."

Kedden 20.30-kor a franciákkal találkozik a válogatott. A horvát, szerb, német, francia, magyar, spanyol összetételű csoportból az első három jut tovább. A csoportelsők automatikusan elődöntőbe jutnak, a második és a harmadik helyezettek pedig a másik csoport továbbjutóival játszanak keresztbe.