Vágólapra másolva!
Óvást nyújt be az FTC-Rail Cargo Hungaria a női kézilabda Bajnokok Ligája-selejtező vasárnapi, lipcsei döntőjének utolsó másodperceiben történt bírói ítéletek, elsősorban a hosszabbítás végén - a ferencvárosiak szerint időn túl - esett gól miatt. A felvételt megnézve igaza lehet a magyar együttesnek, nagy kár, hogy az európai szövetség nem szokta elfogadni a videós óvásokat.

"Megtettük az óvást, befizettük a pénzt, felsoroltuk az indokokat és mellékeltük a kikockázott videofelvételt" - mondta az Origónak Bognár László, a ferencvárosi szakosztályt működtető kft. ügyvezető igazgatója. A beadványban a hosszabbítás végén, szerintük időn túl esett gólra hivatkoznak, de írtak az utolsó másodpercek kusza ítéleteiről is, amikor először a szerb bírópáros a játékidő letelte után időn túli szabaddobást ítélt a lipcseieknek, majd az ellenőr jelezte, két másodperc még hátravan a találkozóból, így a zsűrielnök visszaállította az időt.

"Az európai szövetség 48 órán belül kivizsgálja a beadványt és döntést hoz. Ettől függetlenül a csapat a terveknek megfelelően hétfő délután hazaindul Budapestre. De nem tagadom, azért nyújtottuk be az óvást, mert bízunk az igazunkban, és arra számítunk, az EHF is így látja majd."

A lipcsei összecsapást végül büntetőkkel veszítette el a hosszabbítás utolsó 50 másodpercét kétgólos előnnyel kezdő magyar csapat. A vesztes a KEK harmadik fordulójában a szerb ZORK Jagodina ellen folytathatja, míg a győztes a Bajnokok Ligája 16-os főtáblájára kerül, ahol az osztrák Hypo, a szlovén Ljubljana és az orosz Dinamo Volgográd vár rá.

Érdemes megnézni a 70. perc eseményeit. 52 másodperccel a vége előtt, 34-32-es ferencvárosi vezetésnél Kudlacz gyenge átlövését követően a ferencvárosiakhoz került a labda.

Tomasevic kapus kereste a szemkontaktust az indításhoz, amikor már úgy érezte, megtalálta Tomorit, akkor a magyar átlövő elfordult, a szerb kapus pedig a háttal sétáló társak közé ejtette a labdát. Schulze kihasználta a figyelmetlenséget, 40 másodperccel a vége előtt szépített (33-34).

Visszatekert óra

Az ellenakcióból Tomori érthetetlen módon nem lassítani akarta a játékot, hanem egyéni akcióba kezdett, lövése a kaput sem találta el. 23 másodperc még maradt, és támadhattak a németek. Az akciót sikerült szabálytalanság miatt megakasztani, maradt 2 másodperc.

A lipcseiek felálltak szabaddobáshoz, a labdát a földre helyezték, az óra elindult, a dudaszó pedig a mérkőzés végét jelezte. Hosszas egyeztetés következett, a szerb játékvezető időn túli szabaddobást ítélt, de a német kispad nem hagyta annyiban. 3:25-nél látszik, hogy a bíró odamegy Kudlaczhoz, aki már a szabaddobáshoz készül. A hazai kispad továbbra is értetlenkedik és reklamál, erre a játékvezető visszaállítja két másodperccel az órát (4:25-nél hallatszik is a two seconds a bíró szájából): ennyi idő marad a szabaddobásra.

(Miután az óralepörgetés lehetősége nincsen benne a szabályban, elképzelhető, hogy a német csapat ezt reklamálta, így valóban jogos lehetett az idő visszaállítása. Csak a bírók ne lettek volna ennyire határozatlanok.)

Időn túl vagy sem?

A németek elvégezték a szabaddobást, Kudlacz kilépte a hármat és 8 méterről a jobb felső sarokba lőtt. Igen ám, de a televíziós felvétel tanúsága szerint a dudaszó már akkor megszólalt, amikor a labda szinte még a kezében volt - ez alapján a gól érvénytelen (kellene, hogy legyen).

Erre hivatkoznak a ferencvárosiak is, bár számukra rossz hír, hogy az európai szövetség szinte sohasem fogad el videós óvásokat.

Szavazzon!

Bent volt a dudaszó pillanatában?

A hosszabbítás teljes második félideje megnézhető a meccset közvetítő DIGI Sport honlapján.

Fehérváron így csinálták

A mazochistáknak egy kis múltidézés áprilisból: a Fehérvár csapata az idegenbeli egygólos siker után hazai pályán úgy esett ki az EHF-kupa elődöntőjében, hogy a dán Esbjerg ellen összesítésben kettővel vezetett fél perccel a lefújás előtt.