Vágólapra másolva!
Marco Rossi kedden kora délután kihirdette a nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott 26 fős keretét. Váratlan megoldásokkal, meglepő nevekkel még csak véletlenül sem találkozhatunk a keretben, a kapitány a lehető legbiztosabb utat választotta. Nehéz vele vitatkozni.

Egy izgalommal kevesebb a június 14-én - a mieink számára 15-én - kezdődő Európa-bajnokság előtt. Kedden 13 órakor Telkiben, a válogatott edzőközpontjának zsúfolásig telt sajtótermében Marco Rossi felolvasta a sorozatban harmadik kontinenstornájára készülő magyar válogatott keretét. A kapitány egyszerűen jelentette be, nem úgy, mint például a csoportellenfél németek, ahol a legváltozatosabb módokon jelentenek be naponta két-két nevet. 

A magyar labdarúgó-válogatott 26 fős, bő kerete:

kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC)
védők: Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg)
középpályások: Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)
támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Nem meglepetés, hogy nincs meglepetés

Marco Rossi az elmúlt egy-két évben szinten minden kerethirdetésre tartogatott valami meglepetést, hogy a fiatal Vancsa Zalánt, hol a kecskeméti Szalai Gábort, Németh Andrást, vagy éppen a német helyett a magyar válogatott választó Dárdai Palkót hívta be a keretbe.

Most egyikük sincs a 26 kiválasztott között, sőt a Lommel támadóján, azaz Vancsán kívül még a négy plusz egy tartalék között sem látjuk a nevüket. 

Magyarán az olasz szakember a tutit húzta meg, egy olyan keret kihirdetésével, amit 100-ból 99 szurkoló első nekifutásra bemondott volna. És az is igaz, hogy a csoportellenfelek szakmai stábja is ugyanezt a listát adta volna le, ha valaki megkéri őket, hogy állítsák össze a magyar válogatott keretét. Nyilvánvalóan tudja, mekkora a tét, a szó jó értelmében fél az EB-től, pontosabban attól, hogy tapasztalan játékosok hibáznak, ezért döntött így. Járt utat a járatlanért ne adj fel tartja a mondás, amit úgy tűnik Campaniában is jól ismernek (a kapitány Nápoly közelében van a legtöbbet, amikor otthon tartózkodik).

Két mégiscsak bátor döntés

A kapitány nem vacakolt, egyből 26 fős az Eb-kész keretet hirdetett, nem bő keretet adott meg, amit majd szűkít egy vagy két lépésben. A 26-ok között van a fehérvári Fiola Attila és a ciprusi Omoniában szereplő Lang Ádám.

magyar fociválogatott, Fiola Attila
Egyelőre mindenki csak találgat, hogy milyen állapotban van valójában Fiola Atila (középen)
Fotó: Csudai Sándor - Origo

 Mindkét játékos sokat volt sérült a szezonban, sőt utóbbi még most is gyógyulófélben van lábközépcsonttörése után, azaz a behívásuk rejt magában némi rizikót. 

De Rossi szerint nem akkorát, hogy bármelyikük helyett is inkább Mocsi Attilát vagy a január óta a svájci élvonalban szereplő Lausanne-Sport csapatában csak bajnokin már közel ezer percet teljesítő Szalai Gábort hívja be.

Lang Ádám a Rossi-éra egyik, ha nem a legstabilabb embere, aki a leginkább összeszokott párost alkotja a védelem közepén Willi Orbánnal, óriási munkabírása mellett most már nemzetközi rutinja is bőven megvan a legnagyobb feladatok elvégzéséhez is.

Fiola Attila pedig három éve a részben budapesti Eb-n mutatta meg, nem csak a franciáknak lőtt góljával, de német és a portugálok elleni bátor, megalkuvás nélküli játékával, hogy minden körülmények között lehet rá számítani.

Jók a támadóink, de vajon elég jók?

Ami a támadójátékunkat illeti, Rossi nem köntörfalazott, kimondta, amit ugyancsak mindenki tud: a védekező középpályásoktól előre mindenki csak Szoboszlai Dominik és Sallai Roland tartalékja, mert a csapat két egyértelműen legjobb játékosának a helye megkérdőjelezhetetlen a válogatottban.

magyra fociválogatott, Sallai Roland, Puskás Aréna,
Sallai Roland góljaira és gólpasszaira bátran építhet Rossi, ez tény
Fotó: Polyak Attila

Ezért nincs a keretben Dárdai Palkó, aki pedig pont az idény végére nyeri vissza azt a formáját, ami miatt anno meghívást kapott Rossitól a magyar válogatottba. A kapitány szerint nem tud annyi pluszt vinni a játékunkba, ami miatt érdemes lenne megbontani az összeszokott középpályát. 

Sokan megkérdőjelezhetik Ádám Martin helyét is, aki dél-koreai bajnokságban a 2024-es idényében megrendezett 11 meccsből 7-szer lépett pályára, átlagosan egy félidőnyi lehetőséget kapva. De a hatalmas termetű csatár is többször bizonyította, hogy a padról beszállva képes új lendületet adni a támadójátéknak. És ugyanez igaz Gazdag Dánielre is, aki amerikai klubja, a Philadelphia Union gólrekordere lett. És ugyan maga Marco Rossi illette kritikával a törökök és a koszovóiak elleni két felkészülési meccs után - még, ha maga a kapitány nem is látja így, szerinte csak elmondta a nyilvánvalót -

 de látszik, hogy továbbra is bízik a gyors, képzett, kiváló rúgótechnikájú középpályásban.

 Ennél a bizalomnál pedig kevés értékesebb dolog van egy játékos számára különösen a nemzeti csapatban.

Rossi elbújt a döntés elől?

Szó sincs erről! A kapitány ugyan egy viccel ütötte el a kezdőkapus kilétére vonatkozó kérdést, miszerint lehet, hogy kapus nélkül fog játszani, hogy ne kelljen választania Gulácsi Péter és Dibusz Dénes között (egyébként már választott). Ránézésre mintha a keret összeállításában is ezt a megúszást választotta volna - de ez csak a látszat! Szokása szerint egyenesen megmondta, hogy egyszerűen nincs több olyan játékosa, akit bátran behívhatna a válogatottba. 

És talán egy picivel lehetett volna bátrabb, de akkor éppen a csapat legnagyobb erősségét, az összeszokottságot tette volna kockára, azt az erényt, aminek nem kis részbe köszönhető, hogy 14 meccs óta veretlen a magyar válogatott.

De, ahogy Rossi mindig hangsúlyozza: övé a döntés joga, így övé a felelősség is, ha pedig valami rosszul sül el, ő lesz az első, aki kiáll a nyilvánosság elé vállalja a következményeket, és, ahogy korábban soha, úgy most sem félti az állását. A legjobb persze az lenne, ha nem kellene magyarázkodnia, mert az azt jelenti, hogy fantasztikusan szerepelt az Eb-n a magyar válogatott.

A magyar válogatott Eb-programja:
június 15.: Magyarország - Svájc, Köln, 15 óra
június 19.: Magyarország - Németország, Stuttgart, 18 óra
június 23.: Magyarország - Skócia, Stuttgart 21 óra

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30 

Kapcsoldó cikkek: