Három BL-ezüst után jöjjön most egy aranyérem!

Handball: THW Kiel vs MKB Veszprem HANDBALL Handball (Team) SQUARE FORMAT
Vezprem's Gasper Marguc (L) celebrates his goal next to Kiel's Steffen Weinhold during the handball Champions League Group Phase A+B Group A match between THW Kiel and MKB Veszprem in Kiel, Germany, 06 December 2015. Photo: AXEL HEIMKEN/dpa
Vágólapra másolva!
A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata szombaton 15.15-től a lengyel Kielce ellen játszik a Bajnokok Ligája kölni elődöntőjében. Részletes felvezetőnket már reggel olvashatták. Most felidézzük azt a három évet, amikor a magyar rekordbajnok megnyerte az elődöntőt és a fináléba jutott ebben a sorozatban.

2002: A Magdeburg állta útját a Veszprémnek

A 2001-02-es szezonban még más volt a BL lebonyolítása. Nem is Bajnokok Ligájának hívták, hanem Bajnokcsapatok Európa Kupájának, amelynek főtábláján 16 csapat indult. A Veszprém és a későbbi győztes Magdeburg már a csoportküzdelmek alatt találkozott egymással. A veszprémi találkozón 24-20-ra nyert a magyar bajnok, a magdeburgin viszont 25-22-re kikapott. Ennek ellenére a magyar együttes nyerte meg a csoportot, mert a volt NDK területén fekvő Magdeburgnak már ekkor becsúszott két döntetlen.

Mind a negyeddöntőben, mind az elődöntőben spanyol csapatot vert ki a Veszprém. Előbb a Leónt, majd a Portland San Antonio együttesét. Az elődöntők - csakúgy, mint a finálé - oda-vissza pároscsatában zajlott. A San Antonio elleni elődöntőben a két meccs alapján összesítésben 48-46 lett a Veszprém javára.

A Magdeburg legjobb játékosa, Nenad Perunisics volt a 2002-es BEK-döntőben Forrás: DPA/AFP/Wolfgang Kluge

A fináléban az első, veszprémi mérkőzésen "csak" 23-21-re nyert a Fotex, ez előrevetítette, hogy a magdeburgi visszavágón pokoli nehéz küzdelem vár a magyarokra. A németországi második mérkőzésen hiába dobott Pásztor István 7 gólt, a Magdeburg 30-25-re nyert, és összesítésben három góllal bizonyult jobbnak a Veszprémnél.

2015: Nem bírtunk a Barcelonával

A 2014-15-ös szezonban már Kölnben, a Final Fourban dőlt el, hogy melyik csapat lesz Európa legjobbja. A Veszprém többek között a Szkopjét és a német Lőwent megelőzve nyerte meg a csoportot, majd az egyenes kieséses szakaszban előbb a spanyol Logronót, majd a francia PSG együttesét verte ki.

Gasper Marguc öröme a Veszprém-Kiel mérkőzésen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Axel Heimken

Így jutott el Kölnbe, ahol a szinte hazai pályán játszó német Kiel elleni elődöntő ragyogó magyar teljesítményt és 31-27-es győzelmet eredményezett. A döntőben a Barcelona következett. A Veszprémnek ez már sok volt, mert a spanyolok 28-23-ra nyertek, így a bakonyiaknak újfent az ezüstérem jutott.

2016: Rémálom a Kielce ellen

Nem szívesen citáljuk a 2016-os kölni Final Four-döntőt, mert a 35-35-ös döntetlen után hétméteresekkel szenvedett vereséget a Veszprém a lengyel Kielce ellen. Ez volt az a döntő, amelyben a magyar rekordbajnok már 9 góllal is vezetett, mégsem sikerült megtartani ezt a tetemes előnyt.

A 2016-os Kielce ellen elvesztett BL-döntő a mai napig nyomasztólag hat Forrás: AFP/Sascha Schuermann

A Kielce ellen most jöhet egy újabb meccs, a 2019-es döntőért. Ha sikerül nyerni, akkor a Veszprém negyedszer is harcba szállhat Európa legrangosabb kézilabda-kupasorozatának győzelméért.