Társoldalunk:

Kim Rasmussen: Örülök, hogy látom a csapaton a fejlődést

2019.09.29. 20:53

Az Európa-bajnoki selejtezők második fordulójában Olaszország ellen aratott 30-10-es győzelem után Kim Rasmussen szövetségi kapitány és a megkérdezett játékosok is egyöntetűen úgy vélték, hogy ugyan ebből a meccsből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de ettől függetlenül jól szolgálta a csapat hosszabb távú, a decemberi világbajnokság felé mutató tervét.

Lignanói mérkőzés annyiban hasonlított a szerdai, érdi Litvánia elleni találkozóhoz, hogy ezúttal is egy, a mieinknél lényegesen alacsonyabban jegyzett csapat volt az ellenfél. Annyiban viszont mégis más volt, hogy míg a litvánok azért szemmel láthatóan tisztában voltak (vannak) a játék alapjaival, addig az olaszokról ugyanez már nem mondható el. A félig amatőr, több tinédzserrel felálló válogatott nem is tudta megnehezíteni a mieink dolgát, akik úgy lőttek az első félidőben 16 gólt, hogy vagy fél tucat ziccert kihagytak.

Kiütéses sikerrel folytatta az Eb-selejtezőket a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott vasárnap délután a várt magabiztossággal és nagy különbséggel, húsz gólla, 30-10-re győzte le Olaszország csapatát a 2020-as női kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában, Lignanóban. Alkalmazhatná a magyar lányokat az olasz idegenforgalmi hivatal: a szombati megérkezéssel jött velük a kellemes kora őszi idő is, ami vasárnapra valóságos nyárrá fajult, legalább egy nappal meghosszabbítva a nyaraló szezont.

Védekezésben viszont iskolajátékot mutattak be: a házigazdának ünnep volt minden támadás, amikor egyáltalán lövésig jutottak, a 30 perc alatt kapott négy gól pedig akkor is négy gól, ha Olaszország volt az ellenfél.

"Nagyon fontos volt, hogy a mai meccsen kijavítsuk a Litvánia ellen látott hibákat, illetve, hogy ne kövessük el azokat újra – kezdte értékelését az Origónak a lignanói csarnokban a lefújás után Kim Rasmussen, a válogatott szövetségi kapitánya. – A litvánok elleni meccs elemzése és az elmúlt napok edzései sokat segítettek, sokkal kompaktabb volt a védekezésünk. Csalódottak voltunk a szerdai meccs után, és nagyon meg akartuk mutatni, hogy igenis képesek vagyunk jól játszani, és hogy egy jó csapat vagyunk.  A két kapusunk, Kiss Éva és Triffa Ágnes is remekül védett a fal mögött. Ugyanígy nem lehettünk elégedettek a gyorsindításainkkal, hiányzott a játékunkból az egyensúly. Ma viszont a jó védekezés hozta magával a gyors gólokat is. Mindenki szeretett volna gólt lőni, de fontos, hogy türelmesek legyünk, azt viszont örömmel láttam, hogy rengeteg helyzetet tudtunk kialakítani,  még ha a kelleténél több technikai hibát követtünk is el. Diktálni akartuk tempót, gyorsan akartunk játszani, és ez sikerült is, amiben persze jobban benne van a hibázás lehetősége, de ez ma belefért."

Kim Rasmussen csapata végig irányította a mérkőzést, a kapitány pedig elégedetten zárhatja a felkészülésre kapott egy hetetForrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány elégedett volt a csapat hozzáállásával is, hiszen a lányok egyetlen percig sem vették félvállról az ellenfelet és a mérkőzést. 

"Tetszett a hozzáállásuk, ahogy segítették egymást, hogy egységes volt a csapat, és nem követték el a Litvánia elleni hibákat. Tudom, hogy az olasz nem egy erős csapat, de az ilyen meccsekből is sokat lehet tanulni. Másként kell játszani ellenük, mint egy jobb csapat ellen, de a lányok megmutatták, hogy ilyen helyzetben is tudnak koncentrálni."

A válogatott vasárnaptól vasárnapig éppen egy hetet töltött együtt, amibe az edzések mellett a két említett Eb-selejtező fért bele. Legközelebb csak november második felében találkozik a kapitány a játékosokkal, amikor elutazik a csapat Japánba, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Kíváncsiak voltunk, hogy Kim Rasmussen hogy értékeli az elmúlt hét napot.

"Új csapatot építünk, jönnek a fiatal játékosok, időre van szükség, hogy összeérjen a csapat játéka. Sokat kell gyakorolnunk, mert a legjobb csapatok, illetve a legjobb játékosok a legapróbb hibáinkat is kihasználják majd. Összességében azt láttam, hogy ebben az egy hétben is sokat lépett előre a csapat. Nagyon örülök, hogy látom rajtuk a fejlődést. 

Az FTC-Rail Cargo Hungaria átlövője, Debreczeni-Klivinyi Kinga két góllal zárta a mérkőzést, és elsőként ő is a csapat remek védekezését emelte ki.

"Egyértelműen azon volt a hangsúly, hogy a védekezésünk működjön, mert az a litvánok ellen nem nagyon ment. Próbáltunk most erre koncentrálni, és abból gyors gólokat szerezni, mert tudtuk, hogy abban jók leszünk. Az első félidőben nagyon jól összeállt a védekezésünk, de szerintem a tíz kapott gól sem sok, büszkék lehetünk erre a teljesítményre. 

Az átlövő nem tagadta, Eb-selejtezők ide vagy oda, gyakrabban kerül szóba a világbajnokság, mint a 2020 decemberi dán-norvég rendezésű torna.

Debreczeni-Klivinyi Kinga is a válogatott rutinosabb játékosai közé tartozikForrás: Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

"Kim (Rasmussen) is mondta, hogy úgy játsszunk, úgy koncentráljunk, hogy a vébé előtt már nem nagyon lesz időnk készülni, egyből utazunk (Szöulba - a szerk.), és ott már csak edzőmeccsek lesznek."

A második félidőt a kapuban töltő Triffa Ágnes egy hétméteres kivédéssel kezdte a játékrészt, és a következő 29 percben sem lehetett rá panasz, ziccereket védett, amiből indulhattak a támadásaink. A DVSC kapusával néztek már szembe komolyabb lövők is, mint az olasz játékosok, de ez nem feltétlenül könnyítette meg a dolgát.

"Megvolt azért ennek a meccsnek a maga nehézsége. Miután nem ismerem egyáltalán az olasz játékosokat, még jobban kellett figyelnem minden egyes mozdulatukra. Ilyen szempontból tulajdonképpen mindegy, hogy ki jön velem szembe. Élveztük a játékot, különösen, miután belelendültünk, a védekezésünk pedig remekül működött: nagyon jó sáncokat kaptam, és remek, jól védhető folyosókat hagytak nekem a lányok. 

Triffa Ágnest is megkérdeztük az elmúlt egy hétről. "Próbáltunk sokat gyakorolni támadásban, védekezésben, utóbbi most talán jobban kijött. Nem lehet összehasonlítani egyik meccset a másikkal, ami most benne volt a játékban, azt kihoztuk belőle, nyilvánvaló, ha komolyabb ellenfelek jönnek, akkor ez egészen más lesz majd. A legfontosabb most az volt, hogy mindenki odatette magát az első naptól az utolsóig, van miből merítenie a szövetségi kapitánynak. 

A vébé előtt még mindenki a klubkötelezettségeire koncentrál, és próbálja tartani a jó formáját, hogy, ha odakerül, akkor a lehető legjobb állapotban mehessen a világbajnokságra, mondta Triffa Ágnes.

A jó kapus sehol nem jön zavarbaForrás: Origo

Akit nem tudtunk nem megkérdezni, hogy miért vette ki a törlő eszközt az ezzel megbízott kislány kezéből.

"Nagyon vizes volt a pálya, és attól féltem, ha valaki odamegy, nehogy elessen. Gondoltam, ha én csinálom, gyorsabban végzünk" – mondta nevetve.