Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott drámai mérkőzésen 28-27-re kikapott Romániától az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon, Japánban. Ezzel a magyar együttes nem jutott a 12 közé, az Elnök Kupáért folytathatja, és nagyon messze került az olimpiai selejtező elérésétől is. A hajrában a magyarok dán szövetségi kapitánya, Kim Rasmussen végzetes hibát követett el, amikor reklamálása miatt kétperces büntetést kapott.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Jacusíróból, Japánból.

Kim Rasmussen a meccset követő sajtótájékoztatón is magára vállalta a felelősséget, ugyanakkor nagyon idegesen beszélt az eseményekről. Elmondta, hogy a sárga lapot azért kapta, mert a meccs IHF-delegátusának annyit mondott, kérdezze már meg a bírókat, miért fújnak úgy, ahogy.

Ezzel a sárga lappal még nem is lett volna gond, előfordul az ilyen. A nagy baj az, hogy Rasmussen ennek tudatában reklamált a második félidőben, ezzel elérte azt, hogy a két német bírónő kiállítsa két percre a magyar kapitányt. Ekkor egy játékosnak kellett leülnie, azaz Rasmussen miatt került emberelőnybe a magyar válogatott.

Az 57. percben a románok támadtak, amikor úgy tűnt, hogy belemenés történt. A két német bírónő azonban visszaadta a labdát a románoknak. Ekkor reklamált Rasmussen, ekkor kapta meg a két percet. 26-24-re vezetett a magyar csapat. Mire letelt a kétperces büntetés, már 27-27 állt a táblán.

Egészen döbbenetes hiba volt mindez a dán szövetségi kapitány részéről.

Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya magára vállalta a felelősséget:
"Egyértelműen az én hibám, mert kaptam egy kétperces kiállítást a végén. Igaz, csak annyit mondtam, hogy Ááá!, de az én felelősségem.

- nyilatkozta a dán edző.

Tomas Ryde, a románok svéd szakvezetője is elismerte, hogy az utolsó hétméteresük nem volt jogos, és hozzátette, sajnálja a magyarokat. "Hagyják, hogy a csapatok a pályán döntsék el a meccseket, ne ők akarják eldönteni" - utalt a hivatalos személyekre Kim Rasmussen.

Hozzáfűzte, ha valaki rossz bíráskodást akar látni, nézze vissza ennek a meccsnek a felvételét.

Szép dolog Rasmussen beismerése, de ez már nem segít rajtunk. A meccset végül Románia nyerte meg 28-27-re. Ők jutottak be a legjobb 12 közé, a mieink a 13-24. helyért folytathatják a világbajnokságot.

Női kézilabda-világbajnokság, C-csoport, 5. forduló: Románia-Magyarország 28-27 (10-16)
Jacusíró, v.: Kuttler, Merz (németek)
lövések/gólok: 47/28, illetve 44/27
gólok hétméteresből: 9/9, illetve 6/4
kiállítások: 12, illetve 10 perc

Magyarország: Bíró - Schatzl 2, Háfra 4, Tóvizi 1, Tomori 3, Kovacsics 6, Lukács 2, cserék: Klujber 1, Vámos 1, Szabó L. 6, Kovács A. 1, Tóth G., Kiss É., Faluvégi, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen