Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden hivatalosan bejelentette, hogy a tokiói olimpiát a jövő évre halasztják és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A magyar férfi vízilabda-válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokság megnyerésével kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra, ám így Märcz Tamás csapatának is felborult a programja. A magyar együttes világklasszis kapusa, Nagy Viktor 2021 júliusában már 37 éves lesz, így felmerül a kérdés, hogy vajon ott lesz-e majd Tokióban.

A világ- és Európa-bajnok magyar válogatott kapus az Origónak adott interjújában elmondta, a halasztáshoz is pozitívan áll, amelyből még jól is kijöhet a csapat. Egyelőre viszont csak az a fontos, hogy minél hamarabb visszatérjen az élet a rendes kerékvágásba.

Hogy viseli a jelenlegi helyzetet?
Nem tehetünk mást, mint hogy alkalmazkodunk hozzá. Jelenleg az emberek egészsége a legfontosabb. Mindenki abban reménykedik, hogy minél hamarabb vége lesz a járványnak az egész világon. Sportolóként már négy éve arra készültünk, hogy idén nyáron az olimpián megmutathatjuk magunkat. Ehhez képest egy évvel eltolták a tokiói játékokat, de

ezzel a helyzettel is meg fogunk birkózni, ebben biztos vagyok.

Nagy Viktorék egyelőre nem tudnak vízben edzeni Fotó: Koncz Márton - Origo

Nagy Viktor klubsikerei

Magyar bajnokság (OB I)
Győztes (6): 2007, 2008, 2009, 2010 – TEVA-VasasPlaket, 2012 – TEVA-Vasas-UNIQA, 2015, 2016, 2017 Szolnok
Magyar Kupa
Győztes (6): 2003 – BVSC-Brendon, 2004, 2005, 2009 – TEVA-VasasPlaket, 2013 – A-Híd Szeged, 2014-Szolnok
Magyar szuperkupa
Győztes (2): 2003 – BVSC-Brendon, 2006 – TEVA-VasasPlaket
Bajnokok Ligája
győztes (1): 2017 – Szolnok
Euroliga
Bronzérmes (1): Barcelona, 2008 – TEVA-VasasPlaket
LEN-szuperkupa
győztes (1): 2017 – Szolnok

Még mielőtt rátérnék az olimpiára, mennyire nehéz otthon, egyedül készülni egy sportolónak? Főleg ha kimondottan egy olyan csapatsportról beszélünk, mint a vízilabda.
Ez később fog kiderülni, illetve főleg azon múlik, hogy meddig fog tartani a jelenlegi helyzet. Egy hete nem tudunk lemenni az uszodába, a vízbe ugrani. Most ez még nem olyan nehéz, mivel olyan nagy terhelésnek voltunk kitéve, hogy szerintem mindenkinek jól jött egy kis pihenés. Innentől viszont már szinten kell majd tartani magunkat. Erre a hétre már kaptunk egyéni edzéstervet, az alapján készülünk itthon. Az egészben talán az a legrosszabb, hogy

nem tudjuk, milyen hosszú ideig fog tartani a mostani állapot. A sport viszont megtanít alkalmazkodni és gyorsan reagálni a helyzetekre.

Ahogy a vízben, most sem lesz probléma.

Említette, hogy senki nem látja előre, meddig fog tartani a járványhelyzet, így a bajnokság folytatása is képlékeny még. Hogy látja, újraindulhatnak még a küzdelmek a jelenlegi szezonban?
Nehéz lenne megmondani, milyen döntés fog születni. Mindenesetre

az olimpia elhalasztásával van rá esély, hogy a nyár folyamán meg lesz tartva a szezon hátralévő része.

Ha így lesz, legalább meglátjuk, milyen nyáron a vízilabda. Egyébként is nagy híve vagyok annak, hogy a póló nyitott uszodában és a nagy melegben a legjobb. Nem bánnám, ha a bajnokság egy része egyébként is nyáron lenne.

Nagy Viktor (jobbra) az Eb-arany után azt hitte, 2020-ban az olimpián is bizonyíthat majd Fotó: Koncz Márton - Origo

Többször szóba került már a tokiói olimpiai 2021-re halasztása. Mit gondol a döntésről?
A legjobb döntés született, nem hiába gondolkoztak ennyit rajta. Persze

egy ilyen döntés meghozalatakor. Például nyáron, a vakációk időszakában többen tudják nézni az eseményt a helyszínen és a televíziók előtt is.

Fel lehetett volna készülni normálisan az olimpiára a jelenlegi helyzetben?
Másfél hónap minimum kell a normális felkészülésre, így egy késő nyári, kora őszi időpontra meg lehetett volna oldani, hogy mindenki csúcsformába kerüljön. Arra könnyebb reagálni, ha később kezdődik egy adott esemény, mintha például előrébb hozzák. Viszont

mivel a döntés már megszületett, így csak az a fontos, hogy 2021-re összeálljon minden.

Válogatott eredményei

Világbajnokság
Bajnok (Barcelona, 2013)
Ezüstérmes (Melbourne, 2007)
Európa-bajnokság
Aranyérmes (2020, Budapest)
Ezüstérmes (Budapest, 2014)
Bronzérmes (Málaga, 2008; Belgrád, 2016)
Világliga
Ezüstérmes (Berlin, 2007, Cseljabinszk, 2013, Dubaj, 2014)
Nagy Viktor 2021-ben is a kapuból segítené a magyar pólücsapatot Fotó: Koncz Márton - Origo

Idén nyáron 36 éves lesz, így felmerül a kérdés: ott lesz 2021-ben az olimpián?
A szolnoki klubommal már megállapodtam a folytatást illetően, így a jövő évet még mindenképpen a vízilabdázással töltöttem volna. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy

nincs veszélyben az olimpiai szereplésem sem. Bár voltak olyan gondolataim, hogy jobb lenne befejezni, de végül nem volt róla szó, hogy abbahagyom a játékot.

A megegyezés pedig duplán jó döntésnek bizonyult így utólag, mivel így ott lehetek 2021-ben is Tokióban.

A válogatott programja is megváltozott az olimpia elhalasztásával. Mennyire lesz nehéz még egy plusz évet erre készülni?
Így van egy újabb évünk arra, hogy

Tokióig pedig még többet fognak. Egyébként is mindennek a jó oldalát látom, mindenben a jót keresem. Nincs ez másként most sem, így nekünk csak jól jöhet a halasztás.