40 éves a kézilabda Bajnokok Ligája legeredményesebb játékosa

Kiril Lazarov, kézilabda
Kiril Lazarov of Nantes celebrates scoring during the third place handball match HBC Nantes v Montpellier HB at the EHF Pokal men's Champions League Final Four competition on May 27, 2018 in Cologne, western Germany. (Photo by Federico Gambarini / dpa / AFP) / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A legendás jobbátlövő, Kiril Lazarov 40. születésnapját ünnepli vasárnap. A korábbi veszprémi, jelenlegi Nantes-játékos a januári kézilabda Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy még ennyi idősen is képes mérkőzéseket eldönteni.

Mivel az EHF továbbra sem képes a 2002-nél régebbi BL-mérkőzéseikről közzétenni statisztikákat, ezért még 2020 közepén is saját számításokra kell hagyatkoznunk, ha meg szeretnénk állapítani, pontosan hány gólt szerzett Kiril Lazarov a legrangosabb európai kupában.

Az észak-macedón legenda - a selejtezős gólokat és a 2000-01-es szezonban elért, ismeretlen mennyiségű találatokat nem számítva - összesen 1347 góllal vezeti a Bajnokok Ligája örökranglistáját. Mögötte Nikola Karabatic áll a második helyen, 1061 góllal. Csak kettejüknek van négyszámjegyű gólmennyiségük az elmúlt két évtized adatait vizsgálva.

Kiril Lazarov nem öregszik - csak érik. Forrás: AFP/Federico Gambarini

Lazarov 2002 és 2007 között a Veszprém játékosa volt, és a 2005-06-os szezonban a gólkirályi címet is elhódította a magyar csapat erősségeként

- csakúgy, mint 2008-ban, a Zágráb csapatába visszatérve. Ezután megjárta Ciudad Realt, majd Madridot is, mire a Barcelonával 2015-ben a BL-trófeát is a magasba emelhette. 2017 óta a francia Nantes csapatát erősíti, és eltökélt célja, hogy egy év kihagyás után ismét visszatérjen a BL-be.

Arra a kérdésre, hogy vajon 40 évesen is itt van-e a helye, elég a januári Európa-bajnokságig visszamennünk, hogy választ kapjunk. Az észak-macedón válogatott egyetlen győzelme alkalmával ő szerezte a győztes gólt Ukrajna ellen, majd két nappal később 11 gólt dobott Csehországnak.

A 2009-es és 2017-es vb, valamint a 2012-es Eb gólkirálya a nemzeti csapatban 238 mérkőzésen 1707 találatnál jár, és még mindig kirobbanó formában van. A 2021-es világbajnokságra Észak-Macedóniát nem juttatta ki az IHF - az Eb-15. hellyel pont lemaradtak róla -, viszont Lazarov személye meghatározó lehet, hogy ők kapják-e a szabadkártyát az egyiptomi tornára.