A dánok szerint botrányos, ahogy a norvégok kihátráltak a női kézilabda-Eb rendezéséből

handball Horizontal PLAYER
Norway's Stine Bredal Oftedal (C) vies for the ball with Denmark's Anne Mette Hansen (L) and Kathrine Heindahl (R) during the Main Round group 1 match between Norway and Denmark at the Women's Handball World Championship in Kumamoto on December 8, 2019. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A dán TV2 Sport nevű csatorna online oldalán olvasható cikkben a társaság kézilabda-szakértője, Bent Nygaard nyilatkozott a hétfő délelőtti hírrel kapcsolatban, miszerint a december 3-án rajtoló eredetileg dán-norvég közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság rendezéséből kihátrált az utóbbi szövetség.

Ezt a döntést minimum két héttel ezelőtt meg kellett volna hozniuk. Kristálytisztán látni lehetett, hogy a jelenlegi norvég egészségügyi szabályok mellett nem lehet megrendezni a tornát. Szégyen, hogy eddig tartott nekik meghozni a döntést" – háborgott a lapnak nyilatkozó Bent Nygaard.

Nygaard szerint bármilyen Eb- és vb-rendezésben a dánok világbajnokok, ezt már számos alkalommal bizonyították, egyedül az anyagi források előteremtése okozhat gondot a koronavírus sújtotta gazdasági környezetben. A dánok már hétfőn jelezték, hogy az eredetileg is házigazda Herning mellett Kolding is beszállna, így a két városban meg tudnák rendezni a 16 csapatos tornát.

Eközben a norvégok váltig bizonygatják, hogy ők minden követ megmozgattak, hogy az eredetileg három városban (Trondheim, Oslo, Stavanger), majd egy helyszínre, Trondheimbe átmozgatott részt meg tudják rendezni, nem jártak sikerrel. Kare Geir Lio, a Norvég Kézilabda Szövetség elnöke úgy fogalmazott, mindenkit mélyen lesújtott a hír, aki a torna sikeres megrendezéséért dolgozott, de természetesen tiszteletben tartják a döntést, a norvég hatóságokat pedig "a fertőzések elleni védekezés világbajnokaiként" jellemezte.

Eközben vannak, akik megértőbben állnak a norvégok döntéséhez, mint Bent Nygaard.

Per Olav Hopsö, a dán szervezőbizottság vezetője kijelentette, hogy a helyzet fényében bölcs és helyes döntés született.

Így vélekedett Abid Raja kulturális és esélyegyenlőségi miniszter is, aki hozzátette, a sportág iránt érdeklődőkhöz hasonlóan ő is azt szerette volna, ha az Európa-bajnokságot az eredeti tervek alapján bonyolítják le, de a norvégiai járványhelyzet nem teszi lehetővé az ilyen események megrendezését.