Társoldalunk:

Negyeddöntőbe jutott a magyar női válogatott a 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokságon

2021.09.10. 20:19

Első mérkőzését megnyerte, ezzel bejutott a vasárnapi negyeddöntőbe a magyar női válogatott pénteken a Párizsban zajló 3x3-as kosárlabda Európa-bajnokságon.

Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a C csoportban elsőként Belgiummal csapott össze az Eiffel-toronnyal szemben kialakított alkalmi kosárpavilonban. A 2014-es világbajnokságon bronzérmes ellenfél az életéért küzdött, mivel a trió nyitómeccsén 18-13-ra kikapott a románoktól.

A pontszegény találkozón két és fél perc elteltével még mindig csak 1-1 állt a nagyórán, majd öt percnél - a mérkőzés derekán - 8-6-ra vezettek a mintegy harmincfős szurkolótábor által buzdított magyarok. Nem sokkal később, 12-7-es állásnál már biztosnak tűnt a siker, ám a rivális a 14-12-ról induló utolsó percben egy duplával kiegyenlített, így jöhetett a hosszabbítás. A kétpontos különbségig tartó ráadásból alig fél perc pergett le, amikor a 2016-os, magyar aranyéremmel zárult Eb legjobbjává választott Medgyessy Dóra egy duplával lezárta a meccset. Mivel a belgáknak ez már a második vereségük volt, biztossá vált, hogy sereghajtóként nem juthatnak tovább a csoportból.

Éreztem, hogy ilyen szurkolók előtt nem veszíthetünk ma" - mondta boldogan Medgyessy, az összecsapás hőse. "Nem foglalkozunk azzal, hogy változott a csapatunk összetétele, megyünk tovább!" - tette hozzá. 

Győzelmével negyeddöntős a női 3x3-as válogatottForrás: FIBA

A Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Dia, Bach Boglárka összeállítású csapat 21.10-kor az olimpián is szerepelt Romániával csap össze. A trióból az első két együttes jut tovább a vasárnapi negyeddöntőbe.

A nemzeti együttes június elején, a debreceni pótselejtezőben épphogy lemaradt a tokiói olimpiáról, majd néhány héttel később sikerrel selejtezett Romániában a franciaországi Eb-re. Az alapemberek közül a párizsi Eb-n a honosított Goree Cyesha klubkötelezettségei, Török Ágnes pedig könyöksérülés miatt nem áll a válogatott rendelkezésére.

A magyarok 2016-ban Európa-bajnokok lettek Bukarestben, míg 2017-ben és 2019-ben világbajnoki ezüstérmet nyertek.