Vágólapra másolva!
A Pick Szegednek a fehérorosz Meskov Breszt ellen kellene feledtetnie egy héttel ezelőtti sokkoló zágrábi vereségét a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. Juan Carlos Pastor csapatának nem lesz könnyű dolga a csütörtök esti mérkőzésen sem.

A bajnoki címvédő szegediek a saját maguk dolgát nehezítették meg azzal, hogy egy héttel ezelőtt 26-24-re kikaptak Zágrábban. A Tisza-partiak és a riválisok sorsolását böngészve a magyar sztárcsapatnak az esélye minimálisra csökkent az automatikus negyeddöntőbe jutásra.

Ugyanakkor méltatlan lenne a klubhoz, ha nem tennének meg mindent idei első hazai BL-meccsükön a sikerért. A nemrég átadott Pick Arénában a hangulat garantáltan mesés lesz, olyan, mint amilyen a THW Kiel elleni euforikus csarnokavatós győzelem, vagy a januári Európa-bajnokságon a horvát-szerb rangadó során volt.

Juan Carlos Pastor és a válogatott szünet utáni első BL-meccsek örök ellenfelek maradnak Forrás: EHF CL, Facebook

Juan Carlos Pastornak nincs könnyű dolga mostanában, a válogatott szünet utáni első meccsek hagyományosan rosszul szoktak sikerülni együttesének. Ez alól a mostani, Zágráb elleni találkozó sem volt kivétel, ahol többen is formán kívül, ötlettelenül mozogtak a pályán. Kevés labda jutott el a beállóhoz, Bánhidi Bencéhez, az átlövések nem voltak elég hatékonyak, így a horvátok rá tudták erőltetni jobb képességű játékosokból álló ellenfelükre az akaratukat.

A szegediek legjobbja Miguel Martins volt, aki öt góljával csapata legeredményesebbje volt és a gólpasszok kiosztásában is jeleskedett. A Brest ellen az irányítótól hasonlóan jó teljesítményre lesz szükség, de még néhány játékostársának fel kell mellé nőnie. Hiába szerénykedik ugyanis csupán egyetlen Elverum elleni siker a nevük mellett a szezonban, a Kékeknek végig fókuszáltan kell majd játszaniuk.

Az erre felé "régi ismerős" Stas Skube nem a világ legjobb kézilabdázója, de olyan kellemetlenül tudja az ellenfél támadásait szőni, hogy az mindenkinek komoly gondokat szokott okozni. Ráadául a viszonya sem túl rózsás Juan Carlos Pastorral és a szegedi táborral a pár évvel ezelőtti Szeged-Vardar párharcban történtek miatt, így a szlovénnek nehéz estéje lehet.

Miguel Martins jó játékára a Meskov Breszt ellen is szükség lesz Fotó: Polyák Attila - Origo

A jobbszélen egy igazi gólzsák, a következő szezont már a Telekom Veszprémben megkezdő Mikita Vailupau már 57 találatot dobott ebben a BL-szezonban. Látványos megoldásaira fel kell készülnie Mikler Rolandnak és Mirko Alilovicnak a szegedi kapuban. Ha Skubét sikerül kivenni a játékból, akkor egy könnyebb estéje lehet a mieinknek.

Arra, hogyan lehet a másik magyar csapatnak, a Telekom Veszprémnek könnyű estéje, nagyon nehéz megtalálni a megfelelő választ. Momir Ilic együttese egy hete a Portóval játszott döntetlent, most pedig egy rendkívül nehéz tripla kaland vár az Építőkre. A két biztos negyeddöntős hely egyikéért harcoló csapat három legfőbb riválisával néz farkasszemet az utolsó három fordulóban.

A címvédő Barcelona otthonában legalább olyan kevés ellenfél tud jó eredményt elérni, mint a Veszprém Arénában. Egy hét múlva a listavezető, a BL-erősorrendünk első helyén lévő Kielce érkezik a mieinkhez, hogy aztán a Paris Saint-Germain otthonában zárja le a maratoni hosszúságú csoportkört.

Vajon hogyan sikerül a Szeged második BL-meccse a Pick Arénában? Fotó: Polyák Attila - Origo

A Szegednek valamivel könnyebb mérkőzései vannak hátra. A Meskov Breszt után jövő héten a sérült Máthé Dominikot nélkülöző Elverumhoz látogatnak, hogy végül a rivális Montpellier ellen záruljon a BL első szakasza a Pick Arénában. A Kékek egy Breszt elleni sikerrel utolérnék a Montpelliert, de az előttük álló Aalborg és THW Kiel is verhető ellenfelekkel néznek farkasszemet. Igaz, a Montpellier-Aalborg meccsen legalább annyi fog múlni, mint a Szeged-Montpellier-n.

Éppen ezért mindkét magyar csapatnak inkább a csoport harmadik helye néz ki reálisan, de a csütörtöki játéknapot követően valamelyest változhatnak a dolgok. A Veszprém 18:45-kor kezd Barcelonában, a Szeged meccse 20:45-kor kezdődik a Pick Arénában.