Vágólapra másolva!
A 2021-22-es szezon harmadik Pick Szeged-Telekom Veszprém mérkőzésének a presztízs mellett is nagy tétje lesz szombaton. Vajon a veszprémiek a kupagyőzelem után a kézilabda NB I döntőjére vonatkozó pályaelőnyt is ellopják a címvédőtől, vagy a Tisza-partiak vissza tudják billenteni a kockát a saját irányukba?

Egy évvel ezelőtt hiába hódította el a Veszprém Arénában ősi riválisa elől a bajnoki címet a szegedi csapat, a pályaelőny mégis kiemelt fontossággal tud bírni a döntőben. A játékvezetők a kétes ítéleteket a szurkolók nyomása miatt nagyrészt a hazai együttesnek szokták megadni.

Nincs könnyű dolga a játékvezetőknek egy-egy Szeged-Veszprém rangadón Fotó: Koncz Márton - Origo

Márpedig a két sztárcsapat általában rendkívül szoros egymás elleni mérkőzésein akaratlanul is kialakulnak olyan szituációk, amikor a másodperc törtrésze alatt kell a bíróknak nehéz döntéseket meghoznia. Ráadásul úgy, hogy nem szaladgálhatnak ki félpercente a videobíró felvételeit megtekinteni, mert az élvezhetetlenül hosszúvá és elnyújtottá változtatná a kézilabdameccseket.

Persze vannak olyan esetek, amiket kötelező visszanézni, mint Sipos Adrián végül piros lapot érő szabálytalansága Dean Bombaccsal szemben az egy héttel ezelőtti kupaelődöntőben. Azt a meccset a Veszprém nyerte 30-27-re, majd másnak "kistestvérét", a Fejér-B.Á.L.-t is felülmúlva története 29. Magyar Kupa-sikerét aratta.

A Szeged azon a mérkőzésen az elmúlt pár hónapban látott legjobb teljesítményét nyújtotta annak dacára, hogy legnagyobb sztárja, Bánhidi Bence nem állt Juan Carlos Pastor rendelkezésére. Az első félidő után vezettek is két találattal ősi riválisuk ellen, amely végül Vladimir Cupara kiváló kapusteljesítményével és a Petar Nenadic-Andreas Nilsson pároskapcsolatból kisülő látványos megmozdulásokkal a maga javára fordította a rangadót.

Vladimir Cupara teljesítménye a döntő faktorok egyike volt egy hete Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ahhoz képest, hogy mennyire kiemelkedik ez a két klub az NB I-ből, mindenképp meglepetést jelent, hogy az alapszakaszban nem csak a novemberi, 26-26-os döntetlennel záruló derbin veszítettek pontot. Az Építők 31-31-et játszottak Balatonfüreden, a Kékek pedig Gyöngyösön szenvedtek 30-28-as vereséget.

A Veszprémnek tehát eggyel több pontja van, így a Tisza-partiak már csak egy győzelemmel zárhatnak elsőként az alapszakaszban. Ehhez a Pick Arénában adott lesz minden, ugyanis a hírek szerint a THW Kiel elleni csarnokavató után ismét megtelik a 8300 fős létesítmény. Akkor egy óriási győzelmet ünnepelhettek a drukkerek, és most is hozzásegíthetik játékosaikat ahhoz, hogy forduljon a kocka.

Ám ehhez elengedhetetlen lenne egy olyan extra kapusteljesítmény Mikler Rolandtól vagy Mirko Alilovictól a szegedi kapuban, amilyet nagyon régen láttunk tőlük fontos meccsen. Vajon képes lesz-e Juan Carlos Pastor kitalálni valami újat, amivel visszafordul a dinamika a két csapat vonatkozásában? Vagy a Veszprém visszaveszi a hatalmat és a kupa után a bajnokságot is megnyeri?

Dean Bombac és Sipos Adrián párharca kiemelt jelentőséggel bír a Szeged támadásainak hatékonyságában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mindezt egy olyan szezonban, ami előzetesen nagyon a Szegednek állt, nem pedig a nyáron a túloldalra kinevezett Momir Ilic kezei alatt újjáépülő Veszprémének.

Talán ez lesz a legnagyobb kérdés a szezon utolsó szakaszára fordulva, amire a szombat délután 17:15-kor kezdődő összecsapáson még nem kaphatunk teljes választ.