A világbajnokkal is egy csoportban szerepel majd jövőre a jégkorong-válogatott

Horizontal
Finland's forward Sakari Manninen (R) celbrates scoring the winning goal with his temmates during the IIHF Ice Hockey World Championships final match between Finland and Canada in Tampere, Finland, on May 29, 2022. (Photo by Emmi Korhonen / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
A vasárnap zárult jégkorong-világbajnokság alapján készült világranglistával ismertté vált a jövő évi finn-lett rendezésű vb csoportbeosztása, ami szerint a magyar válogatott Tamperében az olimpiai és világbajnok, világranglista vezető finnekkel, valamint a svédekkel, a vb-harmadik csehekkel, a németekkel, a dánokkal, a franciákkal és az osztrákokkal játszanak majd.

Az IIHF hétfő hajnalban tette közzé az új világranglistát és vele együtt a csoportbeosztást a 2023-as tamperei-rigai vb-re. Ez alapján a magyarok - akik a ljubljanai divízió I/A-tornán a második helyen feljutottak az elitbe - a 20. helyen állnak, a szintén feljutó szlovénok pedig a 19.-ek.

A listát változatlanul a friss vb-győztes, februárban olimpiai aranyérmes finnek vezetik a vb-második kanadaiak előtt. A világranglista harmadik oroszok és 14. fehéroroszok az ukrajnai háború miatt már most sem szerepelhettek, és az IIHF döntése alapján a jövő évi megméretésen sem indulhatnak.
A magyar válogatott jövőre Tamperében lép jégre, ellenfele lesz a házigazda mellett a svéd, a vb-bronzérmes cseh, a német, a dán, a francia és az osztrák alakulat. Reálisan utóbbi kettő ellen lehet esély a pontszerzésre. A nyolcas utolsó helyezettje esik ki a divízió I/A-ba, míg az első négy a negyeddöntőbe kerül.

A másik, rigai csoportban a vb-második Kanada, a társházigazda Lettország, valamint az Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Norvégia, Kazahsztán és feljutó Szlovénia érdekelt.

A jövő évi vb-t május 12. és 28. között rendezik.

A 2023-as vb csoportbeosztása (világranglista-helyezés):

A csoport (Tampere): Finnország (1.), Svédország (5.), Csehország (6.), Németország (9.), Dánia (10.), Franciaország (13.), Ausztria (15.), Magyarország (20.)

B csoport (Riga): Kanada (2.), Egyesült Államok (4.), Svájc (7.), Szlovákia (8.), Lettország (11.), Norvégia (12.), Kazahsztán (16.), Szlovénia (19.)