Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a kézi-vb-t

2023.01.29. 23:07

A dán válogatott sorozatban harmadszor diadalmaskodott a férfi kézilabda-világbajnokságon, miután a vasárnapi fináléban 34-29-re legyőzte az olimpiai bajnok francia csapatot. A bronzérmet Spanyolország nyerte, mivel 39-36-ra legyőzte a házigazda és Európa-bajnok Svédországot, Stockholmban.

Elsöprő kezdést produkáltak az ezúttal is rendkívül gyorsan és pontosan játszó dánok, akik a hetedik percben már 6-2-re vezettek. A franciák az időkérésüket követően felvették a meccs ritmusát, és az első félidő második felében hatékonyabb védekezéssel egy találatra csökkentették hátrányukat. 

Mathias Gidsel hat gólig jutott a döntőbenForrás: MTI/Kovács Tamás

A második felvonás elején megint elléptek hárommal a skandinávok, és ezt már nem tudta ledolgozni az olimpiai bajnok, amely két gólnál közelebb nem került a dánokhoz, és végül úgy veszítette el a finálét, hogy egyszer sem vezetett.

Dánia sorozatban harmadszor nyerte meg a vb-t, ez korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

A mezőny legeredményesebb játékosa a Veszprém dán csapatkapitánya, Rasmus Lauge Schmidt volt tíz találattal, Simon Pytlick kilenc, Mathias Gidsel hat gólt lőtt. A túloldalon Nedim Remili hat, Dika Mem öt, a veszprémi Kentin Mahé egy góllal zárt. Niklas Landin nyolc, Kevin Möller három védéssel járult hozzá a sikerhez, a francia kapusok közül Remi Desbonnet háromszor, Vincent Gerard négyszer védett.

A győztes dán válogatott tagjai ünnepelnek a világbajnokság döntője utánForrás: MTI/Kovács Attila

A remek hangulatú bronzmeccsen magas színvonalú, és szinte végig kiegyenlített mérkőzést játszottak a csapatok. Rendhagyó módon a második félidő elején egy ötperces időszak döntötte el a találkozót, ekkor a spanyolok sorozatban hatszor találtak be, négygólos hátrányból fordítottak, és a megszerzett előnyüket nagy csatában meg tudták őrizni a végéig.

A spanyolok hatalmasat fordított a házigazda svédek ellenForrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik vb-bronzérmüket nyerő spanyoloknál Adrian Figueras kilenc, Alex Dujshebaev hét, a Szeged jobbátlövője, Imanol Garciandía egy gólt lőtt, a Veszprém kapusa, Rodrigo Corrales öt lövést védett. A svédeknél Hampus Wanne volt a legeredményesebb kilenc találattal, Niklas Ekberg hét gólt szerzett.

Férfi kézilabda-világbajnokság
döntő:
Dánia-Franciaország 34-29 (16-15)
a 3. helyért:
Spanyolország-Svédország 39-36 (18-22)