Borzasztóan balszerencsés vereség Dániától a hokivébén

SEBŐK Balázs
Tampere, 2023. május 13. Sebők Balázs (k), valamint a dán Mikkel Boedker (b) és Anders Koch a jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 13-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A dán jégkorong-válogatott 3-1-re legyőzte Magyarországot a tamperei A-csoportos hokivébé második napján. Ezzel a magyarok nem tudtak pontot szerezni. A vereség bosszantó és fájó, mert a bírók által olykor enyhén megtolt dánok ellen nem volt esélyünk, ugyanakkor alárendelt szerepet sem játszott a magyar válogatott.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése az A-csoportos jégkorong-viágbajnokságról, Tamperéből.

Eljött tehát az a pillanat, amelyre 2016 óta vártunk: ismét A-csoportos világbajnokságon lépett pályára a magyar hokiválogatott. Az otthonról érkezett drukkerek is szép számban jelentek meg Tamperében, ahol továbbra is tombolt a finn nyár: szombaton délben 25 fok és ragyogó napsütés fogadta mindazokat, akik elvetődtek ide.

A magyar szurkolók előtt amúgy is le a kalappal, mert időt és főleg pénzt nem kímélve utaztak el a méregdrága Finnországba.

Érzékeltetésképpen: egy városszéli kempingben egy kis faházért éjszakánként 40 ezer forintot kértek el, igaz, a házban akár négyen is elfértek. A tamperei vasútállomás melletti szurkolói zónában sokan tomboltak, főleg a finnek, akik este a németek elleni meccsen szurkolhattak.

Nagy Gergő (b) és Bálizs Bence a jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzés előtt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar-dán meccs előtt rendezett osztrák-francia találkozót a francia csapat hosszabbítás után nyerte meg, így ők 2, míg Ausztria 1 ponttal gazdagodott.

Hét másodperc telt el a meccsből és a dánok máris kapura lőttek, megmozgatva ezzel a magyar kapust, Bálizs Bencét. Másfél perc alatt mindenki a jégre lépett, azaz az összes sor kapott egy kis időt, hogy ismerkedjen a jéggel. A dánok fölényben játszottak, a mieinknek az első három percben nem volt kapuralövésük. Aztán 5 perc elteltével megjött az első magyar kapura tartó lövés is, amely Hadobás nevéhez fűződött.

Pozsgai Tamás (jobbra) és Mikkel Aagaard harcol a korongért Forrás: AFP/Antti Aimo-Koivisto

A mintegy ezer magyar szurkoló hangja folyamatosan betöltötte a Nokia Arénát. A 8. percben emberelőnybe került a magyar csapat, de ezt sajnos nem sikerült kihasználni. Már csak azért sem, mert a magyarok csak néhány másodpercen keresztül tudtak felállni az előnyös szituációban. A túloldalon Bálizs védett hatalmasakat, volt, hogy 5 másodpercen belül háromszor kellett hárítania. Majd Galló Vilmos egy akasztás után került a büntetőpadra, azaz most a dánok játszhattak előnyben.

Ezt hősies módon sikerült a magyar csapatnak kivédekeznie, de a következő dán előny már meghozta a skandináv csapat első gólját.

Ráadásul Bartalis kiállítása egészen nevetséges volt, mert bár a kapu előtt történt, de ilyen szabálytalanságból elég sokat látunk egy meccsen és ott nem minden esetben jár ezért kettő perces büntetés. Pedig tényleg szépen játszott a magyar csapat addig. A 14. percben Bálizs hatalmas védést mutatott be, amikor spárgázva tolta ki Olesen lövését, Két perccel később azonban már nem volt ellenszere, mert az előnyben játszó dánok megszerezték a vezetést. Niklas Jensen remek passza után Nikolaj Ehlers pofozta be közelről a korongot. Addigra már tényleg nyomasztó fölényben játszottak a dánok, hiszen a kapuralövési arány 14:2 volt a javukra.

Hári János, Stipsicz Bence és Mathias Bau csatája Forrás: AFP/Antti Aimo-Koivisto

12 másodperccel az első harmad vége előtt Erdély Csanád került a büntetőpadra, mert a bírók szerint szabálytalan zárást mutatott be. Maradjunk annyiban, hogy a játékvezetők fújása nem mindig volt kedvünkre való. Nem ezért vezettek a dánok, hanem mert jobban játszottak, nagy fölényben hokiztak, az első harmad után 17-2 volt a kapuralövés a javukra, de ezt akkor sem érdemeltük meg. Az első harmad utolsó 12 másodperce gyorsan lepergett, így a folytatást is hátrányban kezdte a magyar csapat.

A második harmadban előbb sikerült kivédekezni a dánok előnyét, majd Russel kiállíátása után a magyar csapat került emberelőnybe. Hiába, mert ezt a két percet sem sikerült gólra váltani, igaz, az 5. percben Stipsicz Bence jól szúrta rá középről, távolról a korongot, a dán kapus, Dichow védett. A kipattanóra Sebők érkezett, de nem tudta bekotorni a korongot. A feszültséget jól jelezte, hogy a dánok játékosa, Lassen behúzott egyet Gallónak, tömegverekedés nem lett a dologból, de kiállítás igen. A harmadik magyar előnynél sikerült végre felállni, nagy nyomás alá helyezni a dánok kapuját, de a sok lövésnek nem lett gól a vége. Mindenesetre ez a két perc volt számunkra eddig a legígéretesebb ezen a meccsen.

Sajnos a következő dán előnyt Ehlers pillanatokon belül gólra váltotta. Szabót küldték le a bírók két percre a büntetőpadra, az ellenfél pedig nem sokat teketóriázott.

Ehlers újabb gólt szerzett, ezúttal távolról bombázott precízen a kapuba.

Bálizs Bence kapus (j) és a dán Patrick Russell a jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második harmad 14. percében a bírók szerint Nagy Krisztián belecsúszott a dán kapusba - újabb vicces kiállítás volt ez, de nem volt kedvünk rajta nevetni. Ilyenért a világon nem adnak két percet, itt igen. Valahogy az volt az embernek az érzése, hogy nagyon éreztetik velünk, hogy mi vagyunk ezen a vb-n a legkisebbek. Értettük, tudtuk ezt anélkül is, hogy folyamatosan az orrunk alá nyomnák. Szerencsére ebből a két percből nem esett újabb dán gól, maradt a 0-2, amely a második harmad végéig sem változott. A második játékrészt egy páros kiállítás zárta le.

A harmadik harmad elején jól látszott, hogy a dánok módfelett elégedettek kétgólos vezetésükkel. Ezt pedig ki lehetett használni és ki is kellett hasznáni. A harmadik harmad 7. percében Szabó Bence passzát Sofron István váltotta gólra egy hatalmas lövés után. Ez a gól 5 a 5 ellen született és innentől kezdve lett igazán érdekes a meccs.

Ez volt a magyar válogatott első gólja ezen a világbajnokságon.

A magyar szurkolók fantasztikus hangulatban buzdították a csapatot Forrás: MTI/Illyés Tibor

Volt még hátra 12 perc, lehetett menni előre az egyenlítésért. Be is szorultak a dánok, ezek egyértelműen a magyarok percei voltak. Ám nagyon hiányoztak a kapuralövések, mert bizony volt olyan helyzet, amikor meg lehetett volna ezzel próbálkozni. A dánok tudták ezt, s nyolc perccel a vége előtt Poulsen elfutott, majd bevágta a harmadik dán gólt. Borzalmas érzés volt ezt látni, mert előtte percekig a kapujuk elé szögeztük a dán csapatot. Ám hiába a fölény, ha a gólt nem mi ütöttük be.

Ezzel a góllal nagyon nehéz helyzetbe került a magyar csapat, mert félő volt, hogy innen már nem lesz a mieink számára visszaút. 6:32-vel a vége előtt a dán Lauridsen bottal nyakon vágta Kiss Rolandot. Ez simán megért volna akár egy 5 perces kiállítást is, de hosszas videózás után is csak egy sima 2 percet adtak a bírók. Az emberelőny pillanatok alatt lepergett, gólt nem sikerült ütni, s ezzel el is szállt a remény a pontszerzésre.

Dán gólöröm a jégkorong-világbajnokság első fordulójában játszott Dánia - Magyarország mérkőzésen a finnországi Tamperében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott helyenként jól küzdve balszerencsés és bosszantó vereséggel kezdte a világbajnokságot. A folyatatás vasárnap magyar idő szerint 11.20-kor jön az Egyesült Államok csapata ellen.

Eredmények, A csoport (Tampere):

2. forduló:
Finnország-Németország 4-3 (1-1, 2-2, 1-0)

1. forduló:
Dánia-Magyarország 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)
Franciaország-Ausztria 2-1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0), hosszabbítás után

Az állás: 1. Egyesült Államok 3 pont/1 mérkőzés (4-1), 2. Dánia 3/1 (3-1), 3. Svédország 3/1 (1-0), 4. Finnország 3/2 (5-7), 5. Franciaország 2/1, 6. Ausztria 1/1, 7. Németország 0/2 (3-5), 8. Magyarország 0/1 (1-3)

B csoport (Riga):

2. forduló:
Szlovákia-Lettország 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

1. forduló:
Kazahsztán-Norvégia 4-3 (1-2, 1-1, 1-0, 0-0) - szétlövés után
Svájc-Szlovénia 7-0 (2-0, 1-0, 4-0)

Az állás: 1. Svájc 3/1 (7-0), 2. Kanada 3/1 (6-0), 3. Csehország 3/1 (3-2), 4. Szlovákia 3/2 (4-4), 5. Kazahsztán 2/1, 6. Norvégia 1/1, 7. Lettország 0/2 (1-8), 8. Szlovénia 0/1 (0-7)

A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, az utolsók kiesnek, és jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek.