Sztrájk, totális káosz, hatalmas botrány - így kezdődik a férfi kézilabda Eb

Before the GDL strike at Deutsche Bahn - Hamburg Railroad Strikes Tariffs Horizontal ECONOMY TRAFFIC
09 January 2024, Hamburg: A passenger walks across an almost deserted platform at the main station. The German Train Drivers' Union (GDL) has called the first strike lasting several days in the current wage dispute with Deutsche Bahn and other companies from the middle of the week. Photo: Marcus Brandt/dpa (Photo by MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este két mérőzéssel kezdődik meg Németországban a férfi kézilabda Európa-bajnokság. Az országban jelenleg hatalmas a káosz, a német vasutasok szerdán reggel kezdték meg két napra tervezett sztrájkjukat, míg több városban napok óta tüntetnek a német mezőgazdasági munkások és gazdák. A totális káosz közepette a szervezők is tehetetlenek.

Beintettek a német vasutasok

Sok szép kiágazása van ennek a történetnek, de a legszebb az, hogy az Európa-bajnokság szervező bizottsága hónapokkal korábban hivatalos megállapodás kötött a német vasúttársasággal, mint az esemény egyik fő támogatójával. A rendező városok közötti több száz kilométeres távolságokat elvileg vonattal lehet a legkönnyebben legyőzni, de a sztrájk miatt ez most szinte lehetetlenné vált. A német vasutasok elvileg pénteken este fejezik be a munkabeszüntetést, de erre senki sem venne mérget.

A magyar válogatott január 12-én, Münchenben játssza első meccsét Münchenben Montenegró ellen.

Az Origo szurkolói körökből úgy értesült, hogy több száz magyar drukker éppen vonattal érkezne a bajor városba, de a szerelvények közlekedése teljesen bizonytalan. Voltak olyanok, akik semmit nem bíznak a véletlenre és vonat helyett autóval vagy repülőgéppel vágnak neki az útnak.

A január 14-i, vasárnapi Magyarország-Szerbia mérkőzésre már nem lehet jegyet kapni, erre több ezer magyar szurkoló érkezését jelzik. Elvileg erre a napra már helyre kellene állni a közlekedésnek, de könnyen lehet, hogy minden a feje tetejére áll Németországban.

Álló vonatok, totális káosz a kézilabda Eb rendező országában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

"Nem kell titkolnunk, hogy nem örülünk ennek. A sztrájk a lehető legrosszabbkor jön" - szögezte le Mark Schober, a Német Kézilabda Szövetség vezérigazgatója hétfőn Kölnben.

Hogy ezt mit jelent, azt senki sem tudja. A sportvezető arra kérte a szurkolókat, hogy lehetőség szerint használjanak más közlekedési lehetőségeket, esetleg telekocsit is. Schober szerint a szerelvények 20-25 százaléka közlekedhetne, ezért a szurkolók is átválthattak az úgynevezett „különleges menetrendre".

A német válogatott szerdán este a düsseldorfi futballstadionban - 53 ezer néző előtt - kezdi meg az Európa-bajnokságot Svájc ellen.

Ennyi ember előtt még soha nem rendeztek kézilabdameccset - ez tehát világrekord. Az más kérdés, hogy a több tízezer ember mozgása a sztrájk miatt most alaposan megnehezedett. A sztrájk az Eb összes rendező városát érinti.

A magyar válogatott szerdán repülőgéppel indul el Münchenbe. Ez az egy biztos. Minden más bizonytalan.