A kapitány elmondta, miben kell fejlődnie a női pólóválogatottnak az olimpiai kvóta megszerzéséhez

MIHÓK Attila
Eindhoven, 2024. január 6. Mihók Attila szövetségi kapitány (k) a női vízilabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Hollandia - Magyarország mérkőzés kezdete előtt az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában 2024. január 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Mihók Attila, a dohai világbajnokságra készülő magyar női vízilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya szerint "több helyre is hangsúlyt kell fektetni" annak érdekében, hogy gárda a viadalon sikeres legyen és megszerezze az olimpiai kvótát.

Az év eleji eindhoveni Európa-bajnokságon ötödik nemzeti csapat rövid pihenő után múlt szerdán Dunaújvárosban kezdte újra a munkát, a kerethez csatlakozott Máté Zsuzsanna, Horváth Brigitta és Peresztegi-Nagy Kinga is. Mihók Attila szerint komoly kihívást jelent a forma újraidőzítése egy ilyen periódusban.

Mihók Attila csapatán hatalmas lesz a nyomás a világbajnokságon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Több helyre is hangsúlyt kell fektetni.

Ebben vannak mérkőzések, pihenőidőszakok, edzések, utazások, és ezt kell eltalálni" - idézte a szövetség honlapja a szakembert, aki hozzátette, hogy a múlt héten elkezdték a fizikális szinten tartást, hiszen ez most nem felkészülés és nem formába hozás, folyamatos formáról kell beszélni.

"Lesznek könnyebb meccsek és mindent eldöntő találkozók is, próbálunk viszonyítási pontokat kijelölni, ahova úgy szeretnénk eljutni, hogy az jó legyen.

Ugyanez igaz taktikailag is, az Európa-bajnokság után is azt mondtuk, hogy tudjuk, mit akarunk, és ezen nem is szeretnénk, meg nem is tudunk idő hiányában változtatni. De nyilván azokat a dolgokat, amiket az Eb-n gyengeségnek tartottunk, kicsit újra kellett gondolni és kreálni,

ez folyamatban van, valamint bővítjük is a repertoárt olyan játékelemekkel, amik nehéz helyzetekben vagy adott lehetőségek okán bevethetők" - tette hozzá Mihók Attila, aki kiemelte, az Európa-bajnoki felkészüléshez képest jelentős változás, hogy a mentális részre is fókuszálnak, és még ha kicsit kapkodva is, de megpróbálják beilleszteni a programba, folyamatosan dolgoznak ezen is.

A visszatérő játékosokról szólva Mihók Attila elmondta, Máté Zsuzsannával és Horváth Brigittával hátul szeretnének masszívabbak lenni.

A társ kapitány elmondta, ezen a héten Budapesten edzenek, főként férficsapatokkal gyakorolnak majd, aztán hétfőtől szerdáig Martfűn edzenek, pénteken pedig indulnak Dohába.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a katari viadalon Szingapúrral, Ausztrálival és Új-Zélanddal van egy csoportban, ahol a papírforma alapján az első vagy a második helyen végez majd.

Az olimpiai bronzérmes csapatnak világbajnokságon lesz az utolsó esélye a kvóta megszerzésére Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mindez azt jelenti, hogy magyar együttes a negyeddöntőben szinte garantáltan a legutóbbi három olimpián aranyérmes amerikai, vagy a világbajnoki címvédő holland válogatottal játszana. Egy bravúr, azaz a négy közé jutás szinte biztosan azonnali olimpiai szereplést jelentene, azonban akkor is megmarad az esély, ha csak az 5-8. helyért folytatná az együttes.

A párizsi olimpiára még két hely kiadó, erre az erőviszonyok alapján a magyar, az olasz és a kanadai csapat pályázik. Ammennyiben egyik csapat sem tud meglepetést okozni a nyolc között, akkor az 5-8. helyért rendezett, általában "unalmas" rájátszásnak óriási lenne a tétje a február 4-én rajtoló világbajnokságon.