Ricardo (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ricardo, a portugálok kapuvédője.
Vágólapra másolva!

Alexandre Martins Soares Ricardo Pereira (Portugália)
Poszt: kapus
Klub: Sporting Lisboa
Születési idő: 1976. február 11., Montijo
Testsúly, magasság: 185 cm/80 kg
Válogatottság: 20

Nem valamelyik tradicionális sztárcsapatban kezdte pályafutását, hanem az Unidos de Lisboa nevű egyesületnél, de már 19 évesen a Boavistához szerződött. Itt egy évvel később mutatkozhatott be a felnőttek között, és az 1997-98-as szezonban ő számított az első számú kapusnak a Sakkosoknál, de ezt követően a nigériai Andem kiszorította a kezdők közül. Két éven keresztül többnyire csak a kispadon kucorgott, ám 2000-ben beverekedte magát a kezdő tizenegybe, és innentől kezdve nem is került ki innen.

Hatalmas szerepe volt abban, hogy a Boavista 2001-ben meg tudta szakítani a nagycsapatok bajnoki monopóliumát, és megszerezte az aranyérmet Portugáliában. Teljesítményére a válogatottnál is felfigyeltek (a korosztályos csapatokban csupán egy alkalommal védett), a címeres mezben az Andorra elleni vébéselejtezőn mutatkozhatott be. Hiába védett azonban ezt követően is remekül klubjában, nem csak a bajnokságban, hanem a nemzetközi porondon is, a világbajnokságon már ismét Vítor Baia volt a luzitánok első számú portása, Ricardo csak kispados volt. A World Cup után azonban stabilizálta a helyét a válogatottban, azóta legtöbbször vele kezdődik a luzitán együttes összeállítása.

A legutóbbi szezonban az UEFA-kupában kiválóan védett, és több külföldi klub is érdeklődött iránta, de ő maradt Portugáliában, és a Sporting Lisboához írt alá. Remek reflexekkel rendelkezik, igazi tizenegyesölőnek számít.