Vágólapra másolva!
Nem akar fizetni, és tárgyalni sem szándékozik Janics Natasáról a Szerb Olimpiai Bizottság. A szervezet főtitkára úgy véli, a kajakosnak minden joga megvan ahhoz, hogy Szerbiában folytassa a pályafutását, mint ahogy annak idején a magyarok sem fizettek érte átigazolási díjat. A magyar szövetség elnöke ugyanakkor azt mondja, ha a szerbek így állnak hozzá, akkor Janicsot 2014-ig ki fogják zárni a versenyzésből. 

"Douchev-Janics Natasa átigazolásáról nem tárgyalunk a magyar kajakszövetséggel" - válaszolta a Szerb Olimpiai Bizottság főtitkára, Djordje Visacki az [origo] írásban elküldött kérdéseire. "Janics Natasa szabad ember, kettős állampolgár, és minden joga megvan, hogy úgy döntsön: Szerbia színeiben versenyzik."

Márpedig a szabályok szerint a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek október 27-ig hozzá kell járulnia Janics távozáshoz, máskülönben a háromszoros olimpia bajnok jó ideig nem indulhat nemzetközi versenyeken. A magyarok korábban többször jelezték, nagyságrendileg 150 ezer eurót (42 millió forintot) kérnek azért, hogy a kajakos Szerbiában folytathassa. A szerbek azonban arra számítanak, hogy már semmit nem kell tenniük Janicsért. "2001-ben úgy döntött, hogy elhagyja országunkat, és Magyarország színeiben fog versenyezni, ma pedig az a vágya, hogy távozzon Magyarországról, és visszatérjen Szerbiába. Ahogy akkor, úgy ma sem látunk alapot arra, hogy átigazolási díjról tárgyaljunk" - így a szerb főtitkár.

A magyar szövetség elnöke az [origo]-nak leszögezte, ha a szerbek így állnak az ügyhöz, és nem fizetnek, akkor Janics a 2014-es versenyszezon kezdetéig nem kajakozhat szerb színekben. "Vagy várják ki az egy évet, vagy segítsék hozzá a magyar kajakos lányokat a támogatásukkal ahhoz, hogy megfelelően tudjanak felkészülni" - mondta Baráth Etele, ismét egyértelművé téve, hogy Janicsot nem engedik el ellenszolgáltatás nélkül.

Baráth szerint bármit is mond a szerb főtitkár, "a helyzet még változhat a következő időben", a szerbek érvelését pedig nem tartja megalapozottnak. "Azt mondják, amikor Janics Magyarországra jött, akkor ők nem kértek érte semmit, ezért mi sem kérhetünk. Csakhogy Janics azért jött ide, mert az édesapja idehozta, és itt kapott kajaklapátot a kezébe, itt edzett akkor is, amikor szerb színekben versenyzett a 2000-es olimpián. Az egész életútja ide kötötte."

Janics korábban azt mondta: ha nem engedik el a magyarok, akkor van egy B terve is. Baráth tudja, hogy a kajakos mire gondol: "Ha valaki a férje állampolgársága jogán megy egy másik országba, akkor nekünk vele szemben nem lehet semmilyen igényünk, annak a színeiben azonnal versenyezhetne. Natasa így a férje (a Szerbiában munkát kapó, bolgár Andrian Dusev jóvoltából - a szerk.) jövőre már bolgár színekben indulhatna. Viszont onnan nem fogja megkapni azt a támogatást, amit a szerbektől vár" - fogalmazott Baráth.

Egy másik variáció szerint Janics átigazolna a bolgárokhoz, akiktől azt kérné, hogy azonnal engedjék el a szerbekhez - a magyar elnök szerint ez sem járható út. "Ez már oly mértékben erkölcstelen, hogy már a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség is közbelépne. De egyébként nem hiszem, hogy a bolgár szövetség - amellyel több jó megállapodásunk is van, és baráti a viszonyunk - ezt megteszi. Hozzáteszem, a szerb kajakszövetséggel is jóban vagyunk, nincsen velük konfliktusunk. Sőt, Holpert Ervint is kiadtuk nekik, de Natasa egy különleges versenyzőnk volt, akire sokat költöttünk, és ezért Szerbia kötelessége, hogy ebből valamennyit visszaadjon."

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Douchev-Janics Natasa a férje oldalán köszönt el a magyaroktól

Az elnök azt is megjegyezte, hogy már nagyon szeretné lezárni az ügyet. "Kovács Katalin 35-szörös világ- és háromszoros olimpiai bajnokként a világ legeredményesebb versenyzője, és ő itthon fog versenyezni, örüljünk ennek. Rajta kívül olyan csodálatos lányaink vannak, mint a Londonban két aranyat nyert Kozák Danuta, akivel két klasszikus számot, az egyest és a négyest is megnyertük az olimpián."

Hozzátette, Janics érzelmi kilengéseit sem érti teljesen: "Megőrülök. Janics Natasa Szerbiában olyan sajtótájékoztatót tartott, ahol boldogan jelentette be, végre hazatér, itthon meg sírva mondta, hogy elmegy. Ez egy szappanopera."

Janics javadalmazásáról a szerb főtitkár az [origo] érdeklődésére azt mondta, megfelelő lesz: "Szerbiában manapság az élsportolók számára biztosítottak az edzés és felkészülés megfelelő feltételei." Djordje Visacki azt állítja, Janics átigazolásának nincsen köze Benedek Dalma döntéséhez, nem az volt a terv, hogy a két klasszisból egy erős kettős összeálljon. "Dalma Dusan Ruzicic szerb kenus felesége, aki férjével együtt döntött úgy, hogy Szerbiába költözik, és itt folytatja sportolói karrierjét."