Vágólapra másolva!
Tavaly 18 év böjt után lett újra szabadfogású Európa-bajnoka a magyar birkózásnak, Bánkuti Zsolt, a következőre viszont csak egy esztendőt kellett várni. Az elmúlt hét végi, Bakiban rendezett Eb-n kiosztott hét aranyéremből négy Oroszországba, egy Törökországba került, egy Azerbajdzsánban maradt, de számunkra a legérdekesebb a hetedik története: ezt ugyanis a 74 kg-os súlycsoport győzteseként Ritter Árpád kapta.

- A hozzáértők már négy-öt éve állítják, hogy Ritter Árpád valamikor megnyer egy világversenyt. Későn érő típus? - kérdeztük a Csepel BC 27 éves versenyzőjét.
- Amióta hazajöttem az Eb-ről, kezdem elhinni, hogy tényleg az vagyok. Mert az utóbbi időben már azon morfondíroztam, hogy szép lassan eljár az idő felettem...

- Az eddigi legjobb évében, tavaly a budapesti Eb-n bronzérmet szerzett, a vb-n 5. volt, ez alapján Bakiban mindenképpen az esélyesek közé számított. Azt is leszögezhetjük, hogy az aranyéremért ment?
- Már három-négy éve éremesélyesként utazom a világ- és Európa-bajnokságokra, de 2001 előtt csak helyezésekig jutottam. Pedig ezeket a versenyeket is szerettem volna megnyerni... Most, a mérlegelésnél úgy gondoltam, hogy ez reális cél.

- Ezt arra is érti, hogy a mérlegelésnél látta, az oroszoknál nem az olimpiai és világbajnok Buvajsza Szajtyijev indul, azaz üres a trón, el lehet foglalni?
- Így utólag erre már nehéz válaszolni, de valahol belül természetesen ez is megfordulhatott bennem, mert eddig négyszer birkóztunk egymással, és mindig kikaptam tőle.

- A hírek szerint Szajtyijev nem tudott lefogyni a 76 kg helyett bevezetett új, 74 kg-os súlycsoportba. Önnek könnyen sikerült?
- Nekem is nagyon meg kellett szenvednem, de igazából nem a fogyasztással volt a gond. Mert abban biztos voltam, hogy le tudok fogyni 74 kg-ra. Azt viszont nem tudhattam, hogy a mérlegelés után másnap hogy megy majd birkózás. Ez az Eb tulajdonképpen egy "tesztverseny" volt a számomra. Komolyan megfordult a fejemben a súlycsoportváltás; de most már mondhatom, szinte biztos, hogy a vb-n is a 74 kg-ban indulok majd.

- Azt hiszem, a 74 kg mezőnyét leszámítva mindenki erre biztatja majd. Hiszen olyannyira nem fogyott el az ereje a fogyasztással, hogy kétszer is vert helyzetből fordított.
- Azt hiszem, a Leipold elleni mérkőzés volt a vízválasztó, mert Szajtyijevhez hasonlóan eddig még őt sem tudtam megverni. De voltak már szoros meccseink, közte olyan is, amelyet csak bírói segítséggel tudott megnyerni. Az elődöntőbe jutásért 2-0-ra vezetett ellenem, s fél perccel a vége előtt fordítottam. Ez nagy "lökést" adott a folytatáshoz, s szükségem is volt rá, mert húsz perc múlva már a döntőbe jutásért kellett birkóznom az orosz sráccal.

- Az aranyéremért pedig egy fehérorosszal meccselt. A volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán fővárosában, gondolom nem a magyart biztatták a helyiek.
- Nagyjából négy-ötezren lehettek a csarnokban, de azt nem mondhatom, hogy ellenem szurkoltak volna. Ha persze egy azerbajdzsánival kellett volna birkóznom a döntőben, biztos más a helyzet.

- A végeredményt illetően két változatot is olvastam. A legilletékesebbtől kérdezem: a mindent eldöntő utolsó akciójával 3-0-ra vagy 4-0-ra nyerte a finálét?
- Biztosan meglepődik, de fogalmam sincs. Talán 3-0-ra.

Végül is miért lepődnénk meg? Amikor Ritter elhajította Gajdarovot, sokkal fontosabb dolga is akad, mint az, hogy az eredményjelző táblára figyeljen. Mert ilyenkor az ünneplés mégiscsak fontosabb.

Fábik Tibor

Korábban:

Ritter Árpád aranyérmes a birkózó-Eb-n