Vágólapra másolva!
Kevesebb mint négy hónappal a budapesti fedett pályás atlétikai vb előtt már jó néhány külföldi világsztár (Marion Jones, Haile Gebrselassie, Roman Sebrle) elkötelezte magát a BS-beli indulás mellett, s a rendezés előkészületei is biztatóan alakulnak. Egyes "kellékek" ügyében már a konkrét statisztikai adatok is a rendelkezésünkre állnak.

A Budapest Sportarénában 2004. március 5-7. között sorra kerülő 10. fedett pályás atlétikai világbajnoksággal kapcsolatban bizonyára több adat is meglepi a laikusokat. Ki gondolná például, hogy a vb három napja alatt 1 millió darab papírra lesz szükség, és ezek harmada kék, sárga, rózsaszín, zöld? Ennek például az az oka, hogy a férfi és a női rajt- és eredménylisták, amelyeket az újságírók kapnak, nem lehetnek azonos színűek. A javított listáknak pedig ezektől eltérő színűeknek kell lenniük.

A Budapest Sportarénában és a szállodákban 539 asztalra és 1621 székre lesz szükség, valamint 52 hűtőszekrényre, 138 fogasra és 219 szemeteskosárra. Összesen hozzávetőleg 3500 főt kell akkreditálni, s számukra résztvevői érmet és diplomát készíteni. S ha már érmekről volt szó: noha - a kerekes-székes versenyekkel együtt - csak 30 versenyszám van a vb-programban, a tartalékok miatt 46 arany, 50 ezüst- és bronzérmet kell veretni. Figyelembe véve, hogy a váltókban akár 6 futónak is érmet kell adni, rúd-és magasugrásban pedig a dobogó második és harmadik fokán holtverseny is lehet. A versenyzők számára egy igen fontos adat: az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) 2 464 000 dollár pénzdíjat oszt szét az 1-6. helyezettek között.

A szabadtéri versenyidény befejeztével előtérbe kerültek a fedett pályás versenyek, köztük a világbajnokság is. Az IAAF honlapját böngészve egyre több versenyző nyilatkozatát olvashatjuk arról, hogy jövőre az athéni olimpia mellett a budapesti világbajnokságot tekinti fő versenyének. Haile Gebrselassie, az etiópok 10 ezer méteren kétszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója például azért nem indult a New York-i maratonin, hogy hamarabb elkezdhesse a felkészülést Budapestre, ahol a 3000 méter megnyerésével szeretné megalapozni athéni sikerét.

A cseh Roman Serble, a tízpróba világcsúcstartója is hosszabb interjúban nyilatkozott a budapesti vb-ről, ahol - azáltal, hogy csak 8 induló van, és a verseny az átlagosnál pergőbb - szerinte nagyon nehéz dolga lesz a hétpróbában. S ami a legnagyobb szenzáció: a háromszoros olimpiai bajnok Marion Jones is készül Budapestre. Az idén júliusban kisfiúnak életet adó amerikai sprinter (Tim Montgomerynek, a 100 m világcsúcstartójának élettársa) azt nyilatkozta, hogy számára a fedett pályás vb lesz az a nagy próbatétel, amely előre vetítheti, hosszú kihagyása után mire lesz képes Athénban. Mint ismert, Jones Sydneyben 100 méteren, 200-on és a 4x400-as váltóval győzött, távolugrásban és 4x100-on bronzérmes lett.

Már csak a jelenleg gyűrűző THG-botrányból kiindulva, a vb-n minden bizonnyal különösen a figyelem középpontjában lesz a doppingellenőrzés. Mivel Budapesten még nincs a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) által hivatalosnak elismert, úgynevezett akkreditált doppinglaboratórium, mint minden hazai világversenyről, erről a vb-ről is külföldre kell szállítani a levett mintákat. A számba jöhető helyszínek közül dr. Pikó Károly, a világbajnokság egészségügyi igazgatója a bécsi doppinglaboratóriummal egyezett meg, ahol a szokásosnál kedvezőbb árat tudott kialkudni. Ez is fontos tényező, hiszen minimálisan 200 vizelet- és 30 vérmintát kell majd megvizsgálni. Nem szabad elfelejtkezni a vizsgálatok egyéb tényezőiről: a Körcsarnokban külön doppingszobákat kell kialakítani, a mintavételt csak a MOB nemzetközileg akkreditált munkatársai végezhetik el, akik a mintákat csak speciális edényekbe vehetik le, azokat pedig csak erre a célra használt hűtőszekrényekbe tehetik. S a szabályoknak megfelelően a doppingkontrollra kijelölt versenyzők a szám befejezése után egy percig sem maradhatnak egyedül; az interjúkhoz, öltözőkbe, eredményhirdetésre mindenhová elkíséri őket egy önkéntes.

Fábik Tibor