Vágólapra másolva!
Ausztrália nyerte a tenisz Davis-kupa döntőjét Melbourne-ben, miután a vasárnapi első egyesben Mark Philippoussis legyőzte Juan Carlos Ferrerót, s ezzel a hazai válogatott behozhatatlan, 3-1-es előnyre tett szert Spanyolország ellen. Az ausztrálok 28. alkalommal nyerték meg a férfi teniszezők csapatversenyét.

A Rod Laver aréna 15 ezres nézőközönségének lelkes bíztatása mellett Philippoussis kezdett jobban, s óriási csatában 47 perc alatt nyerte meg az első játszmát, sőt a folytatásban - bombaerős adogatásokkal, remek hálójátékkal - tovább növelte előnyét. Az ausztrál óriás újabb 41 perc elteltével már 2-0-ra vezetett a Roland Garros idei bajnoka ellen.

A harmadik szettben feltámadt a spanyol teniszező és fél óra alatt szépített. A negyedik játszmában Ferrero 2:2-es állás után nyerte el a kisebb vállfájdalmakkal küszködő ausztrál szerváját, és könnyedén, 32 perc alatt kiegyenlített. A szünetben rövid ideig mindkét játékost ápolták.

Az utolsó 22 perces felvonásban - meglepetésre - ismét Philippoussis volt a jobb: azonnal elvette Ferrero adogatójátékát, a sajátját pedig simán nyerte. Ekkor már látszott, a spanyol elvesztette hitét, lélekben feladta, s már nem tud felállni. A két csapat megegyezett, hogy az utolsó egyest, Lleyton Hewitt és Carlos Moyá összecsapását nem játssza le.

John Fitzgerald ausztrál kapitány: " Csak a legfelsőbb fokon beszélhetek a játékosokról: csodálatos érzés, hogy ismét elhódítottuk a kupát. Kemény meccs volt, a spanyolok a füvön is remekül teniszeztek. El tudom képzelni, mi történik, ha Spanyolországban, salakon kell játszani velük.

Forrás: EPA

"A Ferrero elleni mérkőzés végére nagyon elfáradtam, szinte elzsibbadt a vállam" - így Mark Philippoussis.

"De minden erőmet összeszedve megnyertem a meccset, s ezzel a döntő is eldőlt a javunkra. Hosszú menetelés volt, míg eljutottunk a fináléig, s boldog vagyok, hogy a győztes 'gólt' nekem sikerült megszereznem."

Juan Carlos Ferrero: "Szomorú vagyok, mert győzelmi reményekkel érkeztünk Melbourne-be. Azt hiszem, kissé hadilábon álltunk a szerencsével."

Jordi Arrese spanyol kapitány: "Sajnálom, hogy nem sikerült kivívni a győzelmet, gratulálok a győzteseknek."

Davis-kupa, döntő, végeredmény:
Ausztrália - Spanyolország 3-1
péntek:
Hewitt - Ferrero 3:6, 6:3, 3:6, 7:6 (7-0), 6:2
Philippoussis - Moyá 4:6, 4:6, 6:4, 6:7 (4-7)
szombat:
Arthurs, Woodbridge - Corretja, López 6:3, 6:1, 6:3
vasárnap:
Philippoussis - Ferrero 7:5, 6:3, 1:6, 2:6, 6:0

Ausztrália útja a győzelemig:
nyolcaddöntő: Nagy-Britannia 4-1
negyeddöntő: Svédország 5-0
elődöntő: Svájc 3-2
döntő: Spanyolország 3-1