Vágólapra másolva!
A Statisztika női asztalitenisz csapata Marczibányi téri csarnokában BEK-elődöntő visszavágó mérkőzésen 3-1-re legyőzte a francia Mondeville-t, s 6-3-as összesítéssel jutott a fináléba. A 25-szörös BEK-győztes gárdának a döntőben a Bátorfi Csillát is soraiban tudó német Langweid lesz az ellenfele.

Bár a Statisztika az elődöntő első mérkőzésen idegenben is legyőzte 3-2-re a Mondeville-t, ez roppant csalóka eredmény volt, mert a játszmaarány csak 11-10 lett a magyar csapat javára, vagyis szombaton egy esetleges 3-2-es vereség könnyen a kiesést jelenthette volna.

Fülöp István vezetőedző együttese azonban most jóval erősebb összeállításban lépett asztalhoz, hiszen a világranglista negyedik helyezettje, a horvát Boros Tamara mellett a rangsorban hatodik szingapúri Li Jia Vej is a Statisztikát erősítette. Mellettük harmadikként Póta Georgina, a világranglista 37. helyezettje kapott bizalmat.

A Mondeville papíron legerősebb játékosának a litván Garkauskaite számított, aki egy hete Aarhusban vegyes párosban Európa-bajnok lett, de a világranglistán csak a 66. Két csapattársa, Fang Li és Cseng Jüan pedig nincs is jegyezve a rangsorban, ám ez szintén félrevezető információ, hiszen ők nem játszanak ranglistás pontokat adó Világkupa-versenyeken.

Az első párban Li Jia Vej az első játszmában ránk ijesztett, mert ebben alulmaradt a litvánnal szemben, a következő három szettben azonban már az ő akarata érvényesült, s ahogy tőle vártuk, vezetéshez juttatta a Statisztikát. Boros Tamara könnyedén elbánt Fang Lival, a harmadik mérkőzés viszont a vendégeké lett, mert a bátortalanul játszó Póta nem bírt a védekező stílust képviselő Cseng Jüannal. Ezután újra Li Jia Vej következett, aki ellen Fang Linak esélye sem volt, így a Statisztika 3-1-re győzött, s 6-3-as összesítéssel jutott a fináléba.

Fülöp István vezetőedző a következőképpen értékelt:
- A végeredmény ellenére nem volt könnyű mérkőzés. Li nehezen lendült bele, biztos izgult is, elvesztette az első játszmát, s ha a második végén nem kérek időt, meglehet, hogy az a szett is elmegy. S akkor Garkauskaite vérszemet kap, és ki tudja, talán ő nyer. Elöljáróban pedig azért is tartottam ettől a visszavágótól, mert a múlt héten Boros Tamarát és Póta Georginát is alaposan lefárasztotta az Eb, s miután hazajöttek, az edzéseken meglehetősen fásultak, tompák voltak. De a lényeg, hogy bejutottunk a döntőbe, s biztos vagyok benne, hogy ott már felszabadultabban játszunk. Akár a Langweid, akár a Linz lesz az ellenfelünk, véleményem szerint ennél a francia csapatnál egyikük sem erősebb.

- Nehezebb mérkőzésre számított? - kérdeztük Boros Tamarát.
- Mindenképpen, hiszen az első találkozón nagyon nagy csatában nyertünk. Igaz, Li akkor még nem játszott nálunk, s ő hatalmas erősítés. Egyébként ugyanaz a kínai lány, akit most simán, három szettben megvertem, a kinti meccsen a döntő szettben 9-5-re vezetett ellenem. Szóval, figyelnem kellett rá. Szerencsére a videokazetták alapján kielemeztük, s most már tudtam, hogy a tenyereseivel vigyáznom kell.

- Egy hete az Eb-n három érmet nyert: női párosban aranyat, csapatban ezüstöt, egyéniben bronzot. Elégedett?
- Hogyne, hiszen elhoztam egy komplett éremkollekciót, és ott vagyok az élmezőnyben, ez a legfontosabb. No, és az, hogy most már háromszoros Európa-bajnok vagyok, női párosban a román Steff-fel sorozatban harmadik Eb-aranyunkat nyertük.

- A döntőben éppen a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina kettős ellen nyertek, de a Fazekas, Póta duót is kiverték, egyéniben kiejtette Fazekast, a horvát válogatottal pedig a magyart. Nem orroltak meg önre a magyar válogatott tagjai, köztük a Statisztika-beli csapattársai?
- Nem hiszem, ilyen a sport. A meccsek előtt barátnők vagyunk, utána is, de amikor egymás ellen játszunk, akkor nincs barátság!

- Meddig marad Magyarországon?
- Vasárnap már utazom vissza Horvátországba, tíz napig Zágrábban készülök, aztán öt napra elmegyek Japánba edzőtáborba, s onnan repülök át Sanghajba, a vb-re.

Este eldőlt, hogy a BEK-döntőben a Statisztika ellenfele a német Langweid, Bátorfi Csilla csapata lesz. Kilencszeres Európa-bajnoknőnk szombaton egy győzelmet és egy vereséget jegyzett a Linz elleni visszavágón, amelyet együttese 3-2-re megnyert, s 6-4-es összesítéssel lett BEK-döntős.

női asztalitenisz BEK, elődöntők, visszavágók:
Statisztika - Mondeville (francia) 3-1
Li Jia Vej - Garkauskaite 3-1 (-10, 9, 7, 5)
Boros Tamara - Fang Li 3-0 (5, 8, 5)
Póta Georgina - Cseng Jüan 1-3 (-9, -5, 11, -6)
Li Jia Vej - Fang Li 3-0 (7, 3, 4)
Továbbjutott: a Statisztika 6-3-as összesítéssel.

Langweid-Linz 3-2
Bátorfi - Vacenovska 3-0
Schreiner - Liu Jia 0-3
Li Hszu - Li Csiang-bin 3-0
Bátorfi - Liu Jia 1-3
Schreiner - Vacenovska 3-0
Továbbjutott: a Langweid 6-4-es összesítéssel.

Fábik Tibor