Vágólapra másolva!
San Luisban, a sakkvilágbajnokság hetedik fordulójában Lékó Péter világossal nyert Michael Adams ellen. Lékó az orosz huszárjátékot játszó angol ellenfelét szépen túljátszotta, gyalogelőnyt szerzett, amelyet bástyavégjátékban érvényesített. Elszenvedte negyedik vereségét Polgár Judit. Fölöslegesen áldozott minőséget, az orosz Peter Szvidler egypontos előnnyel áll a második helyen. Ismét nyert az éllovas Veszelin Topalov és megőrizte kétpontos előnyét. Remek teljesítményt nyújtott az orosz Alekszandr Morozevics, az indiai exvilágbajnokra Viswanathan Anandra mért vereséget. A játéknappal befejeződött a viadal első köre, a nagymesterek ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással. A  nyolcadik fordulóban Lékó a bombaformában sakkozó Topalovval, Polgár a csalódott Ananddal szemben vezeti a sötét bábukat.

Befejeződött az argentin üdülőhelyen, San Luisban zajló sakkvilágbajnokság első félideje. Fantasztikus küzdelmeket, élvezetes játszmákat, jelentős megnyitási újításokat, látványos kombinációkat, jól megjátszott végjátékokat, tündökléseket és kihagyásokat hozott az eddigi 28 játszma. Lelkendezik a sakkvilág, mert nincs nagymesteri szalonremi, 16 játszma végződött döntéssel, tízszer világos, hatszor a sötét bábukat vezetők nyertek. A hetedik fordulóban a világossal játszók remekeltek, százszázalékos eredményt értek el.

A játéknapon valamennyi táblán 1.e4-gyel nyitottak, és négy különböző nyitást láttunk. Lékó Péter és Michael Adams jól ismeri egymást. Péter az angol nagymesterrel júniusban Miskolcon nyolcjátszmás rapid mérkőzést játszott, és az első három parti elvesztése után mesterhármassal egyenlített, végül az óriási érdeklődéssel kísért találkozó 4-4-re végződött. Akkor a küzdő felek egyes megnyitásokat, változatokat már a világbajnokságra tartogattak. Várható volt, hogy Adams az általa sikerrel játszott orosz huszárjátékot veti majd be Péter ellen, s a nyitás a megszokott menetrend szerint alakult, nagymesterünk tűnődött többet. Hosszasan számolt, értékelt, de megérte a fáradtságot, hiszen a 23. lépéstől a sorozatos cserék a világost hozták előnybe. Bástyája betört a hetedik sorra, Adams gyalogot vesztett, a bástyavégjátékot Péter biztos kézzel vezette győzelemre. A nyeréssel feljött ötven százalékra, Ananddal társbérletben a harmadik helyen várja a második félidőt.

Polgár Judit megtorpant, az elmúlt négy fordulóban mindössze fél pontot szerzett. Visszaesése elsősorban annak tudható be, hogy az ötödik fordulóban nyerőesélyt szalasztott el Alekszandr Morozeviccsel szemben. Peter Szvidler eddig igazán jó kuncsaftja volt, a januári Corus tornán is legyőzte őt. A szicíliai védelem Najdorf változatában csaptak össze, és nagymesternőnk a 19. lépésben váratlan minőségáldozatot hozott, de ezzel Szvidlernek kedvezett. Az ötszörös olimpiai, négyszeres orosz bajnok "megköszönte" az ajándékot, hárította a látszatfenyegetéseket, vezércsere után pedig többet már nem volt kétséges a pont sorsa. Szvidler egypontos előnnyel áll a második helyen, Judit az angol Adams társaságában az utolsó helyen van.

Alekszandr Morozevics megszerezte első győzelmét, igen értékes skalpot gyűjtött be, Viswanathan Anandra mért vereséget. A Caro-Kann védelem 3.e5-ös, "betolós" változatát Anand mindkét színnel előszeretettel játssza. Az orosz nagymester eredeti stratégiát dolgozott ki, az indiai exvilágbajnok nagyon bízott h gyalogjának előrenyomulásában. A gyalogos el is ért h3-ig, de Morozevics minőségáldozattal reagált, és előnybe került. Szokatlan volt látni, hogy Anandnak volt kevesebb gondolkodási ideje, türelmetlenül védekezett. Morozevics összekötött szabadgyalogjaival szemben nem talált ellenszert, tetszetős volt a parti befejezése.

Hatodik, sorozatban az ötödik győzelmét ünnepelheti Veszelin Topalov. Fantasztikus formában sakkozik, élmény nézni erőtől duzzadó játékát. Topalov a tavalyi FIDE világbajnokság elődöntőjében meglepetésre hosszabbítás után, a rapid rájátszásban kikapott Rusztam Kaszimdzsanovtól. A bolgár nagymester a meccsig Tripoliban is menetelt, tíz partijából 9,5 pontot szerzett! A mérkőzésen Topalov nem játszott 1.e4-gyet, most a spanyol megnyitás Anti-Marshall változatát próbálta meg. Az üzbég világbajnok jól jött ki a megnyitásból, de a középjátékban elvesztette a fonalat. Sorozatos cserék után Topalov bástyája és vezére ügyes összjátékának eredményeként gyalogot nyert. A vezérek cseréje után jöhetett a bolgár kedvenc műfaja, ismét bástyavégjáték, precíz vezetés, magabiztos győzelem, egy lépéssel közelebb került az áhított világbajnoki cím megszerzéséhez.

Nézzük az első hét forduló eredményeit a számok tükrében.
Performace teljesítmények:Topalov 3177(!), Szvidler 2840, Anand 2732, Lékó 2735, Kaszimdzsanov 2698, Morozevics 2694, Adams 2583, Polgár 2580 pont.

Az Élő-pontszámok tükrében az eddigi teljesítmények: Topalov +24,4, Szvidler + 10, Lékó -2,8, Anand - 5,6, Kaszimdzsanov + 2,7, Morozevics - 1,5, Polgár - 14,3, Adams - 12,9 pont.

A 7. forduló eredményei:
Topalov (bolgár, 2788) - Kaszimdzsanov (üzbég, 2670) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 73)
Lékó Péter (2763) - Adams (angol, 2719) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 39)
Morozevics (orosz, 2719) - Anand (indiai, 2788) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 50)
Szvidler (orosz, 2738) - Polgár Judit (2735) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 59)

A világbajnokság állása:

1.Lékó Péter2763 =0 1

=

1

=

0
2.Morozevics2707=0 = 1

=

=0
3.Szvidler27381 11 ===0
4.Polgár Judit27350 = 0 0= 10
5.Anand2788= 0=110=
6.Adams27190

=

==0 =0
7.Kaszimdzsanov2670

=

=

= 01 =0
8.Topalov27881 1 1 1=

1

1



A 8. forduló párosítása:
Topalov - Lékó Péter
Kaszimdzsanov - Morozevics
Adams - Szvidler
Anand - Polgár Judit