Vágólapra másolva!
A negyedik helyen kiemelt orosz Marija Sarapova nagyon szenvedett a pályán, de végül továbbjutott a nyitófordulóból a francia nyílt teniszbajnokságon. A ranglistavezető Amélie Mauresmo magabiztosan verte az amerikai Meghann Shaughnessyt.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

A francia nyílt teniszbajnokság első napján a végére maradt a dráma. A Suzanne Lenglen-stadion záró felvonásában a 29 éves Mashona Washington 2:6, 7:5, 5:2-re vezetett a negyedik kiemelt Marija Sarapova ellen és három meccslabdája is volt. Az amerikai győzte már le az oroszt - két éve New Havenben -, de legutóbb Tokióban simán 6:0, 6:1-re kikapott tőle. Ezúttal élete meccsét játszva időnként szenzációs megoldásokat produkált, de a döntő pillanatban megremegett, illetve Sarapova újra bizonyította, hogy az egyik legnagyobb küzdő: 2:5-ről sorozatban öt játékot nyerve versenyben maradt.

Roger Federer jó ötletnek tartja, hogy vasárnap kezdődött az idén a Roland Garros, de ő nem akart pályára lépni. "Az emberek ilyenkor nem dolgoznak és van idejük teniszt nézni, én viszont jeleztem az illetékeseknek, hogy nem akarok játszani, hétfőn szeretek kezdeni, most is arra készültem. Hiába mondtam mindenkinek, hogy mi a kérésem, már hetekkel korábban döntöttek. A Grand Slameken nem nagyon számít a játékosok óhaja, még az enyém sem. Nem örültem, de nem tehettem semmit" - magyarázta a svájci, majd az argentin Diego Hartfield elleni találkozóját elemezte.

"Amikor 0:3-mal kezdtem, arra gondoltam, ennél rosszabbul nem is rajtolhattam volna, de semmi pánik, mert ha elvesztem az első vagy a második játszmát, az még kellemetlenebb. Szerencsére ez nem következett be. Az elején nagyon jól játszott és alaposan megnehezítette a dolgom. A végére egész jól belejöttem. Kicsit hasonló volt ez a mérkőzésem a januári, melbourne-i első fordulós meccsemhez, akkor sem tudtam semmit az ellenfelemről. Ez a mostani még nehezebb volt, mert szombaton derült ki, hogy vele kezdek. Soha nem hallottam még róla, öt perccel a találkozó előtt láttam életemben először. Próbáltam minél többet megtudni a játékáról, de ennyi idő alatt nem lehet megfelelően felkészülni. Talán ezért is volt nehezebb az eleje, no meg az erős szél sem segített" - nyilatkozta Federer, aki a hivatalos statisztika szerint 49 ki nem kényszerített hibával "ajándékozta meg" a dél-amerikait.

Szerinte azonban ez nem így történt. "Nem szeretem azokat a fickókat, akik a statisztikákat vezetik" - mondta mosolyogva. "A pontot érő ütéseket könnyű számolni, de nem minden rontásom ki nem kényszerített hiba. Aki ilyen statisztikát vezet, annak éreznie kell egy kicsit a játékot" - érvelt az első kiemelt, majd hozzátette, a lényeg, hogy győzött és a 64 között van.

Federer közismerten szereti a focit, és követi az eseményeket. Amikor három hete Rómában versenyzett, a díszpáholyból nézte végig a Roma-Inter olasz kupa döntőjét a Stadio Olimpicóban, majd Ivan Ljubiciccsel együtt meglátogatta az öltözőben a játékosokat. Tottitól kapott egy dedikált mezt, igaz, korábban ő ajándékozta meg az olaszt az egyik ütőjével. Négy nappal később, május 7-én a Roma-Treviso bajnoki előtt bemutatót játszott a stadionban Nadallal, Ljubiciccsel és Gaudióval. Mindezt csak azért elevenítettük fel, mert ma Párizsban megkérdezték tőle, mennyire ismeri Ronaldinhót, akit a hét elején megelőzött a Laureus-választáson, és másodszor nyerte a sport-Oscart. "Személyesen még nem találkoztunk, bár ő most épp Svájcban készül a világbajnokságra. Kitűnő játékos, szeretem nézni, de sajnos a spanyol bajnokságból keveset látok. A BL-döntőt néztem és remélhetőleg a világbajnokságon is lesz alkalmam figyelni őt. Néhány napot biztos Németországban leszek a vb alatt és bízom benne, hogy megérint majd a vb hangulata" - lelkendezett Federer.

Nem ígérkezett könnyű ellenfélnek az amerikai Meghann Shaughnessy, de Amélie Mauresmo a pályán is igazolta, hogy sokat erősödött fejben, már nem roppan össze, ha egész Párizs győzelmet vár tőle. Federer után pályára lépve kicsit visszafogottan üdvözölték a nézők a centeren, de annál nagyobb ünneplésben részesítették a bemutatkozó sikere után.

"Megváltozott a felfogásom, a hozzáállásom a versenyhez. Már nem a közönség és a sajtó gerjesztette nyomás határozza meg az életem. A saját elvárásaimnak próbálok megfelelni, természetesen jól akarok szerepelni. De a mesterverseny és az Ausztral Open megnyerése új perspektívát nyitott az életemben. Úgy gondolom, a dolgok úgy történnek, ahogy történniük kell. Ha ez jó, akkor jó, de ha egy erősebb ellenfél legyőz, az sem tragédia. Élvezem ezt a felfogást, ami nem jelenti azt, hogy nem akarom a sikert" - nyilatkozta Mauresmo új filozófiájáról.

A férfiak utolsó mérkőzése sötétedés miatt félbeszakadt, így Acasuso és a hazai közönségkedvenc Santoro hétfő délelőtt fejezi be az összecsapást.

Hétfőn már teljes üzem lesz a Roland Garroson: szemben a vasárnapi hárommal, tizenöt pályán folytatódnak majd az első fordulós küzdelmek. A sztárok közül pályára lép Rafael Nadal, Gaston Gaudio, James Blake, Juan Carlos Ferrero, Kim Clijsters és Venus Williams is.

Eredmények, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
férfiak:
Federer (svájci, 1.) - Hartfield (argentin) 7:5, 7:6 (7-2), 6:2
Robredo (spanyol, 7.) - Zib (cseh) 6:4, 6:2, 6:2
Henman (brit) - Carlsen (dán) 6:3, 6:4, 4:6, 6:4
Nalbandian (argentin, 3.) - Wawrinka (svájci) 6:2, 7:6 (7-5), 6:4
Moyá (spanyol, 30.) - Marin (Costa Rica-i) 7:5, 6:3, 6:3
Acasuso (argentin, 26.) - Santoro (francia) 6:3, 6:1, 3:6, 1:6, 4:2-nél félbeszakadt

nők:
Szafina (orosz, 14.) - Zvonarjova (orosz) 6:3, 7:5
Szugijama (japán, 22.) - Daniilidu (görög) 6:7 (1-7), 6:0, 6:3
Bartoli (francia, 25.) - Vedy (francia) 6:1, 6:0
Mauresmo (francia, 1.) - Shaughnessy (amerikai) 6:4, 6:4
Benesova (cseh) - Parmentier (francia) 7:5, 6:3
Sarapova (orosz, 4.) - Washington (amerikai) 6:2, 5:7, 7:5