Vágólapra másolva!
A hír nem hatott a meglepetés erejével, hiszen már korábban nyilvánosságra került, hivatalossá azonban csak csütörtökön vált: az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok svéd Jörgen Persson a Lombard BVSC asztalitenisz-csapatához igazolt.

"Azután, hogy Jakab János Franciaországba, Pázsy Ferenc pedig Ausztriába igazolt, fel kellett adunk az elveinket, hogy a következő szezonban is csak magyar játékosokkal álljunk fel, ugyanis ismét indulni szeretnénk a Bajnokok Ligájában. S mivel asztaliteniszben a BL-be azok a csapatok kerülhetnek be, amelyek versenyzőik világranglistás helyezései alapján a kontinens tizenhat legjobb együttese között vannak, erősítenünk kellett. Jörgen Perssonra azért esett a választásunk, mert olyan kimagasló alakja a sportágnak, aki a média és a sportszerető közönség érdeklődését is felkeltheti, ugyanakkor példakép lehet a fiatal játékosaink, Zwickl Dániel és Nagy Krisztián számára. Ide kapcsolódva elég azt megemlíteni, hogy háromszor kapott Fair Play-díjat" - beszélt a svéd világklasszis leigazolásának előzményeiről Herendi Iván szakosztályvezető a Lombard BVSC csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Herendi Iván elmondta, hogy az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Persson egy évre írt alá, a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseire, valamint a magyar bajnoki rangadókon lép asztalhoz. A mérkőzések előtt hat-hét nappal érkezik Magyarországra, így együtt edz majd a BVSC fiataljaival. Ugyan Jörgen Persson már 42 éves, de tízet nyugodtan letagadhatna, s játékerejét jól mutatja, hogy jelenleg is 28. a világranglistán. Kijutott a pekingi olimpiára is, s a horvát Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive mellett ő az egyetlen asztaliteniszező a világon, aki a sportág 1988 óta íródó olimpiai történetében az összes nyári játékokon szerepelhetett!


Legszebb eredményeit a 90-es években érte el: a svéd csapattal és egyéniben is világbajnokságot nyert 1991-ben. Két évvel korábban a világbajnoksági döntőben óriási csatában maradt alul a zseniális Jan-Owe Waldnerrel szemben. 1993-ban ismét a dobogó tetejére állhatott a svéd csapattal, majd utolsó komolyabb sikerenként 2000-ben is a győztes válogatott tagja volt. Az utóbbi években többnyire német klubokban játszott, de lehúzott egy szezont Kínában is.

A vasutasok Persson mellett egyébként leigazolták a világranglista 93. helyén álló, kínai születésű, de norvég állampolgár Vang Jian-fenget is, így megalapozottan reménykedhetnek abban, hogy a következő BL-kiírásban továbbjutnak a csoportjukból. Idén ez nem sikerült, annak ellenére, hogy Körcsarnokban legyőzték a német Düsseldorfot.

Jörgen Persson is optimistán néz a magyarországi vendégszereplése elé: "Nagy kihívás számomra, hogy a BVSC-ben fogok játszani, hiszen tisztában vagyok a klub komoly múltjával. Bár érzek némi nyomást amiatt, hogy tőlem várják majd az eredményeket, bízom benne, hogy sikeresek leszünk. Nem lesz könnyű, de a BL-ben a csoportban mindenképpen a továbbjutást jelentő első vagy a második helyen kell végeznünk. Az, hogy utána mi lesz, attól függ, kivel kerülünk össze. Tudom, hogy a BVSC-ben fiatal játékosok játszanak - Zwickl Dánielt ismerem is -, és remélem, segíthetek nekik azáltal, hogy átadom a tapasztalataimat" - fogalmazott Jörgen Persson.