Társoldalunk:

Indokolatlanul lett Hosszú Katinka a legjobb úszónő?

2014.12.02. 18:56

A The Washington Post azon fanyalog, hogy az amerikai Katie Ledeckyvel szemben Hosszú Katinkát választotta az év legjobb női úszójának a nemzetközi sportági szövetség, a FINA.

A szövetség valószínűleg az egyik legfurcsább döntését hozta, amikor Hosszú Katinkát hozta ki győztesnek az amerikai kamasz úszófenoménnel szemben - írta az amerikai napilap vízi sportokkal foglalkozó online melléklete, a Reachforthewall.com.

Miért nem Ledecky?

A szerző kiemelkedőnek tartja, hogy Ledecky öt világcsúcsot állított be idén nyáron nagymedencében két hónap leforgása alatt, és jelenleg a világranglista élén áll 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszásban egyaránt. Azt is méltatja, hogy Ledecky minden számot megnyert, amiben elindult az úszósport egyik legjelentősebb, nem olimpiai és nem világbajnoki viadalon, a Panpacific versenyen Ausztráliában.

Ledecky nagymedencében verhetetlen voltForrás: AFP/Joe Scarnici

Az amerikai kritika szerint bár Hosszú Katinka hat érmet nyert az Európa-bajnokságon és öt rövidpályás világrekordot állított fel a 100, 200 és 400 méteres vegyesszámokban, a FINA döntése különös, tekintve, hogy az amerikai úszónő nagymedencében, míg a magyar sportoló a kisebb versenyt jelentő rövidpályán - 25 méteres medencében - érte el eredményét. "Ledecky világcsúcsai sokkal többet jelentenek mindenkinek az úszóvilágban, pontosabban mindenkinek, kivéve a sportági szövetséget" - fogalmazott a reachforthewall.com.

A férfiak győztes sem értik

A The Washington Post melléklete kritizálta a FINA azon döntését is, hogy a férfiaknál az idei világkupa összetett győztese, a dél-afrikai Chad Le Clos lett a legjobb férfi úszó a pánázsiai játékokon két aranyérmet és három ezüstöt szerző Hagino Koszuke japán sztárral szemben (ezen a versenyen Le Clos nem vett részt).

Az amerikai lap úgy értékelte, hogy az úszószövetség minden bizonnyal a FINA világkupa-sorozatában való eredményes részvételük miatt választotta az idei legjobb úszónak Hosszú Katinkát és Chad Le Clost. Ezt a sorozatot az amerikai úszók általában kihagyják a hazai versenyeken való részvétel miatt.

Hosszú Dohában vette át a díjatForrás: MÚSZ/Szaka József

Hosszú teljesítménye hullámokat keltett a felszínen

"Jelentős eredményeket értek el a világkupasorozatban, de az úszásban a teljesítményeket a sportág legnagyobb versenyein elért eredmények és ezen eredmények jelentősége alapján ítélik meg. Hosszú teljesítménye hullámokat keltett a felszínen, míg Ledeckyét az egész úszóvilágban érezni lehetett" - írta az újság, megjegyezve, hogy 2013-ban az amerikai sportoló lett az év legjobb úszónője, és idei teljesítménye csak abban különbözött a tavalyitól, hogy eredményei nem FINA-versenyeken születtek.