Fenntartotta az Európa-bajnok lengyel súlyemelő eltiltását a CAS

Tomasz Zielinski, súlyemelés
Poland's Tomasz Bernard Zielinski competes during the men's 94kg group B weightlifting event of the London 2012 Olympic Games at The Excel Centre in London on August 4, 2012. AFP PHOTO / YURI CORTEZ / AFP PHOTO / YURI CORTEZ
Vágólapra másolva!
Fenntartotta Tomasz Zielinski Európa-bajnok lengyel súlyemelő négyéves eltiltását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

A 27 éves versenyző a 2016-os riói olimpiát megelőzően adott pozitív doppingmintát, amelyben az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon jelenlétét mutatta ki a vizsgálat. Zielinski így nem indulhatott a 94 kilogrammos súlycsoportban az ötkarikás játékokon, s egyúttal négyéves eltiltást kapott.

Fenntartotta Tomasz Zielinski Európa-bajnok lengyel súlyemelő négyéves eltiltását a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Forrás: AFP/Yuri Cortez

A CAS elutasította a lengyel súlyemelő fellebbezését, az indoklás szerint a testület nem tudott más következtetést levonni, minthogy a sportoló szándékosan szegte meg a doppingellenes szabályokat. Továbbá a CAS "nem talált semmilyen okot a négyéves időtartam csökkentésére".

Zielinski a 2012-es londoni olimpián eredetileg kilencedik helyezett volt, ám immár harmadiknak vallhatja magát, miután az előtte végzettek sorra megbuktak a későbbi vizsgálatokon. A brit fővárosban testvére, Adrian szerezte meg az aranyérmet a 85 kilósok között, Rióban azonban már ő sem indulhatott, ugyancsak nandrolon használata miatt.