Társoldalunk:

Kettős magyar siker: Kárász Anna arany, Takács Tamara ezüstérmes

2018.05.18. 17:27

Kettős magyar sikert hozott a női K-1 1000 méter döntője a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán: az aranyérmet Kárász Anna szerezte meg, míg másodikként Takács Tamara érkezett a célba.

Az egyetlen pénteki női fináléban két világ- és Európa-bajnok magyar versenyzőért szoríthatott a Maty-ér közönsége, és a két kajakos merőben más taktikát választott. A szegediként duplán hazai pályán versenyző, sérülésből visszatérő, 26 éves Kárász erősen kezdett, féltáv után az élre állt, és egyenletes tempóban haladt a cél felé.

Eközben a Vasas 21 esztendős sportolója, Takács messze lemaradva "felült" két szomszédos ellenfele vizére, és a hullámokon "utazva" a hajrára tartalékolt. Körülbelül 300 méterrel a befutó előtt kezdett el finiselni, sorra ment el a riválisok mellett, de az erejét jól beosztó honfitársat már nem tudta utolérni, így a célban Kárász, Takács volt a sorrend.

Kárász Anna szerezte a magyar csapat első aranyérmét a szegedi VilágkupánForrás: ALL RIGHT RESERVED/Szalmás Péter

Nagyon boldog vagyok! Nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog menni az ezer méter, hogy ilyen jól be tudom majd osztani az erőmet, de sikerült. Jó tanácsokat kaptam. Éreztem, hogy Tamara jön fel, de szerencsére maradt erőm a végére, és vissza tudtam verni a támadását" - nyilatkozott Kárász Anna, akinek ez volt az egyetlen száma a vk-n, és mint mondta, mostantól szurkol a társaknak. Az aranyérmet Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adta át neki.

Takács Tamara úgy fogalmazott: most nem jött össze ez a taktika, az elején talán nagyobb tempóban kellett volna lapátolnia. Hozzátette ugyanakkor, hogy nincs elkeseredve, edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal amolyan edzésnek fogják fel a most hétvégi versenyt, amelyen még 500 méter párosban és négyesben érdekelt.

Pénteken további két A döntőt bonyolítottak le Szegeden.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében Korisánszky Dávid és Mike Róbert középfutam-győzelemmel hangolt a fináléra, amelyben aztán óvatosan kezdett. A páros féltávnál nem volt az élboly tagja, majd 250 méterrel a befutó előtt feljött a negyedik helyre, és úgy tűnt, lesz esélye az éremszerzésre, de végül nem sikerült. A győztes kubai duó mögött szoros volt a csata, a magyarok hatodikként értek célba. A szám másik magyar indulója, a Lelovics Dávid, Némedi Konrád duó a B döntőben hetedik lett.

A férfi kajakosok hasonló számában Gacsal Ákos és Kugler Attila - miután harmadikként zárt középfutamában - bátran kezdett az erős döntős mezőnyben, de a végére elfogyott a lendület, és maradt a hetedik hely. Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert kettősének nem sikerült a legjobb kilenc közé kerülés, és kissé kiengedve a B döntőben is csak a kilencedik helyen végzett.

Jól teljesítettek a magyar versenyzők az esti elő- és középfutamokban is.

Bár a Nagy Bianka, Molnár Csenge kenus duónak nem sikerült csatlakoznia a finálés szereplés jogát már délelőtt megszerző Balla Virághoz és Devecseriné Takács Kincsőhöz C-2 200 méteren, középfutamában negyedikként célba érve a B döntőbe jutott, a többi magyar egység viszont sikerrel vette a második fordulót.

Balla és Takács 500-on is versenyez szombaton a legjobb kilenc között, ahol Kisbán Zsófia és Bragato Giada kettősének köszönhetően lesz még egy magyar hajó. A két egység egy középfutamban szerepelt, előbbi második, utóbbi harmadik lett. A férfiak hasonló számában is két magyar döntős van, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám pároshoz ugyanis - délutáni második helyével - csatlakozott az ifjúsági világbajnok Slihoczki Ádám, Szőke Attila kettős is. A női kenusokhoz hasonlóan női K-2 500 méteren is egy futamban indult a két hazai egység, Vad Ninetta és Takács Tamara nyert, Racskó Fruzsina és Szabó Ágnes pedig harmadik lett, így mindkét csapat bejutott a fináléba.

A pénteki nap zárásaként a férfi K-1 500 méter hat előfutamát bonyolították le, itt Noé Zsombor megnyerte versenyét, Kopasz Bálint pedig másodikként ért célba, szombaton mindketten a középfutamban folytatják.

A magyarok négy dobogós hellyel zárták a pénteki napot: a női K-1 1000 méter kettős hazai sikert hozott Kárász Anna és Takács Tamara révén, a para döntők során pedig Suba Róbert harmadik helye (KL1 200 m) után női VL3 200 méteren Molnárné Tóth Julianna is bronzérmet szerzett.

A pénteki A döntők eredményei:


férfiak:
K-2 1000 m:
1. Marko Tomicevic, Milenko Zoric (szerb) 3:09.667 p
2. Inigo Pena, Francisco Cubelos (spanyol) 3:12.511
3. Daniel Havel, Jakub Spicar (cseh) 3:12.839
...7. Kugler Attila, Gacsal Ákos 3:15.695


C-2 1000 m:
1. Serguey Torres Madrigal, Fernando Dayan Jorge Enriquez (kubai) 3:35.734
2. Hao Liu, Hao Vang (kínai) 3:36.712
3. Ilja Pervuhin, Kirill Samsurin (orosz) 3:36.823
...6. Korisánszky Dávid, Mike Róbert 3:37.240


nők:
K-1 1000 m:
1. Kárász Anna 3:56.180
2. Takács Tamara 3:57.214
3. Tabea Medert (német) 3:59.908