A kardozó Márton Anna szenzációs vívással már érmes az Eb-n

MÁRTON Anna
Düsseldorf, 2019. június 17. Márton Anna a német Julika Funke elleni asszó közben a vívó-Európa-bajnokság női kard selejtezőjében Düsseldorfban 2019. június 17-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Márton Anna nagyszerű vívással a legjobb négy közé jutott Düsseldorfban a vívó Eb női kard egyéni versenyében. Pusztai Liza a legjobb 16 között esett ki ugyanebben a számban. Márton este 7-től már az aranyéremért száll harcba a német városban.

A női kardvívás egyéni versenyében két olyan magyar vívó is elindult, aki éremesélyesnek számított ezen az Európa-bajnokságon. Márton Anna és Pusztai Liza a Világkupa-viadalokon nyújtott olyan produkciót, amellyel a legszebb reményeinket is valóra válthatták.

Márton Anna már biztosan érmes

A selejtezőcsoportból mindketten magabiztos vívással mentek fel a 64-es táblára, ahol Pusztai Liza kiemelt volt, így az első kanyarban nem kellett vívnia. Márton Annának igen, de a német Julia Funke nem jelentett nagy akadályt, a 15-6-os győzelem tükörsima volt.

Márton Anna (j) és a német Julika Funke a vívó-Európa-bajnokság női kard versenyében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Márton kifogta a német ágat, mert a következő körben, a legjobb 16 közé jutásért a szintén hazai páston vívó Anna Limbach következett a számára.

Ez a meccs már sokkal rázósabb volt az előzőnél, ezt nem csak a 15-13-as Márton-győzelem mutatta meg, hanem az is, hogy Limbach nagyon szívosan tapadt a magyarra,

a német lány az asszó hajrájában többször is vezetett, de Márton végül behúzta a meccset, ezzel már a legjobb 16 közé jutott.

A legjobb nyolc közé jutásért Márton Annára a spanyol Lucia Martin várt a magyarra. Márton Anna nyugodtan kezdte asszóját, 5-4-ig vezetett, majd ott vette át a vezetést a spanyol lány (5-6.) Innen a magyarnak sikerült három tust elhelyeznie, így 8-6-os Márton vezetésnél jött a szünet. A folytatásban Márton elképesztő lendülettel vívott, 12-6-nál pedig közel került a legjobb nyolc közé jutáshoz.

Egy perccel később pedig már a spanyol gratulálhatott is a magyarnak,

15-6, magabiztos, szép vívás és megvolt a negyeddöntőbe kerülés.

A négy közé jutásért a csapatban világbajnok és egyéniben Európa-bajnok olasz Vecchi várt Márton Annára. Márton magabiztossága nem tört meg a két mérkőzés közötti szünetben, legalábbis a kezdés ezt bizonyította, mert a magyar lány 2-0-ra lépett el. Vecchi azonban nem adta olcsón ezt a mérkőzést és az érmet, 4-3-ra már az olasz vezetett. Öt Márton-tus után már 8-4 volt ide, ekkor jött el az 1 perces szünet.

Gyönyörű kardvívást láttunk Márton Annától, az sem tudta kizökkenteni, hogy a mérkőzés vezetője 9-4-nél elvett egy tust tőle és az olasznak adta.

Vecchi mindent bedobott, ha kellett, reklamált, ha kellett, sétálgatott, de semmi sem segített rajta. 12-7-nél a frász kerülgette a magyarokat, mert Márton a pást végében rosszul lépett, szerencsére azonban semmi komoly baj nem történt. Az olasz 12-7 után 12-10-re jött fel. Ekkor Márton két gyönyörű egylámpás tussal 14-10-re módosított. Vecchi itt sem adta fel, ő jött kétszer, de 14-12-nél a magyar befejezte a meccset és a legjobb négy közé jutott.

Márton Anna tehát a négy közé jutott, ezzel már biztosan bronzérmes, mert az Európa-bajnokságon nem vívnak a 3. helyért. Látva a vívását az esti programban akár a dobogó legfelső fokát is célba veheti.

Pusztai Liza a 16 között esett ki

Pusztai Liza nem vívott a 32 közé jutásért. A következő fordulóban a fehérorosz Andrejeva következett, aki semmiféle gondot nem okozott a fiatal magyar versenyzőnek. 15-5, jöhetett a nyolcaddöntő, ahol a francia Lembach várt Pusztaira.

Pusztai Liza a vívó-Európa-bajnokságon Düsseldorfban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyolcaddöntőben a francia Limbach következett Pusztainak. A fiatal magyar versenyző meccse nem indult jól, Limbach két tus előnyt szerzett, amely persze ebben a villámgyors kardvívásban csekélynek számított. Pusztai 5-5-re még visszajött, de Limbach ezek után három találatot ért el, így a szünetben 8-5-re a francia vezetett. Pusztai a szünet után sem találta meg a ritmust, 12-5-nél pedig már szinte páholyban volt Limbach, aki nagyon rutinosan vívott és 15-9-re megnyerte a meccset. Pusztai tehát a legjobb 16 között esett ki.

Még két magyar indult el a női kard egyéniben. Mikulik Júlia a 64 között 15-10-es vereséget szenvedett a lengyel Kozaczuktól, így számára véget ért a verseny. Ezt a kört még túlélte Katona Renáta, aki a bolgár Ilijeva ellen nyert egy meccset, de a 32 között megállította őt az olasz Rossella Gregorio. Katona tehát a 32 között fejezte be a küzdelmeket.