Vágólapra másolva!
Botrányosan rossz bíráskodás, herokiusan küzdő magyar férfi kardcsapat és ezüstérem a budapesti vb-n, mert Dél-Korea 45-44-re, azaz egyetlen tussal legyőzte Szilágyi Áronékat a férfi kardcsapat döntőjében. 

A magyar vívósport hagyományait figyelmbe véve minden világbajnokság legkiemelkedőbb eseménye a férfi kardcsapatok döntője.

Hát még akkor, ha a világbajnokság Budapesten van.

2019-ben a magyar és a dél-koreai együttes jutott be a fináléba. Mondhatnánk, papírforma, de azért az Európa-bajnok németek elődöntős veresége, vagy a franciák kiesése semmiképpen sem volt annak nevezhető.

A vb-döntőbe jutó magyar férfi kardválogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ugyanakkor több, a kardvívással foglalkozó szakember elmondta, vagy leírta, hogy

a világ legjobb kardvívói jelenleg a koreaiak.

Éppen ezért - hazai pást ide, vagy oda - nem lehetett azt mondani, hogy a magyar válogatott lett volna a döntő abszolút favoritja.

Szilágyi Áronék a vasárnapi napon Irán, majd Olaszország legyőzésével kerültek a döntőbe. Az irániak elleni meccs sima, az olaszokkal szembeni feszült volt. Az elődöntőben a Gémesi Csanád helyett beküldött

Decsi Tamás roppant fontos feladatot hajtott végre

azzal, hogy maga mögött tudta tartani az olasz együttest. A kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron sokkal jobban vívott, mint az egyéni versenyeken, a Budapesten vb-ezüstérmet szerző Szatmári András pedig egyenletes teljesítményt tudott nyújtani.

Korea ellen lépett pástra a vb-döntőben a magyar kardcsapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ilyen előzmények után lépett tehát pástra a döntőben Magyarország és Dél-Korea férfi kardcsapata. Szatmári András Oh Szanguk ellen kezdett. A koreai 3-1-es vezetését 3-3-ra egyenlítette ki, majd 4-4 után a magyar sportoló vitte be a győztes tust - ezzel

az első meccs után Magyarország 5-4-re vezetett.

A második csörtét Szilágyi Áron vívta Gu ellen. 6-4 után a koreai egyenlített, majd jött az újabb tus, már az ázsiai csapat vezetett 8-6-ra. Innen kellett visszajönnie a kétszeres olimpiai bajnoknak, 7-8, de Gu kőkemény volt és 10-7-es koreai vezetésnél adta át a stafétát.

Az első asszót megnyerte Szatmári András (balra) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gémesi Csanád Ha Han-szol ellen vívott, három gyönyörű tussal visszahozta a meccset és egyenlített a magyar válogatott. Ekkor jött az első koreai találat. A közönség és a hangulat fergeteges volt. 10-12-t követően ismét Gémesi vágott egy nagyot, majd a magyar vívó újra egyenlített. Elképesztő, ahogy Gémesi tartotta ezt a meccset. 12-12 volt az állás. Majd egy újabb Gémesi-vágás és már mi vezettünk 13-12-re. Innen Gémesi adott még kettőt, 15-12.

Ezt a csörtét 8-2-re nyerte meg Gémesi Csanád. Döbbenetes.

Következett a negyedik asszó, Szatmári András és Gu Bongil lépett a pódiumra. Gu már az első meccsen is jól vívott, itt sem adta alább, 15-12-ről 15-16-ra módosított. Ez négy zsinórban bekapott tus volt, akárhogy számoltuk.

Elfogyott tehát a Gémesi által megszerzett előny.

A zsűri sem állt a helyzet magaslatán, rengeteg volt a videozás, a visszavont találat. A közönség olykor fütyült, nem nagyon értette, mi történik. 17-17-nél megint egyenlő volt az állás, majd 18-18-nál is. Magas színvonalú döntőt láttunk, a koreai csapat tényleg rettenetesen erős volt. Szatmári hasbavágta ellenfelét, 19-18 ide, majd úgy lett vége az asszónak, hogy a magyar válogatott 20-18-ra vezetett.

Négy meccs után 20-18-ra vezetett a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gémesi Csanád és Oh Szang-uk következett. Gémesi az első csörtét extázizsban vívta végig, ezt is úgy kezdte 21-19-nél tartottuk a két tusnyi előnyt. Oh 21-20-nál bekapott még egyet, 22-20, innen is egyenlíteni tudott a koreai. 22-22 után Gémesi vágása ült, de a zsűri elvette ezt a tust.

Botrányos volt, ahogy hosszú ideig elemzték utólag a történteket, az meg nagyon nem volt jó, hogy rendre ellenünk ítéltek.

A vége az lett, hogy Korea 25-22-re átvette a vezetést, fütyült is a BOK-csarnok nézőtere.

Szilágyi-Kim meccs, ez már a hatodik csörte volt. Nagyon kellett figyelni, mert könnyen tetemes előnybe kerülhettek volna az ázsiaiak. 22-27 után jött az első, majd a második magyar tus, 24-27, nem lehetett őket elengedni.

Újabb hosszas videózás, az embernek az volt az érzése, hogy a két mérkőzésvezetőnek fogalma sincs, mi történik.

Itt csak egylámpás tusokkal lehetett operálni. Szilágyi jött, vágott és Magyarország 27-27-nél utolérte ellenfelét. Hiába. Kim kétszer vágott, 27-29. Ekkorra a zsűri már teljesen elvesztette a fonalat. 27-29-nél percekig ment a videózás, a tanácskozás, majd a koreai kapott sárga lapot.

Ezzel sikerült teljesen kizökkenteni Szilágyit, akit megvágott Kim és ezzel 27-30-nál zárult le a második kör. Egészen botrányos és méltatlan volt, amit a két mérkőzésvezető művelt.

Szilágyi - aki amúgy egy nyugodt ember - joggal borult ki.

Gémesi Csanád, aki az első meccsét extázisban vívta Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó kör következett. A magyar szakvezetés becserélte Decsi Tamást. Ez az olaszok elleni elődöntőben bejött. Itt Gu Bongil ellen kellett vívni. Nem volt egyszerű. A koreai kettőt vágott 27-32, ez már ezen a szinten tetemes hátrány volt.

Decsi ekkor meglepte ellenfelét, 28-32, egylámpás, tiszta találat volt, ez ellen semmiféle ármánykodás nem jött be.

29-33, 30-33, 31-33, a gyönyörű Decsi-sorozatot Gu vágásai szakították meg, 31-35-nél kötöttek ki a felek. Gu 5-4-re nyerte meg ezt az asszót.

A nyolcadik meccsen Szatmári András Kim Junho ellen következett. Nem lehetett már hibázni, de Korea borzalmasan erős csapat volt.

Hatalmasat küzdött Korea ellen a magyar férfi kardcsapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

31-38-nál szinte már reménytelen helyzetben volt a magyar csapat. Ekkor talált be először Szatmári András. Majd feljöttünk 36-39-re. Lehet-e még innen fordítani, hiszen Kim egy tusra volt ennek az asszónak a befejezésétől. Szatmári vágott, némi hezitálás után megadták, 37-39. Kim ekkor bevitte azt az egyet, amire várt, az utolsó asszó 37-40-es állásnál indult.

Szilágyi Áron volt a befejező ember.

Oh Szan-guk ellen az első találat a miénk 38-40. Oh válaszolt, majd Szilágyi is. 39-41. A közönség mindent megpróbált. Jött a magyar és megvágta ellenfelét. 40-41. Döbbenetes izgalmak közepette zajlott az asszó. Szilágyit magával ragadta a hangulat és kiegyenlített. 41-41. Őrület.

Döbbenetes izgalmakat hozott a Korea elleni döntő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szinte felrobbant a csarnok, amikor Szilágyi Áron találatával a magyar csapat újra vezetett. 42-41, három tusra voltunk az aranyéremtől.

Majd kettőre, mert Szilágyit nem lehetett megállítani. 43-41-es állásnál végre nekünk ítéltek. Ideje volt már.

Oh azonban nem akarta feladni. Vágott, sikerrel 43-42. Szilágyi Áron ekkor mindent bevetett, hogy megtörje a koreai lendületét. Elkezdett reklamálni. A közönség üvöltött. 43-43, Korea egyenlített. Jött a magyar. Ült a vágás 44-43 ide. Egy tus kellett.

Ki lehet-e bírni ezt a nyomást?

Oh lerogyott. Ment a színház. Tombolt a publikum.

Elhangzott a vezényszó. Jött Oh és egyenlített. 44-44. Minden egy tuson múlt.

Mindent megpróbáltunk, mégsem sikerült Fotó: Csudai Sándor - Origo

Összevágtak, a zsűri nem ítélt semmit. A szurkolók nem bírták már. Nyoma sem volt a csendnek.

Videózás. Vezényszó. Szilágyi vág. Nem mertünk örvendeni. Megint nem döntenek. Aztán döntenek. Nem a javunkra. Szilágyi suhintása nem érte el a koreait. Ha eléri, vége mindennek. Így nekünk lett végünk.

Csend, zokogás, taps. Úgy kaptunk ki, ahogy nem lehetett. Borzalmas ez a 45-44-es vereség. Az idő talán majd megszépíti ezt az ezüstérmet. De nem most, nem ma. Soká.

Szilágyi Áron mindent megtett, de a minden ezúttal kevés volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2020-as tokiói olimpián vissza lehet nekik vágni.

Korrekt, de nagyon rossz bíráskodás

A döntő végén megkérdeztük az egykori kiváló kardvívót, Szetey Andrást (korábban maga is bíráskodott), hogyan ítélte meg a történteket. Szetey szerint a mérkőzésvezetők nem csaltak, de nagyon rosszul vezették a finálét. "Korrekt, de nagyon rossz bíráskodást láttunk" - mondta Szetey.

Vívó-világbajnokság, férfi kardcsapat, döntő: Dél-Korea-Magyarország 45-44