A pillanat, amikor piszmogó öregemberekből vad szurkolók lesznek

kerékpár, Tour de France
Supporters cheer as the pack rides during the 179,5 km eighteenth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 20, 2017 between Briancon and Izoard, French Alps. (Photo by Lionel BONAVENTURE / AFP)
Vágólapra másolva!
A kerékpársport rajongóinak legnagyobb örömére nem csak a Movistar kerékpárcsapat 2019-es évéből készült dokumentumfilm az elmúlt időszakban. A Szent Tour egy olyan szemszögből mutatja be ezt a varázslatos világot, amit csak nagyon ritkán láthatunk: az átlagember oldaláról.

Hogy mi értelme van tíz napot a hegyen tölteni azért, hogy aztán egyetlen pillanatra láthassuk kedvenc kerékpárversenyzőinket? Semmi. Válaszolhatná egy ember, akit nem köt le ez a sport. Sőt. Egyenesen hülyeségnek tartaná. A Szent Tour című francia film 70 percéből viszont kiderül, hogy valakinek az az egy-két perc, amíg a mezőny elhalad előtte, a világmindenséget jelenti.

Főhőseink sokat látott szurkolók, akik minden évben kilátogatnak a Tour de France-ra, a világ legnagyobb presztízzsel bíró kerékpárversenyére. Mivel az útvonal minden évben más és más helyeken halad, így változó, hogy éppen hol vernek tábort az út mentén. A sorozatban helyszínünk a Col d'Izoard nevű hágó, ahová 1922 óta már 34 alkalommal tekert fel a mezőny.

Kis túlzással a világ összes lakóbusza a francia hegyekben van évi egy hónapon át Forrás: DPPI via AFP/De Waele Tim

Franciaország összes lakóbusza a Touron van abban az egy hónapban, amikor nem a labdarúgás a legnépszerűbb sport a kétszeres világbajnok futballnemzet otthonában. A film bemutatja azt a korántsem egyszerű tíz napot, amit egyesek a hegyen töltenek, mielőtt a verseny odaérne kempingszékük elé. Miután hosszas szenvedés után felparkolták lakóbuszukat az igényesen előkészített faékekre - az út meredeksége helyenként a 10 %-os meredekséget is meghaladja -, elkezdődik a vadászat a rádiójelekre. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy "keleti kényelemben" tudják követni a versenyt, és ne csak a másnapi L'Équipe-ből tudják meg, hogy kedvenceik hányadik helyen zárták az aktuális szakaszt.

A várakozás napról napra egyre feszültebb, cserébe az Alpokban varázslatosabbnál varázslatosabb helyekre tudnak kirándulni a korán érkezők. Ahogy közeledünk a verseny napjához, úgy lesznek egyre többen a hegyen. Mire a mezőny megérkezik, a "napijegyesekkel" együtt némelyik legendás emelkedőn akár 200 000 ember is kint szokott lenni.

Egy-egy szakasz az Alpe d'Huezen, a Mount Ventoux-n, vagy a Col du Tourmalet-n igazi népünnepély, amit az Izoard-on elkészített felvételek is tökéletesen visszaadnak. Ha másért nem, ezért a közösségi élményért mindenképpen érdemes legalább egyszer kimenni egy hegyi szakaszra. Olyan nagyon messzire sem muszáj menni, a hírek szerint a jelenkor egyik legnagyobb sztárja, Vincenzo Nibali is megméreti magát az idei Tour de Hongrie-n. Ha ez igaz, szeptember második napján minden rajongónak a Kékestetőn a helye.

Na de vissza a másik Tourhoz, ami - egyelőre - több embert mozgat meg. A közösségi élmény és a parádés hangulat mellett ez az év egyik legnagyobb beöltözős bulija a sportesemények közül. Maximum a darts-világbajnokságon és a Formula-1-es Mexikói Nagydíjon láthatjuk ilyen mennyiségben és minőségben szárnyalni az emberi fantáziát.

Az ördög visszatérő vendég a hegyeken Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az ördögjelmezbe bújt vasvillás bácsit régóta figyelhetjük a mezőny mellett ugrálni, vagy éppen itt az egy szakaszra jutó legtöbb T-rex száma a világon, hogy a Borat-jelmezes őrültekről már ne is beszéljünk. A film tökéletesen megmutatja a sport (nem a kerékpársport, hanem úgy általában bármelyik) jelentőségét az átlagember számára, és a semmi máshoz nem hasonlítható közösségi élményt, amiért érdemes akár tíz napot is áldozni az életünkből egyetlen pillanatért.

Mert ahogyan Nelson Mandela mondta: "A sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot" - ebben mi magunk is osztozunk a történelem egyik legnagyobb alakjával.

Szent Tour - HBO