Vágólapra másolva!
Újabb magyar győzelmeket hozott a budapesti Négy Nemzet Úszóverseny második napja. A 200 pillangó világbajnokait, Kapás Boglárkát és Milák Kristófot senki sem tudta megszorítani, de Késely Ajna, Telegdy Ádám, Békési Eszter, Burián Kata és a 4x100-as vegyesváltó is győzött a Hajós Alfréd Uszodában.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta az első nemzetközi úszóversenyt rendezik meg a világon, amelynek a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda ad otthont. A Négy Nemzet Úszóversenyre keresztelt meghívásos viadalon a magyar úszoválogatott mellett osztrák, cseh és lengyel versenyzők képviseltetik magukat.

Az esemény több szempontból is különleges. A járványhelyzet miatt elhalasztott olimpián éppen most zajlanának az úszóversenyek, de a sportolók számára jelenleg az is sokat számít, hogy mintegy öt hónap után végre élesben is megmérethetik magukat.

A pénteki nyitónapon a magyarok 12 számból hatot megnyertek, ezen a viadalon viszont nem érmet, hanem pontszámot kapnak a versenyzők, végül pedig a legjobb férfi és női úszót, valamint csapatot díjazzák.

Szombaton is bízhattunk a hasonló folytatásban, ugyanis Milák Kristóf, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás, Németh Nándor és a Verrasztó testvérek is vízbe ugrottak az esti döntőkben, ahol számonként minden országból két versenyző úszhatott.

A versenyt természetesen zárt kapuk mögött rendezték meg, de néhány leleményes magyar szurkoló azért akadt, akik a kerítés túloldalán lévő dombon tábort vertek és onnan buzdították az úszókat.

Az esti program a női 4x100 méteres gyorsváltóval kezdődött, ahol a magyar egység a második helyen ért célba, majd ugyanezt a helyezést érte el a férfiak kvartettje is.

Késely Ajna nyerte a nap első egyéni döntőjét Forrás: MTI/Illyés Tibor

Következett a női 400 méteres gyorsúszás Késely Ajnával és Fábián Fannival. A két magyar lány végig a 2-3. helyen haladt, Késely szorosan tapadt a vezető Marlene Kahlerre. 350-nél is az osztrák fordult elsőként, de Késely remek utolsó 50 métert produkálva lehajrázta riválisát és elsőként érintette meg a falat, Fábián Fanni pedig harmadikként ért be.

"Országos csúcstartóként természetesen szerettem volna elsőként célba érni, aztán az első 50 után kicsit megijedtem, hogy a mostani helyzethez képest ennyire bekezdünk, vagy csak én voltam lassú.

Az eddigi számaim közül ez volt a legnehezebb, pedig ez a fő számom. 18 évesen már valamennyire tapasztaltnak kellene lennem, hogy ezt jobban fel tudjam építeni, de ez formától is függ" - mondta a célbaérés után az ifjúsági olimpiai bajnok.

A férfiak számában az osztrák Felix Auböck győzött, megelőzve Kalmár Ákost és az 5 kilométeres nyíltvízi úszás világbajnokát, Rasovszky Kristófot.

- értékelte teljesítményét a magyar világbajnok.

Női 200 méter mellen is magyar győzelem született Békési Eszter révén, aki majdnem 4 másodpercet vert az egész mezőnyre, Mácsok Fruzsina 8. helyen csapott célba. A férfiaknál ugyanebben a számban kettős osztrák győzelem született, Horváth Dávid végzett a harmadik helyen, mindössze 33 századmásodperccel megelőzve Verrasztó Dávidot.

100 méter női háton is magyar győzelemnek örülhettek a dombon ülők, Burián Kata ugyanis mindenkinél gyorsabb volt, Ilyés Laura ötödikként ért be. A férfiaknál is összejött a nap első magyar "aranya", 100 háton Telegdy Ádám nyert, Kovács Benedek pedig negyedik lett.

A női 50 méteres hátúszás nem hozott "érmet", Gyurinovics Fanni 6., Verrasztó Evelyn 7. lett, a férfiaknál Németh Nándor 3., Holoda Péter 8. helyen érintette a falat.

Majd jött a magyar szempontból mindig érdekes 200 pillangó, a nőknél a szám világbajnokával, Kapás Boglárkával és Nyirádi Rékával, a férfiaknál a tavaly világcsúccsal vb-t nyerő Milák Kristóffal és Kenderesi Tamással.

Kapás Boglárka utcahosszal nyert 200 pillangón Forrás: MÚSZ Facebook

A számok pedig nem is alakulhattak volna jobban: a napra pontosan egy évvel ezelőtt vb-aranyat nyerő Kapás Boglárka óriási fölénnyel győzött, megelőzve a második Nyirádit. Kapást ez aligha lepte meg, az viszont láthatóan igen, hogy a vegyes zónában odalépett hozzá edzője, Virth Balázs, és a jeles évforduló alkalmából egy szelet tortát adott át neki egy egyes számot ábrázoló gyertyával.

- vélekedett a szám világbajnoka.

Hasonlóan izgalommentesen alakult a férfiak döntője is, ahol a szám vb-címvédője és világcsúcstartója, Milák Kristóf rajt-cél győzelmet aratott. Kenderesi Tamás másodikként ért be, igaz, neki ehhez szüksége volt egy komoly hajrára.

A 4x100-as női vegyesváltóval folytatódott a program, amelyben a magyar négyes midössze 13 századmásodperccel maradt le a győzelemről, majd a férfiak ugyanezen száma zárta a szombat estét. Méghozzá nem is akárhogyan, hanem magyar győzelemmel, a Telegdy Ádám-Horváth Dávid-Milák Kristóf-Németh Nándor összeállítású egységnél nem volt gyorsabb.

"Elfáradtam nagyon, erős volt a mezőny és én is szerettem volna mindent elvállalni. Szívesen indultam volna 50 gyorson is, de időben túl közel volt a 200 pillangóhoz. Megkaptam viszont a vegyes váltót Csaba bácsitól (Sós Csaba szövetségi kapitány - a szerk.), úgyhogy így is jól jártam.

Remélem, holnap is jól fog menni. Nagyon jólesik, hogy a nézők így is megoldják, hogy a kis dombról szurkolnak nekünk" - értékelt a nap végén a 200 pillangó világcsúcstartója.

Milák Kristóf is könnyedén nyerte a 200 pillangót Forrás: MÚSZ Facebook

Szombati teljesítményével a magyar válogatott megőrizte előnyét az összetett pontversenyben. A Négy Nemzet Úszóverseny vasárnap ér véget.