Tour de France: Van Aert nyerte a sprintbefutót

Wout Van Aert
Belgian Wout Van Aert of Team Jumbo-Visma sprints to the finish of stage five of the 107th edition of the Tour de France cycling race, from Gap to Privas (183 km), in France, Wednesday 02 September 2020. This year's Tour de France was postponed due to the worldwide Covid-19 pandemic. The 2020 race starts in Nice on Saturday 29 August and ends on 20 September. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN
Vágólapra másolva!
A belga Wout Van Aert volt a leggyorsabb szerdán a Tour de France országúti kerékpáros ötödik szakaszán, amelyen megtartotta az összetettben élen állónak járó sárga trikót Julian Alaphilippe.

A keddi, első hegyi befutóval zárult etap után a csapatok ezúttal "kímélő üzemmódra" váltottak, és a 183 kilométeres szerdai táv első 150 kilométere gyakorlatilag eseménytelenül telt: a mezőny teljesen együtt haladt, szökési kísérlet sem volt.

Az utolsó harminc kilométerre aztán emeltek a tempón a csapatok, az addigi kényelmes kerekezés után magasabb fordulatszámra kapcsolt a karaván, amely 6,5 kilométerrel a befutó előtt két részre szakadt a feltámadó szélben. Az élen a Sunweb haladt az utolsó ezer méteren, a sprintbefutó végén azonban a Jumbo-Visma versenyzője, Wout Van Aert örülhetett, aki fél kerékkel előzte meg a holland Cees Bolt.

Az összetett esélyesek közül mindenki a mezőnnyel együtt ért célba, Peter Sagan ugyanakkor elveszítette a pontverseny vezetőjének járó zöld trikót, amit csütörtökön a most harmadik ír Sam Bennett viselhet majd.

Eredmények:
5. szakasz, Gap-Privas, 183 km:
1. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:21:22 óra
2. Cees Bol (holland, Sunweb) azonos idővel
3. Sam Bennett (ír, Deceuninck - Quick-Step) a.i.

Az összetett élcsoportja:
1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck - Quick-Step) 22:28:26 óra
2. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 4 mp hátrány
3. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 7 mp h.

A mezőny csütörtökön a Le Teil és Mont Aigoual közötti, hegyi befutóval záruló 191 kilométert teljesíti. A résztvevők összesen 3470 kilométert tekernek, amíg szeptember 20-án célba érnek a párizsi Champs-Élysées-n. A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.