Újabb rangos versenyt nyert meg a hétvégén magyar csúcsot futó atléta

Szögi István atlétika
Szögi István szombaton egy közel 36 éve fennálló országos csúcsot döntött meg 1500 méteren
Vágólapra másolva!
Bécs után Ostravában is győzni tudott 1500 méteren az új magyar csúcstartó, Szögi István. Szintén 1500 méteren indult Wagner-Gyürkés Viktória, aki nemcsak az ezüstérmet szerezte meg ezzel a sikerrel, hanem az indulás jogát is bebiztosította magának a márciusi EB-re. A szerda esti csehországi versenyen összesen hat magyar atléta indult.

Bakosi Péter 217 centiméteres teljesítménnyel harmadik helyen végzett magasugrásban: a 27 éves atléta 209 centiméteren szállt be a versenybe, és ugyanakkora magasságba jutott, mint a cseh Jan Stefala. A győztes a bolgár Tihomir Ivanov lett, 221 centimétert átugorva.

A 400 méteres síkfutásban Nádházy Evelin 53.78-as eredményt ért el, amivel a negyedik lett Ostravában. Ezzel ugyan szűk fél másodpercet javítani tudott előző hétvégi bécsi idején, azonban pechére alig három századmásodperccel lemaradt a márciusi toruni Európa-bajnokság kvalifikációs szintjétől.

Szögi István szombaton egy közel 36 éve fennálló országos csúcsot döntött meg 1500 méteren Forrás: Makó Éva, MASZ

A hétvégi fedett pályás Budapest Bajnokságon aranyérmet nyerő Vindics Balázs tovább javította idei legjobb 800 méteres idejét. Vasárnap 1:47.74-gyel megfutotta az Eb-szintet, ezúttal is bizonyította, hogy egyre jobb formába kerül: 1:47.62-es eredménye ezúttal az ötödik helyre volt elég.

A 60 méteres gátfutásban szintén BP-bajnokságot nyerő Kerekes Gréta már korábban biztosította helyét a toruni csapatban. Szerdán neki sikerült a legjobban a rajtja, és végül 8.20-as idővel – Vindicshez hasonlóan - az ötödik lett a nyolcfős mezőnyben.

Wagner-Gyürkés Viktória a múlt hét pénteki karlsruhei 3000 méteren elért hetedik helyezése után Csehországban 1500 méteren állt rajthoz. A 28 éves futónő kiváló teljesítménnyel a második helyen zárt a svéd Meraf Bahta mögött, és ami ennél is fontosabb, hogy 4:16.14-es idejének köszönhetően 3000 méter után ezen a távon is teljesítette az Eb-induláshoz szükséges limitet.

A viadal utolsó versenyszáma a férfi 1500 méter volt, ahol ismét a mezőnyben köszönthettük a szombaton Bécsben Knipl István 1985 óta fennálló országos csúcsát megdöntve győzni tudó Szögi Istvánt. A 25 éves versenyző – az ellenfelek egyéni és szezonbeli legjobbjai alapján – ebben a futamban is esélyesként állhatott rajthoz.

Míg Bécsben 3:37.55-ös idő kellett a győzelemhez, addig ezúttal Ostravában elég volt neki egy 3:39.28-as futás is a sikerhez. Szögi remek formája tehát tovább tart, újabb első helyének köszönhetően még magabiztosabban várhatja a március 5. és 7. között megrendezésre kerülő kontinensviadalt.