Vészhelyzet a Himaláján - tele van koronavírus-fertőzöttel az Everest alaptábora

mountaineering Horizontal
In this picture taken on May 1, 2021 expedition tema members clear an area to set up tents at Everest base camp in the Mount Everest region of Solukhumbu district, some 140 km northeast of Nepal's capital Kathmandu. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre több koronavírus-fertőzött hegymászó tartózkodik a Mount Everest alaptáboraiban - számolt be erről a BBC. A hagyományosan május elején induló csúcsmászó szezon előtt soha nem látott problémákkal küzdenek Nepálban.

A hatóságok és a hegymászók is a járvány kitörésétől és elburjánzásától tartanak. A nepáli fővárosból, Katmanduból azt jelentették, hogy 17 koronavírussal fertőzött hegymászó tartózkodott az alaptáborokban, amely súlyos vészhelyzetet jelentett.

17 emberről tudják biztosan, hogy fertőzött, ők már kórházba kerültek, de azt senki sem tudja megmondani, hogy valójában hányan kapták el a vírust.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a nepáli kormány eddig titkolta, hogy mi a helyzet az alaptáborokban. Ez nem véletlen. Az ország bevételének jelentős részét képezi az a pénz, amelyet az Everest meghódítói Nepálban kifizetnek. Nepálban amúgy is nagy a baj: az ország szomszédos Indiával, amely most a világ legjobban fertőzött országa. Nepálban az elmúlt napokban meredeken emelkedni kezdett a koronavírussal megfertőződött emberek száma.

Az Everest alaptáborai tele vannak koronavírus-fertőzött hegymászókkal Forrás: AFP/Prakash Mathema

A BBC-nek nyilatkozó egyik hegymászó szerint az alaptáborokban mindenki köhög, de ez a köhögés nem az, amely a tengerszint feletti nagy magasságban megszokott.

A nepáli kormány eddig nem járult hozzá ahhoz, hogy az alaptáborokban tesztelőállomást állítsanak fel. Így tényleg csak azokról lehet tudni, hogy betegek, akik eljutottak valamelyik helyi kórházba.

Kiderült az is, hogy a nepáli kormány idén eddig 394 esetben adott ki mászási engedélyt. Ez azt jelenti, hogy az összes kísérőt és serpát is beleszámítva másfél ezren lehetnek az alaptáborokban. A helyzet súlyos, de a nepáli hatóságok semmit sem tesznek a vész elhárítása érdekében.

BBC