Egy japán világbajnok segélykiáltása: a tokiói olimpiának semmi értelme nincsen

Horizontal HEADSHOT JUDO COMBAT SPORTS
Kaori Yamaguchi 49 nappal az olimpia kezdete előtt tette közzé véleményét
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes és világbajnok japán cselgáncsozó, Kaori Yamaguchi kemény hangú véleménycikket írt a Kyodo News felkérésére. A volt judoka szerint az olimpia megrendezésének csak akkor lenne értelme, ha erről széles körű párbeszéd kezdődne. Ennek azonban nyoma sincs. 

Kaori Yamaguchi elsősorban azt nehezményezi, hogy mind a japán kormány, mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kerüli a párbeszédet, nem hajlandóak vitát nyitni a rendezésről, miközben a július 23-i megnyitó ünnepség napja egyre közeleg. "A párbeszédre azért is szükség lenne, mert Japánban nagyon sok ember úgy véli, hogy az olimpiát nem lenne szabad megrendezni" - írta cikkében Kaori Yamaguchi, majd így folytatja: "Nem az olimpia volt a béke fesztiválja? A békéért dolgozni nem könnyű feladat. A munka azzal kezdődik, hogy kitartóan párbeszédet kell folytatni azokkal az emberekkel, akik sokféle nézetet vallanak.

Kaori Yamaguchi 49 nappal az olimpia kezdete előtt tette közzé véleményét Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A cikk így folytatódik: "Nem áll szándékomban a japán kormányt hibáztatni. A vírussal kapcsolatban nekik sem volt semmilyen tapasztalatuk. Az olimpiával kapcsolatos szorongás és bizalmatlanság nagyrészt abból fakad, hogy az emberek már nem bíznak meg a japán kormányban. Úgy tűnik, hogy a NOB is úgy gondolja, hogy a közvélemény Japánban nem fontos.

Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, hogy Tokió az eddigi legjobban felkészült olimpiai város.

A NOB alelnöke, John Coates átkozott ember lett Japánban Forrás: AFP/Rodrigo Reyes Marin

Kíváncsi voltam, hogy Thomas Bach miről beszél. Amikor Japán beadta az olimpiai pályázatát, a NOB kijelentette, hogy az emberek véleménye fontos. Most már nem az.

Forrás