Vágólapra másolva!
A Magyar Torna Szövetséget (HGF) és annak szövetségi kapitányát, Draskóczy Imrét a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) etikai és sportolóvédelmi testülete (GEF) hivatalosan elmarasztalta Fehér Nóra kirúgása, és a tornásszal szembeni gondatlan bánásmód miatt.

Fehér Nóra 2018-ban még részese volt az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar női sikerének, amikor a glasgow-i Európa-bajnokságon a csapatversenyben a 8. helyet sikerült megszerezni. Egy évvel később azonban minden megváltozott, a tornász folyamatosan sérülésekkel bajlódott, vállproblémákkal és az intenzív terhelés okozta úgynevezett ugrótérd-szindrómával is küzdött.

A sérülései miatt pedig egyre több vitája volt Draskóczy Imrével.

A tornászok szövetségi kapitánya 2019 nyarán megelégelte, hogy a versenyzője állandóan panaszkodik, ezért

az akkor még kiskorú versenyzőt hazaküldte horvátországi Eszékből. 2019. augusztus 8-án Draskóczy e-mailt küldött a HGF főtitkárának, amelyet Fehér édesanyjának is elküldtek másolatban, hogy a sportoló viselkedése és hozzáállása miatt már nem tagja a válogatottnak.

A fegyelmi bizottság jelentése szerint Fehért "nehéz" kezelni és "dührohamra hajlamos." A levél azt is tartalmazta, hogy ezentúl a szövetség anyagi és orvosi értelemben sem nyújt neki támogatást.

Fehér Nóra pert nyert Draskóczy Imre kapitány és a magyar szövetség ellen Forrás: AFP/Andy Buchanan

A sportolónő szülei nem hagyták annyiban az ügyet és a GEF fegyelmi bizottságához fordultak, szerintük ugyanis megsértették a sportolóval szembeni gondoskodási kötelezettségét, ezzel egyidejűleg a FIG politikáját.

Mivel a fegyelmi bizottság szerint a Draskóczy Imre és a magyar szövetség állítólagos jogsértései nem bizonyítottak, így elutasították a panaszt 2020 decemberében.

Fehér szülei azonban eezt követően sem adták fel, és a GEF fellebbviteli bíróságához fordultak. Az Insidethegames beszámolója szerint

a GEF hatályon kívül helyezte a fegyelmi bizottság tavaly decemberi határozatát –, és a magyar szövetséget, illetve Draskóczy szövetségi kapitányt is elmarasztalta,

ugyanis véleményük szerint a tornász elleni magatartásukkal számos FIG politikát és szabályt sértettek.

A Magyar Torna Szövetséget hivatalos figyelmeztetéssel büntették, és elrendelték, hogy

kérjenek bocsánatot a tornásztól. Draskóczy Imrének a figyelmeztetés mellett hat hónapon belül ifjúságvédelmi képzésen kell részt vennie, emellett az eljárás költségei miatt 1000 svájci frank hozzájárulást kell fizetnie.

A Magyar Torna Szövetség és Draskóczy Imre 21 napon belül fellebbezést nyújthat be a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).