Vágólapra másolva!
Csákvárról rajtol és Kékestetőn ér véget a május 11. és 15. között sorra kerülő Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

Az M4 Sporton pénteken vetített útvonalbemutató kisfilmből kiderült: a nyitóetapot Csákvár és Székesfehérvár között rendezik közel kétszáz kilométeres távon, majd egy teljesen sík szakasz következik Karcagtól Hajdúszoboszlóig. A harmadik etap Sárospatakról indul és Nyíregyházán ér véget, a negyediknek pedig rajt- és célvárosa is lesz Kazincbarcika. A Miskolcról induló zárószakasz a királyetap, melynek befutója Kékestetőn lesz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: örül, hogy Nyíregyháza is részese a Tour de Hongrie-nak, mert azok a települések, amelyeket a viadal érint, megmutathatják hagyományiakat, kultúrájukat, így minden város szeretne a részese lenni egy ilyen eseménynek.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: évről évre erősebbé vált a magyar körverseny.

- fogalmazott. Hozzáfűzte: a május 6-án kezdődő Giro d'Italia magyarországi nagy rajtjával összehangolták a Tour de Hongrie-t.

"Az egész országot átfogja majd idén a két kerékpáros verseny" - mondta Révész Máriusz.
Eisenkrammer Károly főszervező kiemelte: a versenyzőkhöz a járványhelyzet miatt idén sem lehet közel menni, a célterületeken lesznek lezárt részek,

azonban az út szélén a szakaszok során a megszokott módon lehet majd szurkolni.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója kiemelte: leginkább a sprintereknek kedveznek a szakaszok, amelyeket az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít, az etapok pedig utólag visszanézhetők lesznek a mediaklikk.hu oldalon.

"Ez nem kizárólag egy sportverseny, egy kerékpáros verseny, hanem sokkal több" - szögezte le Székely Dávid.

Szilasi László versenyigazgató kiemelte: 2021-ben a világelitet jelentő WorldTourból 8 csapat indult, idén pedig már 12, ezzel kategóriájában világszinten az elsők közé tartozik a Tour de Hongrie. Így olyan csapatokat láthatnak a szurkolók, mint az Ineos, a Jumbo-Visma, a Lotto, a Bora, a Quick-Step vagy a Movistar.

Az előzetes tervek szerint ott lesz a mezőnyben a tavalyi Vuelta a Espanán a sprinterek pontversenyét megnyerő holland Fabio Jakobsen.

Fabio Jakobsen ünnepli szakaszgyőzelmét a 2021-es Vueltán Forrás: AFP/Jose Jordan

A magyar rendőrség immár nyolcadik alkalommal biztosítja a magyar körversenyt, gondoskodva az útvonal hermetikus zárásáról.

A 43. Tour de Hongrie-n a tervek szerint minden eddiginél erősebb mezőny, várhatóan 25 csapat szerepel majd.

A 905 kilométer össztávú 43. Tour de Hongrie útvonala:
május 11., szerda, 1. szakasz: Csákvár-Székesfehérvár 197,5 km
május 12., csütörtök, 2. szakasz: Karcag-Hajdúszoboszló, 191,9 km
május 13., péntek, 3. szakasz: Sárospatak-Nyíregyháza, 154,3 km
május 14., szombat, 4. szakasz: Kazincbarcika-Kazincbarcika, 177,4 km
május 15., vasárnap, 5. szakasz: Miskolc - Gyöngyös-Kékestető, 183,7 km