Vágólapra másolva!
Már az első körben óriási sztárparádét jelentettek be a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői az idén augusztus 8-án Székesfehérváron sorra kerülő egynapos viadalra.

Nagyon úgy néz ki, hogy minden idők legszínvonalasabb Gyulai István Memorialja jön majd a két nagy nyári világesemény, az oregoni világbajnokság és a müncheni Európa-bajnokság között. A Continental Tour Gold sorozata a Gyémánt Liga utáni legnagyobb egynaposokat foglalja magában – ebbe tartozik az Atlétikai Magyar Nagydíj is.

Már a tavalyi viadal is a világ ötödik legszínvonalasabb egynaposát hozta az ott eredmények alapján.

Székesfehérvár ezzel olyan nagyvárosok hatalmas múltra visszatekintő versenyeit előzte meg, mint amilyen Párizs, Brüsszel, Stockholm, Oslo vagy Berlin.

„Nagyjából 13-14 évvel ezelőtt Spiriev Attila ötletéből merült fel először, hogy milyen lenne egy ilyen versenyt rendezni Magyarországon, amire Deutsch Péter is egyből pozitív visszajelzést adott.

– mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, aki még anno a legendás sportriporter és sportvezető fiaként került bele a sportág vérkeringésébe.

A Gyulai István Memorial a világ ötödik legerősebb atlétikai versenye volt 2021-ben Fotó: Polyák Attila - Origo

„Kijelenthetjük, hogy a világ legjobbjai vagy visszatérve, vagy újonnan eljőve rendszeresen hazánkba látogatnak. A Magyar Atlétikai Szövetség elnökeként pedig azért szeretnék köszönetet mondani, hogy a magyar atléta család pozitívan áll az elképzeléseinkhez. Egy olyan profi szemléletből álló csapatot sikerült összehoznunk, akik szívügyüknek tekintik a sportágat.

Minden nap azért dolgoznak, hogy a sportág hazai és nemzetközi szinten is előrelépjen.

Ennek az egyik legfontosabb alkotóeleme a Gyulai István Memorial, ami lehetőséget ad a legjobbjainknak, hogy erős mezőnyben megmérettessék magukat.

'A legenda folytatódik' – nem vagyok elfogult, amikor azt mondom, hogy a verseny névadója is ebbe a kategóriába tartozott" – mondta a sportvezető.

„A Memorial mellett 2023-ban hazánkban lesz a szabadtéri világbajnokság is, és további olyan eseményeket igyekszünk elhozni, amik a magyar atlétika fejlődését szolgálják és amelyek segítségével vissza tudjuk helyezni az atlétikát a régi dicsőségébe" – foglalta össze a MASZ elnöke a szövetség céljait.

A magyar atlétika 125 éves, amiből a Memorial már az elmúlt 12 évében van jelen. Amikor elindítottuk 2011-ben a versenyt, akkor 'A legenda folytatódik' szlogennel szerettünk volna méltóképpen tisztelegni nem csak Gyulai István emléke előtt, hanem a 80-as évek magyar nagydíjainak hangulatára és minőségére is visszautalni" – ezt már Deutsch Péter, a verseny szervezőbizottságának az elnöke mondta, visszaemlékezve arra, amikor Carl Lewis vagy éppen Edwin Moses megtöltötte a Népstadiont.

Évről évre a világ legjobb atlétái térnek vissza Székesfehérvárra, hogy elkápráztassák a közönséget Fotó: Polyák Attila - Origo

„2021-ben a világ egynapos versenyei közül az ötödik legerősebbet rendeztük meg. 11 olyan atléta volt, aki indult a Gyulai Memorialon, és pár héttel később olimpiai bajnok lett Tokióban. A korábbi magyar sikerek Baji Balázs és Kozák Luca révén szintén a közös történelmünket erősítik. Különösen fontos az előttünk álló alig több mint egy év, hiszen 2023-ban a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot fogjuk Budapesten megrendezni. Méretében csak az olimpia és a labdarúgó világbajnokság áll felette" – tekintett előre a sportvezető a 2023. augusztus 19-27. között sorra kerülő versenyre.

Az, hogy milyen világsztárok érkeznek évről évre hazánkba, nagy részben Spiriev Attilán, a Gyulai István Memorial sportigazgatóján múlik.

A magyar atlétikának egyértelműen az Európa-bajnokság lesz az idei célversenye, mert szinte ugyanabban az időben rendezik, mint egy év múlva a budapesti világbajnokságot. Érdekes kihívás lesz, mert az oregoni világbajnokság és a müncheni Eb között rendezzük majd a Gyulai Memorialt az idei évben, de állunk elébe" – mondta.

A 2022-es Gyulai István Memorialra bejelentett világsztárok:

  • Halász Bence: világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvető, aki korábban már hatszor is megmérethette magát a Gyulai István Memorialon. A 24 éves magyar atléta 2019-ben és 2020-ban is második lett a versenyen.
  • Ryan Crouser: olimpiai bajnok súlylökő, aki a 2021 óta a szám világcsúcstartójának mondhatja magát. Az amerikai klasszis 31 éve fennálló rekordot döntött meg az idei világbajnokság helyszínén, Oregonban.
Armand Duplantis az atlétika legújabb csillagaként döntögeti a világrekordokat Forrás: AFP/Andrej Isakovic
  • Armand Duplantis: A fiatal svéd rúdugró 21 éves korára átírta Szergej Bubka teljes örökségét. Szabadtéren és fedett pályán is övé minden idők legjobb eredménye, a fedett pályás világbajnokságon elért 620 centiméteres világcsúcsáért sem kellett messzire menni. De Belgrád után ezúttal elég lesz Székesfehérvárig utaznunk, hogy az olimpiai bajnokot láthassuk három emeletnyi magasságba ugrani.
  • Jasmine Camacho-Quinn: A Puerto Ricó-i gátfutónő tavaly pár nappal a Gyulai István Memorial után Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A japán fővárosban minden idők negyedik leggyorsabbja lett 100 méteres gátfutásban, az elődöntőben felállított 12.26-os olimpiai csúcsának köszönhetően.
  • Gianmarco Tamberi: A világ atlétikájának egyik legszínesebb egyénisége, akinek a szenvedélyét érdemes a helyszínen átélni. Nagyon kevés sportoló tud olyan hangulatot teremteni, mint a temperamentumos olasz magasugró. Ő is olimpiai bajnok, aki Tokióban a katari Mutaz Essa Barshimmal osztozott az aranyérmen, az ötkarikás játékok egyik legemlékezetesebb pillanatát okozva.
Gianmarco Tamberi személyében az egyik legnagyobb showman is visszatér Székesfehérvárra Forrás: AFP/Oliver Bunic
  • Anita Wlodarczyk: A kalapácsvetés női világcsúcstartója korábban ötször vett részt a Gyulai István Memorialon, és mindegyik alkalommal győztesen hagyhatta el a dobókört. A lengyel legenda háromszoros olimpiai, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnokként vág neki a szezonnak.
  • Daniel Stahl: A 29 éves svéd atléta napjaink legjobb diszkoszvetőjeként érkezik Székesfehérvárra. 2019-es világbajnoki címe után 2021-ben Tokióban az olimpián sem talált legyőzőre. A legutóbbi három évben ő nyerte a Gyulai István Memorialt.