Vágólapra másolva!
A kor nem számít - tartja a mondás, de a sport világában szokatlan az a jelenség, amikor valaki 50 éves kor felett vagy még annál is idősebben ér el jelentős sikereket. Akadnak azonban emberfeletti teljesítmények, megdöbbentő eredmények, amelyek teljes mértékben megérdemlik az elismerést és a kiemelt figyelmet. Nemrégiben egy San Marinó-i teniszező okozott hatalmas szenzációt azzal, hogy 50 évesen a 100. meccsét is lejátszotta a Davis Kupában. Összeállításunkban olyan fantasztikus sportembereket mutatunk be, akik idősebb korban sem szakadtak el kedvenc sportáguktól, és még a mai napig motiváltak és sikerre éhesek.

50 évesen dönt rekordokat a San Marinó-i teniszező

A veterán teniszező, Domenico Vicini elképesztő teljesítménye mellett nehéz szó nélkül elmenni. A 33 ezres lakosú miniállamból, San Marinóból származó játékos már három évvel ezelőtt is rekorderré vált, mivel 47 évesen és 318 naposan ő lett a legidősebb teniszező, aki egyesben mérkőzést nyert a Davis Kupában. Idén júliusban Marco De Rossi oldalán párosban nyert két játszmában Albánia ellen az ezúttal Azerbajdzsánban rendezett versenyen.

50 évesen az volt a 99. mérkőzése a sorozatban, majd pár nappal később újabb szenzációs rekordot állítva a 100. meccsét is lejátszotta a Davis Kupában, amelyben 1993-ban lépett pályára először.

24. DK-tornáján Vicini lett a tenisztörténelem első játékosa, aki 100 meccsig jutott a Davis Kupában. Ezt a páros mérkőzést 17 éves partnere oldalán ugyan elveszítette, de San Marino összesítésben így is 2-1-re legyőzte Izlandot és továbbjutott.

"Ez egy hatalmas eredmény számomra. Hosszú volt az idáig megtett út, de a kezdetektől fogva rengeteg helyre utazhattam és sok csodás dolgot láthattam.

mondta az 51. születésnapját szeptemberben ünneplő Vicini a 100. Davis Kupa-meccse után.

Soha nem akarja abbahagyni a futballt az 55 éves focilegenda

Profi labdarúgó-pályafutásának 37. idényét kezdte meg idén Miura Kazujosi, minden idők legidősebb profi futballistája.

Az 55 éves élő legenda februárban a másodosztályú Yokohama FC-től a japán negyedosztályban szereplő Suzuka Point Getters együtteséhez került kölcsönbe. A jokohamai csapat az előző idényben esett ki az élvonalból, Miurát pedig ezután adták kölcsön a szuzukai egyesületnek, ahol a vezetőedző Miura testvére, Jaszutosi. A Suzuka csapata a japán labdarúgó aktív pályafutásának a 15. klubja.

A "Kazu királynak" becézett futballista 1986-ban a brazil Santosban kezdte karrierjét profiként, majd több brazil és japán együttesben is megfordult. Európában az olasz Genoában, majd két zágrábi csapatban, a Croatiában és a Dinamóban játszott, de légióskodott Sydneyben is.

Az öt különböző évtizedben is futballozó Mirua a japán válogatottban 89 meccsen lépett pályára, és 55 gólt szerzett 1990 és 2000 között.

Mirua Kazujosi még 55 évesen is profi futballista Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masanori Inagaki

A csatár korábban azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy valaha is abbahagyja a labdarúgást. Miura a japán élvonal legidősebb gólszerzője, valamint a nemzeti csapat történetének második legeredményesebb futballistája.

91 évesen állt rajthoz az Európa-bajnok autóversenyző

Tavaly nyáron óriási meglepetést okozott az autósport rajongóinak, amikor kiderült, hogy a Szafari-ralin 91 évesen rajthoz áll a korábbi Európa-bajnok versenyző, a lengyel Sobieslaw Zasada.

Az 1930-as születésű legenda egy R3-as Ford Fiestával indult a viadalon és részvételének köszönhetően a WRC-versenyek történetének valaha volt legidősebb versenyzővé vált.

Zasada a korához képes mentálisan és fizikálisan is nagyon jól bírta a rekkenő hőséget és az embert próbáló futamot, sokáig az összetett 20. helyén állt, majd az egyik etap után megadta magát a kocsi felfüggesztése, így a 25. pozícióban kénytelen volt feladni a versenyt.

Sobieslaw Zasada 91 évesen indult a tavalyi Szafari-ralin Forrás: AFP/Janek Zdzarski

A tavalyi Szafari-ralit megelőzően legutóbb 1997-ben, 67 évesen indult nemzetközi raliversenyen a lengyel pilóta, aki a hatvanas években főleg kelet-európai versenyekből nyert sokat, 1966 és 1971 között három bajnoki címet szerzett az Európa-bajnokságokon.

Zasada az aktív versenyzést a 70-es évek végén hagyta abba, ezután előbb egy autószerelő műhelyt vezetett, majd vállalkozása, a Sobieslaw Zasada Centrum SA több kishaszonjármű összeszerelő üzemet is épített. Ő volt az első Kelet-Európában, aki külön engedéllyel gyárthatott Mercedeseket, valamint volt több alkatrészgyára is, amivel Lengyelország egyik legsikeresebb üzletemberének számított a 90-es években.

Minden idők egyik legjobb golfozója 77 évesen meztelenkedett

Minden idők egyik legjobb golfozója, a dél-afrikai Gary Player 2009-ben, 73 évesen vonult vissza a profi sporttól, de még 2020-ban, 85 évesen is részt vett egy versenyen az egyik unokája társaságában, és manapság is indul kisebb tornákon, jótékonysági eseményeken. A legendás sportoló 9 alkalommal nyerte meg a legrangosabb major golfversenyeket, 1974-ben a Hírességek Csarnokába is beiktatták.

A johannesburgi játékos több mint 25 millió kilométert tett meg a világ körül, jelenleg társtulajdonosa egy golfpálya-fejlesztő cégnek is, amelynek több mint 325 projektje van 5 kontinensen. A Fekete Lovagnak és Mr. Fitnesznek is becézett egykori klasszis 1998-ban felállított egy mai napig megdöntetlen rekordot.

Abban az évben 62 évesen, 9 hónaposan és 22 naposan megnyert egy Champions Tour-versenyt, így ő a legidősebb golfozó, akinek sikerült elérnie ezt a bravúrt.

Gary Player 86 évesen is rendszeresen golfozik Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Logan Riely

Playert 2000-ben Dél-Afrikában az évszázad sportolójának választották, míg 2002-ben a nemzetközi média, a golfmagazinok és profi golfozók a történelem második legnagyobb golfozójának szavazták meg. 2013-ban, 77 évesen a legidősebb sporthíresség lett, aki meztelenül pózolt az amerikai ESPN-magazinnak, arra ösztönözve az embereket, hogy élethosszig folytassák önmaguk keresését.

Élete kilencedik olimpiájára készül a 47 éves tornász

Sokadik visszavonulását is meggondolta és 47 évesen tovább versenyez az olimpiai, világ- és Európa-bajnok üzbég tornász, Okszana Csuszovityina, aki a tavalyi, tokiói játékokkal együtt már nyolc nyári olimpián indult, és a kilencediket is tervezi.

A japán fővárosban, ahol 14. lett ugrásban, 2021-ben jelentette be, hogy felhagy a tornával, azonban később azt nyilatkozta, mégis folytatja pályafutását.

jelentette ki.

Okszana Csuszovityina a nyolcadik olimpiáján vett részt Tokióban Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Kunihiko Miura

A pályafutása során a Szovjetunió és Németország színeiben is indult Csuszovityina első világbajnokságán, 1991-ben rögtön három érmet nyert, s kollekciójában a legértékesebb medálok sorában egy olimpiai, három világbajnoki és egy Európa-bajnoki arany szerepel. Van ötkarikás ezüstje is, a vb-kről négy második és négy harmadik helye, Eb-ken pedig kétszer állt a dobogó második és egyszer a harmadik fokán. Szülőhazáját képviselve az Ázsia-bajnokságokon három ezüstöt és egy bronzot gyűjtött, 1992 óta az összes olimpián indult.

Tom Brady-t is lenyűgözte az 50 éves szörflegenda hőstette

Kelly Slater neve fogalomnak számít a szörfösök között. A ma már 50 éves ikon minden idők egyik legjobbjaként 11-szeres világbajnoka a sportágnak, és manapság is rendszeresen versenyez. Az amerikai szörflegenda 1992-ben nyerte meg először a legrangosabb hawaii szörfviadalt, a Pipeline Masters versenyt, és 2022 februárjában, napokkal az 50. születésnapja előtt újra szenzációt okozott.

Slater napra pontosan 30 évvel az első győzelme után ismét megnyerte ezt az életveszélyes versenyt, amelyen eddig összesen 8 alkalommal diadalmaskodott.

A Csendes-óceánban található Pipeline-nak ugyanis már több áldozata is volt, mégis különleges, mert a világ legjobb szörfösei egyenesen megőrülnek a hullámokért.

Slater 15 éve ápol jó barátságot minden idők legnagyobb NFL-játékosával, a 45 éves Tom Brady-vel, akit teljes mértékben lenyűgözött a klasszis szörfös emberfeletti teljesítménye. "Amit 50 évesen elért, az egészen elképesztő. Senki sem gondolta volna.

méltatta barátját Brady.

Kelly Slater minden idők legjobb szörföse Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A 20 millió dolláros vagyonnal rendelkező Slater 1989 óta versenyez, az élsport mellett több filmben is szerepelt már, a 90-es években a népszerű Baywatch sorozatban éveken át feltűnt, többek között Pamela Anderson oldalán. A sokoldalú sportoló imádja a zenét, gyerekkora óta gitározik, korábban a Pearl Jam zenekar énekesével, Eddie Vedderrel is koncertezett.